Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

"βασιλεύει το αγκάθι"

    Πρόκειται για τον τίτλο ενός από τα βιβλία, που είχε γράψει ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλώρινας (με καταγωγή από τη νήσο Πάρο), Αυγουστίνος Καντιώτης (1907-2010), ένας φλογερός και αμφιλεγόμενος Επίσκοπος.
 Ομολογώ, ότι πριν αρχίσω να τον γνωρίζω (και είμαι ακόμα στην αρχή), μέσα από τις γραπτές και προφορικές παρακαταθήκες του, αλλά και μαρτυρίες τρίτων στο διαδίκτυο, είχα την εντύπωση, με βάση όσα κυκλοφορούσαν, όταν ακόμα ήταν εν ζωή, πως επρόκειτο για έναν "κακό" άνθρωπο, έναν "φωνακλά γέρο", με ιδιοτροπίες κλπ...
 Ωστόσο, καθώς μαθαίνω περισσότερα για εκείνον, συνειδητοποιώ, ότι μιλάμε για έναν ΆΓΙΟ άνθρωπο και Επίσκοπο, που συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε, όπως και άλλοι Άγιοι Ιεράρχες (βλέπε Άγιος Νεκτάριος) και θεωρώ πως, αργά ή γρήγορα, θα αποκατασταθεί η Αδικία και θα ανακηρυχθεί και επίσημα ως ένας ακόμα Άγιος της Εκκλησίας μας !!
  Ο λόγος που πολεμήθηκε, είναι πως έλεγε ...την Αλήθεια, έλεγε τα πράγματα "έξω από τα δόντια", όπως είχαν, χωρίς να τα "στρογγυλεύει" ή να προσπαθεί να είναι αρεστός στους άλλους και κυρίως απέναντι στην Εξουσία.
 Δυστυχώς, λείπουν σήμερα αντίστοιχοι Ιεράρχες, με εξαίρεση τον Αμβρόσιο και ελάχιστους ακόμα, οι περισσότεροι λειτουργούν, ως ...Δημόσιοι Υπάλληλοι, δεν έχουν καν το θάρρος της γνώμης τους, ειδικά όταν συμβαίνουν, τόσο φρικτά πράγματα : κλείσιμο Εκκλησιών, "ακύρωση" του Πάσχα, διώξεις και συλλήψεις Ιερέων κλπ !!
  Η Εκκλησία, πολεμείται από παντού, με ή χωρίς πρόσχημα τον κορονοϊό, αλλά ελάχιστοι αντιδρούν ή μιλούν, επιλέγουν την (ένοχη) σιωπή και το "βόλεμα" τους...
  Όπως είχε πει κάποιος, το Κακό θριαμβεύει, όταν οι καλοί αδρανούν, όταν δεν κάνουν κάτι, για να το αποτρέψουν !
   Ο Αυγουστίνος Καντιώτης υπήρξε υπόδειγμα μάχιμου Επισκόπου, με Έργο, που δεν έχει επισημανθεί και αξιολογηθεί ακόμα πλήρως, σε πολλούς τομείς (Θεολογικό, Ποιμαντικό, Διαφωτιστικό κ.ο.κ).
   Ο ίδιος, με την ταπείνωση και την αυτογνωσία, που τον διέκρινε, έλεγε πως δεν πρόκειται να ανακηρυχθώ Άγιος, διότι νευριάζω και φωνάζω, ωστόσο προβλέπω ότι "η των πραγμάτων Αλήθεια" θα τον διαψεύσει και θα επισημοποιηθεί η Αγιότης του !
   Για να επανέλθω στον τίτλο, αυτός αναφέρεται σε παραβολή της Παλαιάς Διαθήκης, σύμφωνα με την οποία, τα δέντρα και τα φυτά, αποφάσισαν να εκλέξουν Βασιλιά, ανάμεσα τους : η θέση αυτή, προτάθηκε-προσφέρθηκε στα πλέον καρποφόρα από αυτά (π.χ ελιά), ωστόσο εκείνα αρνήθηκαν, λόγω "φόρτου εργασίας" και κατέληξε να βασιλεύει το αγκάθι...
    Κάτι αντίστοιχο, όπως είχα επισημάνει σε άλλες αναρτήσεις, συμβαίνει σήμερα και στη "Δημοκρατία" τους : οι πλέον άξιοι και καρποφόροι άνθρωποι, απορροφημένοι από τις δουλειές τους, δεν έχουν χρόνο για τα κοινά, με συνέπεια να μας κυβερνούν τα αγκάθια και τα παράσιτα, άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, στη ζωή τους !
    Αυτό μάλιστα ισχύει κυρίως, για την παρούσα κυβέρνηση, όπου το 99% των υπουργών είναι ανεπάγγελτοι, με θητεία μόνον σε κρατικές αργομισθίες (αλλά και για τις περισσότερες κυβερνήσεις, τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια).
    Όπως φάνηκε και στις πρόσφατες εξαγγελίες της ΔΕΘ, εμείς, οι αυτοαπασχολούμενοι, παραμένουμε "αόρατοι" για όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, που ανακοινώνονται, αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ κάποιοι το είχαν τερματίσει πρόσφατα, λέγοντας πως δε μας ενδιαφέρουν αυτοί, επειδή "δεν είναι ψηφοφόροι μας" !
   Βέβαια, όταν πρόκειται να μας φορολογήσουν άγρια, εκεί (και μόνον εκεί) ξαφνικά γινόμαστε πάλι ορατοί, έχοντας μάλιστα συκοφαντηθεί συλλήβδην, εκ των προτέρων και δίχως αποδείξεις, όλοι ως "φοροφυγάδες"...
   Αντί να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου και τα τεκμήρια διαβίωσης, καταργούν (εν μέρει) την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ωστόσο ήταν/είναι ένας δίκαιος και νόμιμος φόρος (το ποσόν αυτής, είναι υπό συζήτηση μόνον), εφόσον το Σύνταγμα προβλέπει και επιτάσσει ο καθένας να συνεισφέρει στα βάρη, ΑΝΆΛΟΓΑ με τις δυνάμεις του !
    Με τον τρόπο αυτό, ελαφρύνουν τα υψηλά εισοδήματα και αφήνουν δίχως ελαφρύνσεις τα χαμηλότερα, ξεκινούν δηλαδή ανάποδα, για τόσο φαύλη και άχρηστη-άσχετη διακυβέρνηση μιλάμε...
     Οι αρδ πανηγυρίζουν, λέει, για τις μειώσεις φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και δίνουν μάλιστα και παραδείγματα (λόγω μείωσης του πρώτου συντελεστή, από 22% σε 9%), ωστόσο δεν ξέρουν (δεν τους είπαν, δηλαδή) ότι κάποιος που εμφάνισε ζημιές, ούτε ένα ευρώ κέρδος δηλαδή, θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, λόγω τέλους επιτηδεύματος, ενώ αν μένει απλά στο πατρικό του και έχει και ένα αυτοκινητάκι, θα κληθεί να πληρώσει, μαζί με την προκαταβολή φόρου, χιλιάδες ευρώ στην Εφορία !!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.