Τελευταία, προβληματίζομαι με το ζήτημα "χρηματικές ποινές", που αποτελεί μία ακόμα περίτρανη απόδειξη, για το πόσο ληστρικό και απατεωνίστικο είναι το κράτος της Βενεζουέλας των Βαλκανίων !
Αν δεν κάνω κάποιο, θανάσιμο, λάθος, λοιπόν, η αναστολή αφορά μόνον τις ποινές φυλάκισης και όχι τις χρηματικές ποινές...
Έτσι, με δεδομένο ότι οι ποινές αυτές, κατά κανόνα, επιβάλλονται σωρευτικά και όχι διαζευκτικά, μπορεί να καταδικαστείς π.χ σε έξι μήνες φυλάκισης με αναστολή, αλλά να πρέπει να καταβάλλεις χρηματική ποινή, ύψους 30.000 !
Το ποσόν δεν το έβαλα τυχαία, αλλά ως παράδειγμα, επειδή αυτό είναι το ...ελάχιστο της χρηματικής ποινής, όταν σε μεταβίβαση ακινήτου, δεν συμπεριλαμβάνεται βεβαίωση μηχανικού, ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία, σε αυτό.
Στο εν λόγω παράδειγμα, μάλιστα, ποινικά υπεύθυνοι θεωρούνται οι συμβαλλόμενοι, ο δικηγόρος, ο συμβολαιογράφος, ο ...μεσίτης, που τυχόν μεσολάβησε, ο υποθηκοφύλακας και κάποιοι άλλοι πιθανόν που τώρα ξεχνάω (ίσως και οι συγγενείς τους, lol) !
Η "πλάκα" είναι πως, ενώ η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, μπορεί να είναι π.χ 10 χιλιάδες ευρώ, οι χρηματικές ποινές ξεκινούν από τα 30 χιλιάδες ευρώ (μέχρι 100)...
Από ένα κράτος-ληστή, που βλέπει ακόμα και τον ποινικό Κώδικα, ως εργαλείο είσπραξης και μόνον, που τα παίρνει -κυριολεκτικά- από παντού και είναι μονίμως "ταπί", δεν μπορεί να περιμένεις κάτι καλύτερο, βέβαια !
Η μόνη εξήγηση, για τα ύψη των χρηματικών ποινών, είναι πως ψηφίζονται από βολευτές, που τους δίνουμε 7 χιλιάρικα το μήνα, οπότε έχουν χάσει κάθε επαφή με την έννοια και την αξία του χρήματος και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα 30 χιλιάρικα, που θα έδιναν αυτοί, σε έξι μήνες, ο μέσος άνθρωπος, πρέπει να δουλεύει μια ζωή, για να τα μαζέψει, πλέον και ίσως δεν τα καταφέρει κιόλας...
Έτσι λοιπόν, το οξύμωρο του πράγματος, είναι πως αναστέλλεται η ποινή φυλάκισης του καταδικασθέντος (με λευκό ποινικό μητρώο), αλλά ...τον στέλνουμε στην φυλακή αλλιώς, ήτοι επειδή δεν θα μπορέσει να πληρώσει την -παράλληλη- τεράστια χρηματική ποινή ή του ...παίρνουμε το σπίτι (όχι εμείς, η ΔΟΥ του, όπου θα πάει η οφειλή και πιθανόν να επιβαρυνθεί με πρόστιμα και προσαυξήσεις) !!
Και φυσικά, καμία οργώνωση προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κανένας επίσημος φορέας (δικηγορικοί σύλλογοι, συνταγματολόγοι, ποινικολόγοι κλπ), δεν έχει πει λέξη, για αυτό, αλλά και για άλλα "νομικά ανοσιουργήματα"...
Για τη "μετατροπή"-μετάλλαξη των χρηματικών ποινών, σε κοινά και άθλια εισπρακτικά μέσα, χωρίς καμία λογική, τόσο ως προς την επιβολή, όσο και κυρίως, ως προς το ύψος-μέγεθος !
Αν λοιπόν κάποιοι, "ψάχνονται" για αλλαγές στον ποινικό μας Κώδικα, ας ξεκινήσουν από τα βασικά και τα πιο επείγοντα, ήτοι τον εξορθολογισμό των χρηματικών ποινών και την ρητή πρόβλεψη ότι θα αναστέλλονται και αυτές, όπως οι ποινές φυλάκισης.
Και φυσικά τεράστιο ζήτημα (αντι)συνταγματικότητας, προκύπτει από το γεγονός ότι, κατά την επιμέτρηση της χρηματικής ποινής, δεν λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική κατάσταση του κατηγορούμενου, όπως συμβαίνει, έστω και επιδερμικά, κατά την μετατροπή της ποινής φυλάκισης, σε χρήμα...
ΑπάντησηΔιαγραφή