Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

τι προβλέπει ο Νόμος για τους καταχραστές του Δημοσίου

 Ένας Νόμος του ..1950, με μικρές τροποποιήσεις, ορίζει πότε είναι κακούργημα η διασπάθιση δημόσιας περιουσίας και πως τιμωρείται.
  Με τον όρο "καταχραστές του Δημοσίου" εννοούνται όσοι διαπράττουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ ή οργανισμών και επιχειρήσεων, που ανήκουν στο Κράτος ή σε ΟΤΑ ή τραπεζών ή και εταιριών, που χρηματοδοτούνται από το Κράτος ή παρέχουν μονοπωλιακές υπηρεσίες (π.χ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), ένα από τα ακόλουθα ποινικά αδικήματα : πλαστογραφία, νόθευση ενσήμων, παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδή βεβαίωση, νόθευση εγγράφου, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, κλοπή, υπεξαίρεση ή απάτη.
  Ειδικά, το αδίκημα τώρα της απιστίας στην υπηρεσία, εμπίπτει στον εν λόγω Νόμο, μόνον εφόσον διαπράττεται εναντίον του Δημοσίου, ΟΤΑ ή άλλου ΝΠΔΔ (όχι επομένως σε τράπεζες, άλλες εταιρίες του Δημοσίου κλπ).
  Εφόσον το όφελος που πέτυχε (ή επιδίωξε) ο δράστης και αντίστοιχα η ζημία που υπέστη (ή απειλήθηκε να υποστεί) το Δημόσιο, το ΝΠΔΔ κλπ, υπερβαίνει το ποσόν των 50.000.000 δρχ (αντίστοιχα 147.000 ευρώ), τότε επιβάλλεται κάθειρξη (5 έως 20 έτη) και αν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως η επι μακρόν τέλεση του αδικήματος ή ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά (προφανώς σημαντικά μεγαλύτερη από 147.000 ευρώ), τότε το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ακόμα και ισόβια κάθειρξη !!
   Να σημειωθεί επίσης ότι : 1. τιμωρούνται επίσης και όσοι "βάζουν πλάτη" στο δράστη, είτε με τη μορφή της υπόθαλψης εγκληματία είτε με τη μορφή της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, αλλά με ποινές μειωμένες και 2. στα εν λόγω αδικήματα, μετά το πέρας της ανάκρισης, αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα, για την παραπομπή ή όχι του κατηγορούμενου σε Δίκη, το συμβούλιο Εφετών.
   Γίνεται φανερό λοιπόν από τα παραπάνω ότι για να έχει εφαρμογή ο αυστηρός αυτός Νόμος, είναι κρίσιμο να διαπιστωθεί πρώτον το μέγεθος της ζημιάς (τουλάχιστον 147.000 ευρώ) και δεύτερον, αν το "θύμα" εμπίπτει σε μια από τις περιπτώσεις του Νόμου (λόγω της ύπαρξης πολυάριθμων νομικών προσώπων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα).

2 σχόλια:

  1. πιθανόν να διαβάσατε και εσείς για αυτούς που συνελήφθησαν και κατηγορούνται ότι είχαν στήσει χοντρό φαγοπότι στο ΙΚΑ Καλλιθέας και έκαναν "μεγάλη ζωή". Ο ένας από αυτούς φέρεται να αποπειράθηκε να ..πηδήξει από το παράθυρο με 1 εκατ. ευρώ περίπου στα χέρια (ούτε δικά του να ήταν ! -χαχα). Αν αποδειχτούν οι κατηγορίες φοβάμαι ότι θα τρέφονται και θα ζουν πολύ λιτά στη φυλακή για ΠΟΛΛΑ πολλά χρόνια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα κυκλοφορούν σενάρια, πολιτικής αθλιότητας, ότι ο εν λόγω Νόμος, πρόκειται να καταργηθεί ως δήθεν αναχρονιστικός (!), λες και δεν ξέρουμε όλοι πλέον, ότι η χρεοκοπία της χώρας, οφείλεται στην κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, στην ασυδοσία και την ατιμωρησία...Η ΜΟΝΗ ανεκτή τροποποίηση του Νόμου, θα ήταν η ..περαιτέρω αυστηροποίησή του και όχι φυσικά η κατάργησή του !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.