Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

το "τσουβάλιασμα" της ποινικής ευθύνης

       Πρόκειται ασφαλώς για σοβαρό και μεγάλο ζήτημα, που απειλεί τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη και το οποίο αναδεικνύεται έντονα τελευταία, κυρίως μέσα από υποθέσεις οπαδικής βίας.
 Καταρχήν, είχαμε το γνωστό επεισόδιο, τον Αύγουστο, με αλλοδαπούς χούλιγκανς και την τραγική κατάληξη, με το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, αλλά και τη σύλληψη, πριν μια βδομάδα, περισσοτέρων από 80 νεαρών (πολλοί από τους οποίους ανήλικοι) στη Νέα Ιωνία !
 Στην πρώτη περίπτωση, προφυλακίστηκαν όλοι (!) οι κροάτες κατηγορούμενοι, καθώς μέχρι σήμερα οι Αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν το πρόσωπο που μαχαίρωσε το θύμα και από την στιγμή που και ο ίδιος δεν ομολόγησε, κρίθηκε "σκόπιμο", υπό την πίεση και των ΜΜΕ, να μπουν όλοι στη φυλακή...
   Σίγουρα όλοι αυτοί, δεν ήρθαν εδώ ...για διακοπές, σύμφωνα με τον "τραγικό" υπερασπιστικό ισχυρισμό που προέβαλαν κάποιοι, από την άλλη όμως είναι και δύσκολο να γίνει δεκτό, ότι είχαν ΌΛΟΙ ανθρωποκτόνο πρόθεση, ότι ήθελαν ή έστω αποδέχονταν, όταν ξεκινούσαν να έρθουν, αυτό το αποτέλεσμα !
   Ακόμα και το ίδιο το τραγικό αυτό συμβάν, χρήζει διερεύνησης, για το κατά πόσον ήταν ανθρωποκτονία ή θανατηφόρα σωματική βλάβη, με την έννοια ότι, αν θες να σκοτώσεις, δεν χτυπάς στο χέρι του άλλου, αλλά αν ήταν τραύμα άμυνας, αλλάζει πάλι το πράγμα, οπότε μόνον αν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, μπορεί να διαφωτίσει το Δικαστήριο, όποτε αυτό γίνει.
   Με αφορμή τώρα τις μαζικές συλλήψεις νεαρών οπαδών στη Νέα Ιωνία και επειδή γράφτηκε ότι υπήρχε και κατηγορία, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση (!), προκύπτει το εντελώς παράδοξο, να κατηγορείται κάποιος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με άλλους, τους οποίους ...δεν γνωρίζει πιθανόν καν !
   Όταν μετακινούνται μαζικά οργανωμένοι οπαδοί, κυρίως στα εκτός έδρας ματς, δε σημαίνει ότι γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, μπορεί να είναι από εντελώς διαφορετικούς συνδέσμους και γενικά να μην τους συνδέει τίποτε άλλο, πέραν της αγάπης για μια συγκεκριμένη ομάδα, την οποία πάνε να υποστηρίξουν.
    Πολύ περισσότερο, όταν είμαι στο γήπεδο, στο λεωφορείο ή σε πορεία στο δρόμο μαζί με δεκάδες ή εκατοντάδες άλλους, δεν μπορώ να ξέρω, αν κάποιος από αυτούς έχει πάνω του ναρκωτικά ή μαχαίρια κλπ, άρα πως με βάζεις στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς ;
   Η κατοχή όπλων ή ναρκωτικών, μπορεί να είναι και ομαδική, με την έννοια ότι το γνωρίζουν περισσότεροι, αλλά σίγουρα όχι όλοι, παρά μόνον λίγοι, ένας "στενός" κύκλος, για να υπάρχει και το στοιχείο της εμπιστοσύνης ότι δεν θα μαθευτεί περαιτέρω...
    Πέρα από το αντικειμενικό του πράγματος, γιατί με συλλαμβάνεις δηλαδή αφού δεν βρήκες κάτι πάνω μου, υπάρχει και το υποκειμενικό, ότι δεν πάνε όλοι εξ'ορισμού να προκαλέσουν επεισόδια, κάποιοι θέλουν απλά να υποστηρίξουν την ομάδα τους !
  Αν αρχίσουν οι συλλήψεις, επειδή κάποιος βρέθηκε τη λάθος στιγμή, στο λάθος μέρος, αυτό μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να φτάσουμε π.χ στο σημείο, αν γίνει ληστεία τράπεζας, να προσάγονται ως ύποπτοι, όλοι όσοι περπατούσαν γύρω από αυτήν, σε κοντινή απόσταση...
  Η ποινική ευθύνη είναι πάντα υποκειμενική και ποτέ αντικειμενική, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να απολογείται για εγκλήματα άλλων, απλά επειδή έτυχε να βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος ή γιατί συνδέεται με κάποιους είδους σχέση με τον φυσικό αυτουργό (φίλος, συνάδελφος, προϊστάμενος κ.ο.κ) !
  Οι μορφές συμμετοχής στο έγκλημα, που προβλέπει ο ποινικός μας Κώδικας, είναι περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες και φυσικά προϋποθέτουν δόλο, δεν μπορεί να καταδικαστείς για συμμετοχή, από ...αμέλεια ή απερισκεψία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.