Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

οι ειδήσεις ως ...παγόβουνα

        Όταν κοιτάμε ένα παγόβουνο, βλέπουμε μόνον την κορυφή του, το τμήμα, που εξέχει από το νερό, το υπόλοιπο, που είναι και συντριπτικά μεγαλύτερο, παραμένει αθέατο, κάτω από το νερό !
  Με αυτή την εικόνα, θα παρομοίαζα τον τρόπο, που μεταδίδουν τα γεγονότα οι δημοσιογράφοι μας, που μένουν στην επιφάνεια και αρκούνται στο "κόπι πάστε" και δεν αγγίζουν καν τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα, που κρύβονται από κάτω...
   Η αλήθεια είναι αυτή : πλέον έχουμε μόνον δημοσιογράφους, που καταγράφουν απλά τα γεγονότα (και τις πιο πολλές φορές λάθος, όσον αφορά ονόματα, ηλικίες, τοποθεσίες κλπ) και καθόλου "ρεπόρτερς", ανθρώπους δηλαδή που θα ψάξουν το πως και το γιατί (όσα "ρεπορτάζ" γίνονται στα δελτία ειδήσεων, είναι χαμηλής στάθμης και κατά κανόνα στημένα ή ...ημιστημένα).
   Αφορμή για αυτές τις σκέψεις, στάθηκε πρόσφατη είδηση, που έλεγε αρχικά ότι "κάηκε το αυτοκίνητο εκδότη" έξω από ταβέρνα στα δυτικά προάστια...
   Αργότερα, μάθαμε-μας είπαν και ...άλλα στοιχεία, όπως : ότι ο εκδότης αυτός έχει το επίθετο Καρά Αμάν Αλής, ότι το αυτοκίνητο του, που κάηκε είναι ακριβό-πολυτελές, ότι μένει σε μεζονέτα στα Βόρεια Προάστια και ότι πιθανόν οι δράστες τον ακολούθησαν εκεί, ενώ ελάχιστοι ανέφεραν και ...ποιων εφημερίδων είναι εκδότης !
    Τις εφημερίδες, τις έχω απλά ακουστά, αλλά αναρωτιέμαι αν η ...κυκλοφορία τους, δικαιολογεί τον τίτλο του "εκδότη" και τα περιουσιακά στοιχεία αυτού, που τις εκδίδει.
    Θα ήθελα, δηλαδή, να μη μείνει το (ανύπαρκτο) ρεπορτάζ, στο ότι κάποιοι "κακοί" άνθρωποι έκαψαν την τζάγκουαρ του "εκδότη", αλλά να απαντηθούν κάποιες απορίες μου, σχετικά με το πως γίνεται κάποιος "εκδότης" (και γενικότερα επιχειρηματίας) στην βενεζουέλα των βαλκανίων και ειδικότερα :
-πρόκειται για απλή συνωνυμία ή ο εκδότης είναι συγγενής με τη γνωστή πολιτική οικογένεια των Καρά Αμάν Αλήδων ;
-πόσα φύλλα πουλάνε οι συγκεκριμένες εφημερίδες ;
-παίρνουν χρήματα απευθείας από τη ΝΔ, δηλαδή τον φορολογούμενο, για να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο κόμμα ή όχι ;
-παίρνουν χρήματα για κρατική (ή διαπλεκόμενη ιδιωτική) διαφήμιση, δηλαδή πάλι από τον φορολογούμενο και πόσα (αναλογικά με την κυκλοφορία, που έχουν) ;
  Πρόκειται για απλές, αλλά βασικές, απορίες, που μου γεννιούνται όταν βλέπω να καίγεται η τζάγκουαρ ενός εκδότη, που δεν γνώριζα ως τότε και τυχαίνει (;) να έχει αυτό το επίθετο και για τις οποίες κανένα αρδάκι, δεν μπήκε στον κόπο να προβληματιστεί, πόσον μάλλον να τις απαντήσει (φαντάζομαι λίγοι δημοσιογράφοι, θα έμπαιναν στη λογική να ασκήσουν κριτική σε αφεντικά-εκδότες-εργοδότες, είναι ανθρώπινο, ως ένα βαθμό, να τους ενδιαφέρει μόνον να πληρώνονται και όχι από που και πως πληρώνονται) !
    Τα ίδια, αναλογικά, ισχύουν και για άλλους "εκδότες" εκεί έξω και μάλλον και στην περίπτωση Μαυρίκου, με την γνωστή, τραγική, για τον ίδιο και την οικογένεια του, κατάληξη...
   Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και έχει περισσότερες εφημερίδες (έντυπες και ηλεκτρονικές) και εκδότες, από όσους μπορεί να "σηκώσει" η (περιορισμένη) Αγορά, οπότε είναι απορίας άξιον πως συντηρούνται οι μικρότερες, τουλάχιστον, από αυτές !
    Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούμε ότι η διαφθορά, η διαπλοκή και η σπατάλη του δημόσιου χρήματος, είναι σημαντικότερα θέματα, από το αν θα χάσουν τη δουλειά τους ορισμένοι ή αν θα κλείσουν επιχειρήσεις, με ...μηδενικό ρίσκο και συντήρηση από τα κομματικά και τα κρατικά ταμεία.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.