Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

νομικές παρατηρήσεις για την τεχνητή γονιμοποίηση

    Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, αποτέλεσε ασφαλώς η πρόσφατη δημόσια δήλωση του νέου προέδρου του συριζα ότι θέλει να αποκτήσει παιδιά και η οποία σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά, ακόμα και από την "τάξη" των ομοφυλοφίλων, στην οποία ανήκει !
  Προφανώς, είτε αγνοεί το νομικό πλαίσιο, που ισχύει στην χώρα μας, είτε νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα στην Αμερική, δηλώνοντας ότι ...θέλει 2 αγόρια (έχει επιλέξει μάλιστα ήδη και τα ονόματα τους), καθώς επιλογή φύλου ΔΕΝ επιτρέπεται, εκτός αν πρόκειται να αποφευχθεί σοβαρή κληρονομική νόσος, που συνδέεται με το φύλο.
  Το βασικότερο όμως "πρόβλημα" για τα ζευγάρια των ανδρών, είναι ότι οι διατάξεις για την "ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή", όπως λέγεται επιστημονικά, αφορούν, όπως είναι σήμερα ο Νόμος, μόνον γυναίκες, είτε έγγαμες, είτε όχι.
  Με το ισχύον πλαίσιο, δηλαδή, αιτούσα στο Δικαστήριο, επειδή πάντα χρειάζεται δικαστική άδεια (η συζήτηση μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της "ευαισθησίας" του θέματος), σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι μόνον γυναίκα !
  Από μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο, είδα ότι μόνον σε δύο περιπτώσεις χορηγήθηκε άδεια απόκτησης τέκνου, μέσω παρένθετης μητέρας, σε άνδρες (οι οποίοι προφανώς επικαλέστηκαν την συνταγματική Αρχή της Ισότητας), ωστόσο στη μία (τουλάχιστον) ο Εισαγγελέας ζήτησε και πέτυχε την ανάκληση της απόφασης...
     Σίγουρα, όσοι άνδρες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδί έτσι, έχουν νομικά επιχειρήματα, να το προσπαθήσουν, ωστόσο επειδή το αποτέλεσμα, όπως είδαμε, είναι εξαιρετικά αβέβαιο, με το υπάρχον καθεστώς, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Νόμου, γεγονός που είναι πολιτική απόφαση και θα επιφέρει και το ανάλογο πολιτικό κόστος !
    Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι υπάρχει και ο θεσμός της υιοθεσίας, για όσους (άγαμους) άνδρες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τέκνο-κληρονόμο...
   Οι σχετικές διατάξεις θεσπίστηκαν σχεδόν πριν 20 χρόνια και λόγω του περιορισμένου χώρου εδώ, δεν μπορώ να μεταφέρω τεχνικούς όρους και άλλες λεπτομέρειες, που προβλέπει ο Νόμος, θα παραθέσω μόνον μερικά στοιχεία, που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο νομικό ενδιαφέρον !
    Το πρώτο είναι, ότι στην περίπτωση της λεγόμενης "παρένθετης μητέρας" (κυοφόρος γυναίκα, ονομάζεται νομικά), το παιδί μεν τεκμαίρεται ότι έχει μάνα εκείνη στην οποία δόθηκε η δικαστική άδεια, ωστόσο αυτό είναι μαχητό, δηλαδή μπορεί η παρένθετη να το διεκδικήσει, αν αποδείξει ότι βιολογικά κατάγεται από αυτήν, μέσα σε σύντομη όμως προθεσμία (έξι μήνες, από τον τοκετό).
    Το πιο σοβαρό όμως, για μένα, σημείο, είναι ότι επειδή η τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις και μετά τον θάνατο του συζύγου, εκεί μπορεί να δημιουργηθούν κληρονομικές διενέξεις, εφόσον το παιδί, που θα γεννηθεί έτσι, κληρονομεί κανονικά τον αποβιώσαντα πατέρα του και μάλιστα αναδρομικά, από τον χρόνο, δηλαδή, που εκείνος πέθανε και όχι από τότε που γεννήθηκε...
   Τέλος, να πούμε ότι για την κυοφόρο γυναίκα, δεν προβλέπεται συμφωνία αμοιβής, "συναλλαγή" δηλαδή, ωστόσο δικαιούται να λάβει, εκτός φυσικά από όλα τα έξοδα του τοκετού και τα πριν αυτού, αποζημίωση έως 10 χιλιάρικα, για το γεγονός ότι θα πρέπει ίσως να αφήσει την εργασία της και άλλα 10 χιλιάρικα, για τη σωματική της καταπόνηση ( 15 αν έχει δίδυμα :D ) !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.