Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

για ποια αυτοδικία μιλάμε ;

      Αναφέρομαι σε πρόσφατα γεγονότα, που συνέβησαν στον Έβρο, όπου τρεις, αν δεν κάνω λάθος, Έλληνες προφυλακίστηκαν επειδή "συνέλαβαν" λαθρομετανάστες.
 Τα ΜΜΕ τους χαρακτήρισαν "σερίφηδες" και μίλησαν για "αυτοδικία", ωστόσο η νομική έννοια της αυτοδικίας είναι πολύ διαφορετική, δε μιλάμε για "αυτοδικία", όταν κάνεις κάτι ...παράνομο, εκεί μιλάμε απλά για ...έγκλημα !
 Αυτοδικία υπάρχει όταν ασκείς αυθαίρετα μια νόμιμη αξίωση σου, παρακάμπτοντας τη δικαστική οδό, όπως π.χ όταν δύο διεκδικούν ένα οικόπεδο και ο ένας από αυτούς πάει και το περιφράσσει, πριν βγει δικαστική απόφαση, που του δίνει την κυριότητα.
  Στην εξεταζόμενη περίπτωση, ο Νόμος, όπως ισχυρίστηκε και ο ένας από τους κατηγορούμενους (και για αυτό ίσως δεν προφυλακίστηκαν αμέσως, αλλά με βούλευμα, κατόπιν διαφωνίας Ανακριτή και Εισαγγελέα) δίνει δικαίωμα σε κάθε πολίτη, να συλλάβει το δράστη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος !
 Η παράνομη είσοδος στην χώρα μας, είναι ένα αυτόφωρο πλημμέλημα, οπότε μέχρι εδώ, οι εν λόγω κατηγορούμενοι που συνέλαβαν τους λαθρομετανάστες, ενήργησαν νόμιμα.
   Το λάθος τους ήταν ότι ανέβασαν στα αντισόσιαλ το "κατόρθωμα" τους και παρουσίασαν τους συλληφθέντες ως "λάφυρα", ενώ έγινε μάλλον δεκτός και ο ισχυρισμός των "θυμάτων" ότι υπεβλήθησαν σε κάποιου είδους "βασανιστήρια", δηλαδή κακοποίηση...
    Διότι ο Νόμος αναφέρει επιπλέον ότι οι συλληφθέντες από πολίτη, πρέπει να οδηγηθούν, το αργότερο σε 24 ώρες (σε πλημμελήματα, όπως εδώ και νωρίτερα) στον Εισαγγελέα, όπως δηλαδή θα έκανε και η Αστυνομία !
  Άρα, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή, όφειλαν, είτε να καλέσουν την Αστυνομία, να έρθει να τους πάρει, είτε να τους πάνε οι ίδιοι στον αρμόδιο, πλησιέστερο, Εισαγγελέα, αν τους κατακράτησαν περισσότερο από τα νόμιμα όρια, ως "ομήρους", εκεί πάμε πλέον στο κακούργημα της αρπαγής, για το οποίο και προφυλακίστηκαν...
   Αυτό που τους "έκαψε", ήταν η δημοσιότητα που έδωσαν οι ίδιοι στις πράξεις τους, διότι, ακόμα και εδώ, όπου το κράτος είναι ανύπαρκτο και τα σύνορα ξέφραγο αμπέλι, μέσα από τους υπαλλήλους του, που λέγονται Δικαστές και Αστυνομία, το Κράτος θέλει να έχει το Μονοπώλιο της Βίας !
  Φοβούνται δηλαδή, μήπως οι πράξεις αυτές βρουν μιμητές και επικρατήσει, εν τέλει, μία κατάσταση Αναρχίας, με τους πολίτες να παίρνουν το Νόμο στα χέρια τους, πράγμα επίφοβο, πρώτα και κύρια, για τους ίδιους τους κρατικούς υπαλλήλους, που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους...
  Εντελώς διαφορετική, είναι η περίπτωση, με τους λεγόμενους "Θεματοφύλακες του Συντάγματος", όπου εκεί μιλάμε για αντιποίηση Αρχής, αφού "υποκαθιστούν" την Αστυνομία και το ρόλο της !
  Ωστόσο και εδώ, μπορεί να γίνει μια τεράστια συζήτηση, αν το ισχύον Σύνταγμα έχει καταλυθεί (μάλλον ναι) και για το άρθρο 120 αυτού (που επικαλούνται οι εν λόγω "θεματοφύλακες"), που καλεί κάθε πολίτη σε Αντίσταση, μήπως τελικά δηλαδή και αυτοί κινούνται σε, καταρχήν τουλάχιστον, νόμιμα πλαίσια, συζήτηση που ίσως γίνει στο μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.