Μία βδομάδα, πριν μας εγκαταλείψει (ως "κύκνειο άσμα") η άθλια κυβέρνηση των συριζοψεκασμένων, έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο Ποινικό Κώδικα, με εκτεταμένες αλλαγές, που σίγουρα θέλουν καιρό να αφομοιωθούν...
Μιλάμε για καταργήσεις άρθρων ή επιμέρους παραγράφων, προσθήκες νέων, αλλά και για αναδιατύπωση άρθρων, που παραμένουν σε ισχύ.
Πριν προχωρήσω στην επιγραμματική και συνοπτική παρουσίαση των αλλαγών, σε σχέση με τον άριστο (στην αρχική του μορφή, τουλάχιστον, το 1950) και ισχύοντα επί πάρα πολλά έτη, προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, πρέπει να πω ότι βασίστηκα στο πόνημα συναδέλφων, τα ονόματα των οποίων δυστυχώς δεν ενθυμούμαι, για να τα μνημονεύσω, όπως αυτό δόθηκε από το Σύλλογο (και δημοσιεύθηκε, αν δεν απατώμαι, στο www.lawspot.gr).
Οι (βασικές) αλλαγές, λοιπόν, έχουν ως εξής :
-Καταργήθηκε (μάλλον ορθά) η δυνατότητα έκδοσης ποινικών Νόμων, με προσωρινή ισχύ.
-Αν μια πράξη, χαρακτηριστεί μη αξιόποινη, αργότερα, παύει πλέον, εκτός από την ποινή κλπ ΚΑΙ η εκτέλεση των μέτρων ασφαλείας (τα οποία, όπως θα δούμε, περιορίστηκαν σημαντικά).
-Επίσης, αν το ερμηνεύω σωστά, στα μέτρα ασφαλείας πλέον, θα έχει εφαρμογή ο επιεικέστερος Νόμος και όχι αυτός, που θα ισχύει, κατά την εκδίκαση της πράξης, όπως συνέβαινε.
-Τα πταίσματα Ελλήνων στο εξωτερικό, δεν θα τιμωρούνται (εφόσον δεν θα τιμωρούνται, ούτε εδώ, πλέον).
-Η ποινική δίωξη θα αποκλείεται, αν για την ίδια πράξη, έχει εκδοθεί οριστική απόφαση, από Δικαστήριο της Ε.Ε.
-Αφαιρέθηκαν από τους ορισμούς του Π.Κ, οι έννοιες "ιδιαίτερα επικίνδυνος δράστης" και "τέλεση εγκλήματος κατά συνήθεια", παρέμεινε μόνον ο όρος "κατ' επάγγελμα τέλεση".
-Στα εγκλήματα που τελούνται με παράλειψη και όχι με πράξη, δίνεται πλέον η δυνατότητα, να επιβληθεί μειωμένη ποινή (!).
-Στις κατηγορίες των αξιόποινων πράξεων, δεν υπάρχουν πλέον τα πταίσματα...(καταργήθηκαν, όπως είπαμε ήδη).
-Πλέον, για να μην τιμωρηθεί, όποιος εγκλημάτισε, κατόπιν προσταγής (δηλαδή υπάλληλος), θα πρέπει αυτή (δηλ. η προσταγή) να μην είναι προδήλως παράνομη και αντισυνταγματική (και ενώ, ως γενική προϋπόθεση, άρσης του άδικου χαρακτήρα της πράξης, τίθεται ...η πρόβλεψη του Νόμου, ότι ο αποδέκτης της προσταγής ΔΕΝ επιτρέπεται να εξετάσει τη νομιμότητα αυτής !!)
-Αν κριθεί ότι ο κατηγορούμενος, μπορούσε να αποφύγει τη (νομική) πλάνη, η πράξη του καταλογίζεται, αλλά με δυνατότητα μειωμένης ποινής.
-Θεσπίζεται ως λόγος άρσης του καταλογισμού το "ανυπέρβλητο δίλημμα, εξ αιτίας σύγκρουσης συμφερόντων", που εμπόδισε το δράστη, να αποφύγει το άδικο...
-Καταργείται η πρόβλεψη να εκτίουν οι εγκληματίες μειωμένου καταλογισμού, την ποινή τους, σε ιδιαίτερα ψυχιατρικά καταστήματα ή παραρτήματα των φυλακών.
-Το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει ατιμώρητη την απόπειρα τέλεσης πλημμελήματος, που απειλείται με φυλάκιση ως ένα έτος ή μόνον χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.
-Καταργείται (δεν τιμωρείται δηλαδή πλέον) η περίπτωση της απρόσφορης απόπειρας τέλεσης εγκλήματος.
-Καταργείται η διάκριση σε άμεσο και απλό συνεργό, στο έγκλημα, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα, για μεγαλύτερη ποινή (ίση με τον αυτουργό) στον ...άμεσο συνεργό.
-Η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης, πέφτει από 5 έως 20, σε 5 έως 15 έτη...
-Η παροχή κοινωφελούς εργασίας (ως ποινή, εννοείται), δύναται να έχει διάρκεια από 100 έως 720 ώρες (αν δεν ορίζεται άλλως).
-Η χρηματική ποινή, θα υπολογίζεται σε "ημερήσιες μονάδες", όπου μία ημερήσια μονάδα = 1 έως 100 ευρώ.
-Καταργήθηκε, ως παρεπόμενη ποινή, η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
-Προβλέπεται πλέον όμως, η δυνητική αποστέρηση "θέσεων και αξιωμάτων" (στο Δημόσιο, προφανώς).
-Παραμένουν επίσης, υπό προϋποθέσεις, η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, για ένα διάστημα και η δημοσίευση της καταδικαστικής απόφασης, ενώ προστίθενται ως παρεπόμενες ποινές η δήμευση (που είναι και μέτρο ασφαλείας) και η αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.