Σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, υπήρχε ένα τραπεζικό κατάστημα, το οποίο έκλεισε και πολύ γρήγορα (όλα έχουν την σημασία τους) άνοιξε εκεί, ένα από αυτά τα νέα καταστήματα, με τους "κουλοχέρηδες" ή "φρουτάκια" ή VLT's, όπως τα λένε...
Για τις ελληνικές τράπεζες, ό,τι και να πούμε, θα είναι λίγο, για τα "θαλασσοδάνεια", για τα δάνεια στον κάθε τυχάρπαστο, που "κοκκίνισαν" και τα πληρώνουμε εμείς, για τις αλλεπάλληλες χρεοκοπίες τους και γενικά για τις μεγάλες ευθύνες τους (μόνον οι Εισαγγελείς δεν τις είδαν), για την σημερινή κατάντια της Ψωροκώσταινας.
Οι τράπεζες, "εκ φύσεως", είναι κάτι κακό, με την έννοια ότι παίρνουν το χρήμα σχεδόν τζάμπα και το πουλάνε πανάκριβα και όταν εμφανίσει πρόβλημα ή δυσκολία, έστω και προσωρινή, ο δανειολήπτης, τον ξεσκίζουν !
Πραγματικά, δεν κατάλαβα ποτέ τη "λογική", πίσω από την πρακτική των τραπεζών, όταν κάποιος εμφανίσει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση ενός δανείου, να το καταγγέλουν και να ζητάνε όλο το ποσόν...Αφού βρε ντουγάνια, δυσκολεύεται στη δόση, θα μπορέσει να το πληρώσει όλο ;
Το μεγαλύτερο κακό, όμως, που έκαναν οι τράπεζες, είναι ότι λόγω της μεγάλης τους έκθεσης σε αμφιβόλου ποιότητας και εξασφάλισης δάνεια, όταν το κατάλαβαν, σταμάτησαν να δανείζουν και τις επιχειρήσεις, που μέχρι τότε πήγαιναν καλά και δεν είχαν πρόβλημα και οδήγησαν και αυτές στην χρεοκοπία και χιλιάδες ανθρώπους, στην ανεργία.
Από νομική άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί ουσιαστικά και το οποίο μπαίνει σε μια "τελική ευθεία", εφόσον έχει ήδη πάει στον Άρειο Πάγο.
Από τα λίγα, που έχω ακούσει και καταλάβει από συζητήσεις με συναδέλφους (ορισμένοι ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό), το ζήτημα δεν είναι, όπως λέγεται, πως οι "ανυποψίαστοι" δανειολήπτες, δεν γνώριζαν τι υπογράφουν...
Θεωρώ πως γνώριζαν πολύ καλά, πήραν ένα ρίσκο, που θα μπορούσε και να τους βγει, θεωρητικά, αλλά στην πράξη, όπως ακούω, ήταν χαμένοι εξαρχής, διότι οι τράπεζες ΓΝΏΡΙΖΑΝ πως το ελβετικό φράγκο, θα ανατιμηθεί έναντι του ευρώ και όχι το αντίστροφο !
Η έμμεση απόδειξη, για αυτό, είναι ίσως πως έβγαλαν δάνεια-"προϊόντα", μόνον σε αυτό το νόμισμα και όχι και σε κάποιο άλλο...
Για τα τυχερά παίγνια, τι να πει τώρα κανείς ; Μάλλον είναι η αντίληψη περί ...ανάπτυξης, που έχουν οι αριστεροί !
Το μόνον "καλό" που έχουν αυτά, είναι τα υψηλά ποσά φόρων, που αποδίδονται στο κράτος, από τα εθισμένα στον τζόγο χάπατα, αλλά και άλλα ποσά που δίνονται σε ...αγαθοεργίες και ...φιλανθρωπίες, για να επιβεβαιωθεί πως ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα.
Εδώ, ανοίγω πάλι παρένθεση, για να επαναλάβω την πρόταση που είχα διατυπώσει και παλιότερα και μέσω της εμπειρίας μας, καθίσταται επιτακτική, ήτοι να καθιερωθεί ΡΗΤΆ στον ποινικό μας κώδικα , ως ελαφρυντική περίσταση, για οικονομικά εγκλήματα, ο εθισμός του κατηγορούμενου στον τζόγο !
Δεν μπορεί το ΚΕΘΕΑ να δέχεται για απεξάρτηση αυτά τα άτομα και οι δικαστές, νομοθέτες κλπ, να είναι ακόμα ...στον κόσμο τους.
Στο ερώτημα του τίτλου, η απάντηση είναι μάλλον, τίποτα από τα δύο, η χώρα μπορεί να σωθεί μόνον με παραγωγικές επενδύσεις, που θα έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά αντί αυτού, βλέπουμε να ανοίγουν μόνον καφετέριες, σουβλατζίδικα και ...φαρμακεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.