Χθες έβαλα 38 ευρώ πετρέλαιο και η απόδειξη του πρατηρίου, όπως σχεδόν όλες πλέον οι αποδείξεις, έγραφε ότι η αξία του καυσίμου ήταν 19 ευρώ και άλλα τόσα ήταν φόροι κλπ.
Θυμάμαι ακόμα, όταν είχε έρθει στη Νομική Θεσ/νικης, την περίοδο που ήμουν φοιτητής, πριν 20 και πλέον χρόνια, για να μιλήσει ο Στέφανος Μάνος (ένας από τους λίγους πραγματικά φιλελεύθερους στη ΝΔ, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι έφυγε, χαχα) και έλεγε από τότε αυτά, δηλαδή τι ποσοστό της τιμής σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κλπ, ήταν οι κρατικές επιβαρύνσεις !
Οι έμμεσοι φόροι, είναι οι πλέον άδικοι, διότι όλοι πληρώνουν το ίδιο, όσα πλήρωσα για πετρέλαιο, θα πλήρωνε και ένας βιομήχανος, αλλά και ένας υπάλληλος σεκιούριτι με 600 ευρώ μισθό (μεικτά) κ.ο.κ.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσε το σύστημα, μέσω της κάρτας του καθενός, να αναγνωρίζει το δηλωθέν εισόδημα του και να επιβάλλει διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α και λοιπών έμμεσων φόρων : π.χ για μέχρι 15 χιλιάδες εισόδημα καθόλου, από 15 έως 30, 10% και από 30 χιλιάδες και πάνω, 20% !
Πέραν των έμμεσων φόρων, που είναι και το κατεξοχήν εργαλείο όλων των αριστερών κυβερνήσεων, που πέρασαν, από το 1981 έως σήμερα, για να μαζεύουν λεφτά και να κάνουν "κοινωνική πολιτική" (δηλαδή ρουσφέτια και βόλεμα ημετέρων τρωκτικών), αλλαγές χρειάζονται, οπωσδήποτε και στην άμεση φορολόγηση.
Ενόψει εκλογών, τα ζητήματα της φορολόγησης, κατέχουν εξέχουσα θέση στο δημόσιο διάλογο και εύλογα, με υποσχέσεις, που άλλοτε υλοποιούνται και άλλοτε μένουν υποσχέσεις...
Βέβαια, η Βενεζουέλα των Βαλκανίων, κατέχει ρεκόρ γκίνες ίσως, στη μεταβλητότητα της φορολογικής Νομοθεσίας και αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που οι επενδυτές προτιμούν το "από μακριά και αγαπημένοι" !
Είναι σαφές, ότι με τους σημερινούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων, κανένας επενδυτής δεν θα έρθει εδώ, όταν γειτονικά κράτη, έχουν τη μισή και λιγότερη φορολόγηση...
Πέραν αυτού βέβαια, υπάρχουν και άλλα κόστη, όπως το μισθολογικό κλπ, που λαμβάνει υπόψη του ένας επίδοξος επενδυτής και εδώ είδαμε τι καταφέρνουν ανεπάγγελτοι υπουργοί, όπως η Αχτσιόγλου (η οποία μάλιστα αναβαθμίστηκε από τον τσίπρα, χαχα), που με την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία ...πανηγύριζε, "τσίμπησε", όπως είχαμε προβλέψει, η ανεργία !
Τα δύο πρώτα φορολογικά μέτρα, που πρέπει να ανακοινώσει η επόμενη κυβέρνηση είναι : πρώτον, η ΜΕΊΩΣΗ του αφορολόγητου, όπως την είχε ψηφίσει ο συριζα (ευτυχώς οι δανειστές, δεν έχουν κάνει δεκτή την ακύρωση της), ώστε να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη και δεύτερον, η αύξηση της απαλλαγής από ΦΠΑ, από τα 10 χιλιάρικα, που είναι σήμερα, στα 25, όπως και πάλι ισχύει στην Ευρώπη.
Από εκεί και μετά, όσον αφορά, το τι σημαίνει "δίκαιο φορολογικό σύστημα", η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή και δίνεται απευθείας, από το ισχύον (τρόπος του λέγειν) Σύνταγμα : ότι ο καθένας συνεισφέρει, ανάλογα με τις δυνάμεις του !
Οι πλέον αδικημένοι, στο ζήτημα της (άμεσης) φορολογίας, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ...
Ο Κούλης έχει προαναγγείλει μείωση του αρχικού συντελεστή στο 9% και είναι καλοδεχούμενη, αλλά, φοβάμαι, όχι αρκετή !
Χρειάζεται επανεξέταση-μείωση ή κλιμάκωση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ (χαράτσι χειρότερο, από αυτά που επέβαλε η Τουρκοκρατία στους υπόδουλους ραγιάδες), αλλά κυρίως η ...προκαταβολή φόρου, για το επόμενο έτος, όπου δεν ξέρω αν θα έχω πάλι κέρδη ή αν ...θα είμαι ζωντανός, με συνέπεια να ΥΠΆΡΧΟΥΝ περιπτώσεις, όπου το τελικό ποσόν φόρου, ΞΕΠΕΡΝΆ το δηλωθέν εισόδημα.
Επανεξέταση-κατάργηση, θεωρώ, πως χρειάζονται και τα περιβόητα τεκμήρια (πλασματικού υπολογισμού εισοδήματος), με βάση κάποιες αγορές-δαπάνες, για τον βασικό λόγο ότι τελικά ...μειώνουν τα κρατικά έσοδα (π.χ για να αποφύγει τα τεκμήρια κάποιος παίρνει μικρότερο αυτοκίνητο, δηλαδή μικρότερης αξίας, άρα και το Κράτος εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ κλπ) !
Σίγουρα, πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα, ώστε η φορολογία, να είναι αφενός δίκαιη, που είναι το ζητούμενο και αφετέρου να συμβάλλει και όχι να χαντακώνει την ανάπτυξη, όπως συμβαίνει μετά το 2010 και δεν μπορεί η χρεοκοπημένη ψωροκώσταινα να σηκώσει κεφάλι και να βγει (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ, όχι τυπικά και με απατεωνιές-ψεύτικα πλεονάσματα) από τα Μνημόνια...
Κυρίως όμως, πρέπει να αλλάξει η αριστερή νοοτροπία των τελευταίων 40 χρόνων, που συνοψίζεται στο εξής : ξεσκίζουμε στους φόρους όσους δουλεύουν και παράγουν, προκειμένω να ζουν κάποιοι άλλοι (οι αριστεροί με τις δεξιές τσέπες) από τα έτοιμα !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.