Το θέμα της "αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας", έχει γίνει πρώτο στα δελτία ειδήσεων, αυτές τις ημέρες, οπότε ας δούμε τι προβλέπει σχετικά ο Ποινικός μας Κώδικας, μετά και την τελευταία τροποποίηση (από την παρούσα κυβέρνηση).
Πολιτικά, θα λέγαμε ότι όσα συμβαίνουν, εξηγούνται από το πέρασμα από μια αριστερή κυβέρνηση, σε μία ...λιγότερο αριστερή, που ανέχεται και λιγότερο τη Ανομία και τους μπαχαλάκηδες, ωστόσο το ζήτημα είναι κατεξοχήν νομικό.
Θα πρέπει, εξαρχής, να διευκρινιστεί ότι η έννοια "βασανιστήρια", τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, όπως θα δούμε, περιλαμβάνει συμπεριφορές έντονες, που ξεφεύγουν από τα απλά όρια της αστυνομικής υπερβολής (π.χ το βγάλσιμο μιας μπλούζας, όπως είδαμε).
Τον ορισμό, άλλωστε, τον δίνει ο ίδιος ο Νόμος : Βασανιστήρια συνιστούν κάθε εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης (επικίνδυνης για την υγεία) ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και η παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων (φυσικών ή τεχνικών) μέσων, με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του παθόντος !
Δεν υπάγονται στην έννοια των βασανιστηρίων, πράξεις ή συνέπειες, συμφυείς προς την εκτέλεση ποινής ή νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού (π.χ φαντάζομαι το να πονέσει κάποιος, όταν του περνάνε τις χειροπέδες, ειδικά, αν αντιστέκεται).
Πρέπει να τονιστεί, ότι δράστης του εγκλήματος, μπορεί να είναι ΜΌΝΟΝ δημόσιος υπάλληλος ή στρατιωτικός, άρα το θέμα αφορά κυρίως και πρέπει να προσεχθεί, από αστυνομικούς, σωφρονιστικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους.
Μιλάμε για τους υπαλλήλους, που είναι επιφορτισμένοι, με την δίωξη και ανάκριση αξιόποινων ή πειθαρχικών συμπεριφορών ή την εκτέλεση ποινών και την φύλαξη ή επιμέλεια κρατουμένων !
Αν λοιπόν, κάποιος που έχει αυτή την υπαλληλική ιδιότητα, κατά την άσκηση αυτών των καθηκόντων, υποβάλει σε βασανιστήρια πρόσωπο, που βρίσκεται υπό την εξουσία του, με σκοπό : α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο, ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση β) να το τιμωρήσει ή γ) να εκφοβίσει το ίδιο ή άλλους, τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη.
Με την ίδια ποινή, τιμωρείται και ο υπάλληλος ή στρατιωτικός, που αυτοβούλως ή με άνωθεν εντολές, σφετερίζεται την εξουσία, που είδαμε και τελεί βασανιστήρια.
Με τις ίδιες ποινές, τιμωρούνται και τα βασανιστήρια, που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα και χωρίς απαραίτητα να επιδιώκεται κάποιος, από τους ως άνω (τρεις) σκοπούς (χωρίς όμως περαιτέρω επαύξηση ποινής, που προβλέπεται για τα εγκλήματα μίσους, με ρατσιστικό κίνητρο).
Η απειλούμενη ποινή, αυξάνεται σε 10 έως 15 έτη κάθειρξης, όταν τα βασανιστήρια τελούνται με μέσα ή τρόπους, όπως η περιβόητη φάλαγγα, δηλαδή κτυπήματα στα πέλματα, το ηλεκτροσόκ, η εικονική εκτέλεση, η χορήγηση παραισθησιογόνων ουσιών ή όταν είχαν σαν συνέπεια τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος !
Με την ίδια, αυξημένη, ποινή τιμωρείται και ο τυχόν προϊστάμενος, που έδωσε την εντολή, για αυτές τις πράξεις.
Πέραν από αυτές, τις σκληρές και βαριές, μορφές βίας, που εντάσσονται στην έννοια "βασανιστήρια", υπάρχουν οι πιο ήπιες, σαν αυτές, που έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης, στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις τελευταίες ημέρες.
Σωματικές κακώσεις, βλάβες υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας καθώς και κάθε (σοβαρή) προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δεν φτάνουν στην έννοια των βασανιστηρίων, που είδαμε πριν, συνιστούν πλημμελήματα, με ποινή φυλάκισης ωστόσο 3 έως 5 έτη και χρηματική ποινή ! Μόνον αν επέλθει βαριά σωματική βλάβη, συνιστούν κακουργήματα, με ποινή 5 έως 10 έτη κάθειρξης.
Ενδεικτικές περιπτώσεις προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συνιστούν η χρησιμοποίηση ανιχνευτή ψεύδους, η παρατεταμένη απομόνωση και η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, αν επέλθει θάνατος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη από 10 μέχρι 15 έτη και παράλληλα, μόλις η καταδίκη γίνει αμετάκλητη, ο υπαίτιος εκπίπτει από τα αξιώματα και τις θέσεις του.
Πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι ο δράστης βασανιστηρίων, δεν μπορεί να επικαλεστεί υπέρ του, λόγους άρσης του άδικου χαρακτήρα των πράξεων του, λόγω προσταγής ανωτέρου ή άμυνας ή κατάστασης ανάγκης ή εκπλήρωσης καθήκοντος !
Τέλος, ρητά προβλέπεται, η δυνατότητα του παθόντος, να ζητήσει την αποκατάσταση κάθε ζημίας του (περιουσιακή, ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη), τόσο από τον αμετακλήτως καταδικασθέντα υπαίτιο, όσο και από το Δημόσιο, που ευθύνονται εις ολόκληρον...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.