Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

σχόλια για σεξουαλικά εγκλήματα

     Στα σεξουαλικά εγκλήματα, τα οποία είναι τώρα το Νο1 θέμα επικαιρότητας, έχω αναφερθεί αναλυτικά, πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο αναγκάζομαι να επανέλθω, επειδή ο νέος Ποινικός Κώδικας του 2019 (συριζα) έχει επιφέρει αλλαγές.
   Όπως έχω πει, ο νέος αυτός κώδικας, έχει καταστήσει "άκυρες" σχεδόν το 80% των πριν το 2019 αναρτήσεων μου, ωστόσο δεν θα τις σβήσω, ούτε θα τις αλλάξω, αφού διατηρούν την αξία τους, διότι πιο σημαντικό από τις ποινές, είναι το ΤΙ συνιστά κάθε φορά, το συγκεκριμένο έγκλημα, δηλαδή η αντικειμενική και η υποκειμενική υπόσταση κάθε αδικήματος (για όσα δεν καταργήθηκαν, εννοώ, αλλά απλά άλλαξαν οι ποινές) !
  Πρέπει, εισαγωγικά, να κάνω (ή να επαναλάβω) κάποιες, γενικότερες, παρατηρήσεις : πρώτον, ο νέος ποινικός κώδικας, έχει ρίξει παντού το ανώτατο όριο κάθειρξης, από τα 20 στα 15 έτη, όπερ σημαίνει, εφόσον εκτίονται τα 3/5 της ποινής, αν κάποιος εργάζεται στην φυλακή, ακόμα και αν διαπράξει ένα πολύ σοβαρό κακούργημα και "εισπράξει" την ανώτατη ποινή, θα μείνει μέσα, λιγότερο από 5 χρόνια...
 Η ισόβια κάθειρξη, αφορά πλέον μόνον την αφαίρεση ζωής και ίσως κάποια άλλα, μεμονωμένα, αδικήματα (διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών), αλλά ακόμα και εκεί, έχει καταστεί δυνητική (!), είναι στην ευχέρεια δηλαδή των δικαστών !
   Αυτά τα λέω, διότι, δεν ξέρω κατά πόσον, οι νέες αυτές, ελαφρότερες ποινές, επιτελούν τον βασικό ρόλο τους, που είναι η αποτροπή, από την τέλεση εγκλημάτων, όταν ο επίδοξος εγκληματίας, ξέρει ότι δεν θα μείνει, για πολύ, στην φυλακή...
   Επίσης, μιας και συζητείται τώρα αναθεώρηση κάποιων σχετικών άρθρων του ποινικού Κώδικα, προσωπικά, θεωρώ πολύ χαμηλό το όριο των 14 ετών, για κακουργηματική αποπλάνηση και απαράδεκτο, μετά τα 15, να μην υπάρχει καν αδίκημα !
   Ο αστικός μας κώδικας και όχι μόνον, θεωρεί ανήλικο, όποιον είναι κάτω των 18 και δεν μπορεί, ένας 15χρονος, που δεν αξιολογείται ως ώριμος να ψηφίζει ή να οδηγεί, να θεωρείται ως ώριμος να κάνει σεξ, με άτομα (ακόμα και πολύ) μεγαλύτερης ηλικίας...
   Από την άλλη, είναι και κάπως τραγικό, να θεωρείται κακούργημα με πρόσωπο 13 ετών και 11 μηνών και ...1 μήνα μετά, να καταντάει (αυτή είναι η ορθή λέξη) πλημμέλημα, δηλαδή για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ο ανήλικος να μην προστεύεται ουσιαστικά, εφόσον πλημμέλημα σημαίνει πως ο δράστης θα κυκλοφορεί ελεύθερος !
    Τέλος, επειδή ο κατηγορούμενος ηθοποιός-σκηνοθέτης, είχε, όπως φαίνεται, αδυναμία σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, ανήλικα ή μη, προφανώς, αν γίνεται με συναίνεση και πάνω από κάποια ηλικία, δεν αποτελεί αδίκημα, ούτε μπορεί να απολογείται κανείς, για το τι κάνει στην προσωπική του ζωή ή στο κρεβάτι του, να πούμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν συνιστά, ως γνωστόν, ποινικό αδίκημα.
    Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσω, ότι μέχρι αρκετά πρόσφατα, ήτοι ως το 2015, υπήρχε και το αδίκημα με τίτλο "ασέλγεια παρά φύση" (μεταξύ αρρένων), που καταργήθηκε με έναν από τους ...πρώτους Νόμους της κυβέρνησης συριζα !
 Δεν ποινικοποιούσε συλλήβδην την ομοφυλοφιλία, μεταξύ ανδρών, αλλά υπό προϋποθέσεις, ήτοι αν υπήρχε σχέση εξάρτησης ή αν γινόταν από κερδοσκοπία ή κατ' επάγγελμα (εδώ φαίνεται να δικαιώνεται ο κούγιας, για τη δήλωση του, που προκάλεσε αντιδράσεις) ή με πρόσωπο νεότερο των δεκαεπτά (17) ετών και ήταν πλημμέλημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.