Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

υπόθεση Λιγνάδη

    Μιλάμε για μια υπόθεση, με ηθικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και δυστυχώς, ως συνήθως στην κολομβία των βαλκανίων και πολιτικές προεκτάσεις, πέραν των καθαρά νομικών, με τις οποίες θα ασχοληθώ, κατά κύριο λόγο, φυσικά.
  Πάντα, με βάση όσα ακούσαμε ή διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες, εννοείται, είτε από δημοσιογραφικές πληροφορίες, είτε και από σκόπιμες διαρροές δικογράφων, που αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης και θα έπρεπε να είναι μυστικά...(πέραν από το παράνομο του πράγματος, δεν βλέπω το λόγο, ένας δικηγόρος να δίνει στη δημοσιότητα το απολογητικό υπομνημα του εντολέα του!)
  Βέβαια, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι τα όσα δεν έχουν μαθευτεί ακόμα, για αυτή την υπόθεση, είναι ΠΟΛΎ περισσότερα, από όσα έγιναν γνωστά, διότι τα θύματα αυτών των περιπτώσεων, μιλάνε δύσκολα, για αυτό που βίωσαν.
  Βγήκαν και κάποια "ναυάγια" και έλεγαν ότι εμείς ξέραμε τα "καμώματα" του, επί 20 χρόνια ! Και τι μας το λέτε ; Να σας πούμε "μπράβο", που δεν τα καταγγείλατε ; (!)
  Είναι αρκετά ασφαλές να πούμε, ότι ο άνθρωπος αυτός, είχε συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και μια ιδιαίτερη "προτίμηση" σε αγόρια (ανήλικα ή μη), επί τρεις δεκαετίες, ενώ και ο πατέρας ενός θύματος, που είχε προτιμήσει να του καρφώσει ένα μαχαίρι στην πλάτη, το 2002, αντί να τον καταγγείλει, δεν ξέρω αν έπραξε σωστά τελικά, διότι το θέμα "κουκουλώθηκε" και αυτός συνέχισε...
    Από εκεί και μετά, για να περάσω τώρα, στο καθαρά νομικό σκέλος, υπάρχει απόσταση, ανάμεσα στις σεξουαλικές προτιμήσεις και τον ιδιωτικό βίο κάποιου, μέχρι τα ποινικά αδικήματα και ιδίως την προφυλάκιση.
    Αφενός, γιατί πολλά αδικήματα, ειδικά τα πλημμελήματα, έχουν υποπέσει σε παραγραφή και αφετέρου, διότι το πλαίσιο της αποπλάνησης, είναι αρκετά επιεικές (κακούργημα μόνον κάτω από τα 14), εφόσον οι πράξεις γίνονταν συναινετικά (με ή χωρίς εισαγωγικά, όταν μιλάμε για ανηλίκους).
  Μόνον σοβαρές και μη παραγεγραμμένες κατηγορίες βιασμού, θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στην φυλακή, όπερ και εγένετο.
   Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση, για να πούμε, ότι ο βιασμός προϋποθέτει άσκηση βίας ή απειλή άσκησης βίας ή απειλή της ζωής και νομίζω ότι θα έπρεπε ίσως να προστεθεί και η περίπτωση της ψυχικής-ψυχολογικής επιβολής : ο άβγαλτος νεαρός επαρχιώτης ή μη, που θέλει-ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός και πάει στο σπίτι ενός "σπουδαίου" και ήδη "καταξιωμένου" ηθοποιού-σκηνοθέτη, βρίσκεται σε "περίεργη" ψυχολογική κατάσταση, έτοιμος να υπακούσει στις εντολές κάποιου που θεωρεί "ίνδαλμα", χωρίς καν να ασκηθεί σωματική βία...
    Με το νέο ποινικό κώδικα, προστέθηκε και μία νέα περίπτωση βιασμού, αυτή όπου ναι μεν υπάρχει καταρχήν συναίνεση για την ερωτική πράξη, αλλά ο ένας από τους δύο υποχρέωνεται, στη διάρκεια της, να κάνει ή να υποστεί πράγματα, που δεν θέλει, ωστόσο δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή, πριν το 2019!
     Αν συμφωνώ σε κάτι με τον Κούγια, είναι πως η δικογραφία είναι "αδύναμη", δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στο Δικαστήριο, αν δεν "εμπλουτιστεί" με νέα στοιχεία...
    Δεν μπορεί να καταδικαστεί κάποιος, μόνον, με τη μαρτυρία τρίτου, ότι έμαθε ή του είπε ο κατηγορούμενος ότι έχει βιάσει ανήλικο ή με μήνυση κατοίκου εξωτερικού, που δεν έχει ακόμα καταθέσει στις ελληνικές δικαστικές Αρχές.
     Όσον αφορά την ακυρότητα που προβλήθηκε, θεωρώ πως ορθά απορρίφθηκε η σχετική ένσταση και καλώς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, διότι μιλάμε για σοβαρό κακούργημα και όντως υπήρχε κίνδυνος φυγής (άσχετα αν προέβη σε μια σωστή κίνηση, αυτόβουλης εμφάνισης στη ΓΑΔΑ, για να τον καταρρίψει) !
    Ενώ όμως, οι δικαστές κινήθηκαν γρήγορα, ως προς την σύλληψη, ωστόσο φοβάμαι πως άργησαν στο να προβούν σε ανακριτικές πράξεις, όπως η άρση απορρήτου σε κινητά και υπολογιστές και κατ' οίκον έρευνες, διότι θα μπορούσαν να βγουν πιθανά "λαβράκια", όπως πορνογραφία ανηλίκων.
     Χωρίς να είμαι προφήτης, με βάση την εμπειρία και το νομικό μου ένστικτο, η υπόθεση θα εξελιχθεί ως εξής : αφενός ο κατηγορούμενος θα κάνει (αλλεπάλληλες) αιτήσεις αποφυλάκισης και αφετέρου η δικογραφία θα εμπλουτίζεται, πιθανόν, με νέα στοιχεία και μαρτυρίες, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να μετάγεται, κάθε τόσο, από τις φυλακές, για συμπληρωματικές απολογίες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.