Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

πότε η κλοπή είναι κακούργημα

  Στη βασική του μορφή, το έγκλημα της κλοπής, είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 έτη, ενώ αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το κατώτερο όριο ανεβαίνει από τους 3 μήνες στα 2 έτη !
  Υπάρχουν ωστόσο και οι διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, όπου μετατρέπεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής :
1. Όταν από τόπο, προορισμένο για θρησκευτική λατρεία (εκκλησίες, μονές κλπ), αφαιρείται αντικείμενο αφιερωμένο σε αυτή (π.χ τάματα πιστών, εικόνες, δισκοπότηρα κ.ο.κ), φαινόμενο που παρατηρείται έντονα στις μέρες μας, εξ αιτίας των κάθε λογής σύγχρονων "χρυσοθήρων", που διαλαλούν ότι αγοράζουν μετρητοίς, χρυσαφικά, κοσμήματα κλπ.
2. Όταν αφαιρέθηκε πράγμα ιστορικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής ή αρχαιολογικής σημασίας από δημόσια συλλογή ή συλλογή εκτεθειμένη στο κοινό (π.χ πίνακας από γκαλερί ή μουσείο, αγαλματίδιο από αρχαιολογικό χώρο κλπ.). Συνεπώς, δεν είναι κακούργημα π.χ η αφαίρεση ακριβού πίνακα από ιδιωτική συλλογή ή από οικία ! (εκτός αν συντρέχει το 5)
3. Αν αφαιρεθεί πράγμα, από δημόσιο συγκοινωνιακό μέσο ή το οποίο μεταφερόταν από ταξιδιώτη ή βρισκόταν σε χώρο, προορισμένο για παραλαβή και μεταφορά πραγμάτων (π.χ αποθήκες ΚΤΕΛ). Συνεπώς, αν κλέψω τον ταξιδιωτικό σάκο ενός συνεπιβάτη σε τρένο, λεωφορείο, αεροπλάνο, διώκομαι για κακούργημα, ακόμα και αν δεν περιέχει τίποτε πολύτιμο !! (η ρύθμιση αυτή έχει τη λογική ότι τα πράγματα που μεταφέρονται είναι πιο ευάλωτα και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει τον άμεσο και απόλυτο έλεγχό τους)
4. Αν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους δράστες, οι οποίοι είχαν ενωθεί με σκοπό να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες και
5. Αν η κλοπή διαπράχθηκε από άτομο, το οποίο διαπράττει κλοπές ή ληστείες "κατ' επάγγελμα" ή "κατά συνήθεια" ή αν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ !
   Να αναφερθεί τέλος ότι η κλοπή διώκεται αυτεπαγγέλτως, εκτός εάν έγινε μεταξύ συγγενών ή συγκατοίκων, οπότε ονομάζεται "υφαίρεση" και χρειάζεται να υποβληθεί έγκληση από το θύμα, εντός 3 μηνών από τότε που έμαθε την κλοπή και το δράστη.
   Οι συνηθέστερες μορφές υφαίρεσης είναι μεταξύ γονέων και τέκνων, μεταξύ αδερφών, μεταξύ συζύγων (ακόμα και μεταξύ απλά αρραβωνιασμένων) και κυρίως μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, από πάσης φύσεως βοηθητικό προσωπικό, οικιακούς βοηθούς κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.