Πριν δούμε τις επόμενες αλλαγές, να υπενθυμίσω, ότι, αν αύριο αλλάξει προς το αυστηρότερο ο Ποινικός Κώδικας, από τη νέα κυβέρνηση, στις εκκρεμείς υποθέσεις, θα εφαρμόζεται ο Κώδικας του συριζα, επειδή είναι πιο ευνοϊκές οι διατάξεις του, σύμφωνα με τη Γενική Αρχή της εφαρμογής του επιεικέστερου Νόμου (ο Π.Κ της ΝΔ, θα εφαρμόζεται πλέον, σε πράξεις, που θα τελούνται ΜΕΤΆ την θέση του σε ισχύ).
Οι επόμενες αλλαγές, λοιπόν, είναι :
-Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, πλέον προβλέπονται μόνον η δήμευση και τα μέτρα θεραπείας ατόμων που πάσχουν από ψυχική ή διανοητική διαταραχή (συν όσα προβλέπονται για ανήλικους εγκληματίες) και αυτά επιβάλλονται δυνητικά και μόνον με ειδική αιτιολόγηση.
-Αυτό σημαίνει ότι καταργήθηκαν : η παραπομπή σε κατάστημα εργασίας, η απαγόρευση διαμονής και η απέλαση αλλοδαπού.
-(αλγεινή) Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός, ότι στο νέο Κώδικα, δεν υπάρχει, όπως στον προηγούμενο, ειδική πρόβλεψη, για τοξικομανείς και αλκοολικούς, για εισαγωγή τους δηλαδή σε θεραπευτικό κατάστημα!
-Καταργήθηκαν επίσης οι διατάξεις, που προέβλεπαν ότι αν ο καταδικασθείς, δεν μπορούσε να πληρώσει και τη χρηματική ποινή κλπ και την αποζημίωση στο θύμα, υπήρχε προτίμηση στην πληρωμή της αποζημίωσης και ότι σε περίπτωση περισσοτέρων δραστών, αυτοί θα ενέχονταν εις ολόκληρο (άβυσσος η ψυχή του Νομοθέτη).
-Ως προς την επιμέτρηση της ποινής, τώρα, για πρώτη φορά τίθενται (πιο) συγκεκριμένα κριτήρια, που λειτουργούν είτε υπέρ, είτε κατά του κατηγορούμενου.
-Έτσι, λοιπόν, υπέρ θα μετράνε : α) ότι ο κατηγορούμενος διαδραμάτισε υποδεέστερο ρόλο, σε πράξη που τελέστηκε από πολλούς β) ότι τέλεσε την πράξη, υπό καθεστώς δικαιολογημένης συναισθηματικής φόρτισης γ) ότι έθεσε τον εαυτό του, στην διάθεση των Αρχών, χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, ενώ μπορούσε να διαφύγει και δ) ότι διευκόλυνε ουσιωδώς την εξιχνίαση του εγκλήματος.
-Αντίθετα θα υπολογίζονται : α) η κατ' επάγγελμα τέλεση της πράξης β) η ιδιαίτερη σκληρότητα γ) η εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης του θύματος δ) το γεγονός ότι το θύμα δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του και ε) το ότι ο υπαίτιος διαδραμάτισε ιθύνοντα ρόλο, σε πράξη με πολλούς συμμετόχους.
-Ως προς τα ελαφρυντικά τώρα, έχει γίνει ήδη γνωστό, ότι το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, έγινε "σύννομη ζωή" και μάλιστα αυτό δεν αναιρείται από καταδίκη για ελαφρό πλημμέλημα και ότι προστέθηκε και "η μη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου" (!).
-Καταργήθηκαν επίσης οι διατάξεις για την υποτροπή και τις ποινές, σε περίπτωση υποτροπής καθώς και (ορθά) η πρόβλεψη περί κάθειρξης ...αορίστου διάρκειας.
-Προβλέπεται πλέον και για πρώτη φορά, η ...μερική αναστολή της ποινής, ήτοι να μείνει κάποιος στη φυλακή, από 10 ημέρες έως 3 μήνες και να ανασταλεί το υπόλοιπο της ποινής (που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 έτη).
-Για πρώτη φορά επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να ΜΗΝ επιβάλλει ποινή το Δικαστήριο ("δικαστική άφεση ποινής"), σε πλημμέλημα, για (πέντε) συγκεκριμένους λόγους.
Για τα ζητήματα επιμέτρησης, έκτισης της ποινής και απόλυσης με όρους, από τη φυλακή, θα χρειαστεί μάλλον ξεχωριστή ανάρτηση-πιο αναλυτική παρουσίαση, εν ευθέτω χρόνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.