Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ανθρωποκτονία με πρόθεση ή ..μήπως όχι ;;

  Προ ολίγων ημερών ένας νέος άνδρας, κάπου κοντά στο Αγρίνιο, οδηγώντας το αυτοκίνητό του, διαπληκτίστηκε με τον οδηγό ενός άλλου αυτοκινήτου (για την ..προτεραιότητα) και τον ηλικιωμένο πατέρα του και εν συνεχεία τους χτύπησε.
  Το αποτέλεσμα ήταν ο ηλικιωμένος να καταλήξει λίγες μέρες αργότερα στο Νοσοκομείο από κακώσεις στο κεφάλι και ο δράστης να διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η οποία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη !
  Μόλις σήμερα μάθαμε ότι ο δράστης συνελήφθη τελικά (αυτοί που τον "φιλοξενούσαν" συνελήφθησαν επίσης για υπόθαλψη εγκληματία) και δια του συνηγόρου του προέβαλε τον ..παιδαριώδη ισχυρισμό, ότι απλά απώθησε τον άτυχο παππού και αυτός έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι.
  Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις η άμυνα του κατηγορούμενου δεν μπορεί να είναι τόσο επιπόλαιη, αλλά με βάση και άλλα παρόμοια προηγούμενα, οφείλει να είναι η εξής : η ανθρωποκτονία από πρόθεση, σημαίνει ότι ο δράστης επιδιώκει το θάνατο του θύματος, γνωρίζει δηλαδή ότι η ενέργειά του θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο και το θέλει ή τουλάχιστον το αποδέχεται ως ενδεχόμενο π.χ ο απατημένος σύζυγος κλείνει ραντεβού με τον εραστή της γυναίκας του και τον πυροβολεί από μικρή απόσταση με όπλο στο κεφάλι ! Συνήθως, έχει προηγηθεί ένα εγκληματικό σχέδιο και μεταξύ δράστη και θύματος υπάρχει κάποια προηγούμενη σχέση, αν και δεν είναι πάντα αυτό απαραίτητο, διότι η απόφαση να σκοτώσει μπορεί να είναι και "της στιγμής", όταν λ.χ σε λογομαχία, κάποιος βγάζει μαχαίρι και καταφέρνει στο θύμα πολλαπλά χτυπήματα σε ζωτικά όργανα.
   Εν προκειμένω, πιθανόν δράστης και θύμα να γνωρίζονταν αλλά είναι μάλλον απίθανο να είχαν προηγούμενα και συναντήθηκαν τυχαία σε μια διασταύρωση, μέσα σε διαφορετικά οχήματα, όπου έγινε ό,τι έγινε, επομένως το σενάριο να είχε προσχεδιαστεί ο φόνος είναι μάλλον απίθανο !
   Το καίριο ερώτημα είναι λοιπόν, αν ο δράστης χτυπώντας το θύμα, προφανώς με δύναμη και (αδικαιολόγητο βέβαια) θυμό, ήθελε να σκοτώσει ή όχι.
   Αν λοιπόν δεν αποδειχτεί η θέληση να σκοτώσει, ο κατηγορούμενος θα διωχθεί τελικά για το έγκλημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, το οποίο είναι μεν κακούργημα, αλλά τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη !
   Είναι πολλές οι περιπτώσεις αυτές, όπου η κατηγορία μετατρέπεται από ανθρωποκτονία με πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη, συνήθως σε συμπλοκές, όπου τα χτυπήματα γίνονται με το χέρι και ειδικά αν ο ένας είναι σωματώδης και ο άλλος σχετικά αδύναμος, όπως εδώ.
   Τα όρια βέβαια μεταξύ των 2 εγκλημάτων είναι ρευστά και πρέπει να κρίνονται σε κάθε περίπτωση εξειδικευμένα και με μεγάλη προσοχή, διότι εν προκειμένω η διαφορά στην ποινή είναι πολύ σημαντική.
    Σύμφωνα, με το ρεπορτάζ βέβαια, ειπώθηκε ότι ο δράστης δεν χτύπησε με "γυμνά" χέρια το θύμα, αλλά με σιδηρογροθιά, η οποία θεωρείται όπλο και αν αποδειχτεί αυτό, τότε σίγουρα η θέση του επιβαρύνεται άσχημα !!
    Αν λοιπόν το Δικαστήριο καταλήξει στην κρίση ότι ο δράστης σκότωσε με πρόθεση ή έστω με ενδεχόμενο δόλο, τότε το μόνο που μένει, για να αποφύγει τα ισόβια, είναι να αποδειχτεί ότι το έγκλημα διαπράχθηκε "εν βρασμώ", οπότε η ποινή κάθειρξης πέφτει και πάλι στα 5 με 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.