Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

νεαροί ενήλικες (εγκληματίες)

     Μπορεί να μην φαίνεται εξαρχής, αλλά αυτό είναι το σχόλιο μου, για την "υπόθεση Ελένης Τοπαλούδη", με τη Δίκη να ολοκληρώνεται πριν λίγο, σε πρώτο βαθμό.
  Το σχετικό άρθρο του Ποινικού μας Κώδικα, με αυτόν τον τίτλο, είναι και το μοναδικό, που θα μπορούσε να γλιτώσει τους κατηγορούμενους, από την ισόβια κάθειρξη !
  Πρόκειται για ΝΈΑ διάταξη, που προστέθηκε την 1.7.2019 και ήρθε να αντικαταστήσει το γνωστό ως "ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας".
   Οι διαφορές, με την προηγούμενη πρόβλεψη, είναι βασικά δύο : πρώτον, πλέον μπορούν να ενταχθούν εδώ, όσοι είναι από 18 έως 25 ετών (πριν ήταν ως 21) και δεύτερον, ότι δίνεται η δυνατότητα, αντί για ελαφρυντικό-μείωση ποινής, να επιβληθεί εγκλεισμός σε (ειδική) φυλακή νέων, όπου το ανώτατο όριο, είναι τα 8 έτη (αυτό θα ήταν και το ιδανικό σενάριο, για τους κατηγορούμενους) !
   Προσωπικά, είμαι σύμφωνος με την αύξηση του ορίου ηλικίας, στα 25 έτη, από τα 21, διότι κρίνοντας και από τον εαυτό μου, άρχισα να ωριμάζω, μετά τα 25...
   Από εκεί και μετά, το γεγονός ότι δίνεται στο Δικαστήριο, η διακριτική ευχέρεια, να εφαρμόσει ή όχι, τη συγκεκριμένη διάταξη, είναι ένα πρόβλημα, δηλαδή θα υπάρχει πάντα ένα "γιατί", να γίνεται δεκτό σε μια περίπτωση και όχι σε κάποια άλλη.
    Όσον αφορά, τη δυνατότητα εγκλεισμού σε φυλακή νέων (για 8 έτη, το πολύ), πάντως, δίνονται κάποια κριτήρια, δηλαδή η ελλιπής ανάπτυξη της προσωπικότητας, λόγω του νεαρού της ηλικίας και η πιθανολόγηση ότι δεν θα τελεστούν νέα εγκλήματα.
  Είναι σαφές ότι οι κατηγορούμενοι, ήταν ένοχοι για την αφαίρεση μιας ζωής, είτε με άμεσο δόλο, είτε με ενδεχόμενο, στο κομμάτι της ενοχής, δεν υπάρχει αμφιβολία, εκεί που δεν έχω πειστεί πλήρως, είναι στο κομμάτι του βιασμού, αν δηλαδή το ξέσπασμα της βίας, ήρθε πριν ή μετά την όποια σεξουαλική πράξη, δηλαδή όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή πιθανόν πρόσβαλε τις σεξουαλικές επιδόσεις κάποιου...
   Σίγουρα, μιλάμε για έγκλημα με σεξουαλικά-σεξιστικά κίνητρα, πάντως (οπότε έχουν και οι φεμινίστριες τα δίκια τους, που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Δικαστήριο), από δύο "ναυάγια" που είχαν "ενωθεί", για να "ψαρεύουν" ...γκόμενες, δηλαδή για την ακρίβεια, ο Ροδίτης, που τα "είχε όλα", αλλά δεν μπορούσε να σταυρώσει γκόμενα και χρησιμοποιούσε τον πιο εμφανίσιμο Αλβανό, για αυτό το σκοπό.
    Αυτό βέβαια, είναι μια ακόμα ένδειξη πως ήταν ανώριμοι, λόγω του νεαρού της ηλικίας, ωστόσο για να φτάσεις στη βία και στο φόνο, δεν αρκεί αυτό, πρέπει να έχεις μεγαλώσει με τρόπο, που να μην δέχεσαι το "όχι" ως απάντηση και να μην ανέχεσαι τις "προσβολές", λόγω εγωϊσμού ή συμπλέγματος κατωτερότητας (αναφέρομαι στο Ροδίτη, προφανώς) !
    Μιλώντας για εγωϊσμό, βέβαια, δε γίνεται να μη στηλιτεύσεις ...την απαίτηση των γονέων του θύματος, να αλλάξει ο Νόμος για αυτούς, πράγμα που φυσικά δε γίνεται, οι αλλαγές δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ...
    Αν μπορούσε να μπει η ευθύνη καθενός σε μια ζυγαριά, σίγουρα θα έγερνε προς τη μεριά του Ροδίτη, όπως είχα πει εξαρχής (κόντρα σε ό,τι παρουσίαζαν τα ρατσιστικά, εν πολλοίς, ΜΜΕ της χώρας μας), αφού ο Αλβανός είχε φλερτ, αν όχι σχέση, με το θύμα και δεν είχε λόγο, ούτε να τη βιάσει, ούτε να την σκοτώσει, ωστόσο το γεγονός και μόνον ότι παραβρισκόταν στον τόπο του μαρτυρίου και μετά ...στα βράχια, τον κατέστησε συνυπεύθυνο (θα μπορούσε να είχε πάει αμέσως στις Αρχές και να ανασύρονταν ίσως το θύμα ακόμα ζωντανό) !
     Και μετά βέβαια, πιο προκλητικός παρέμεινε ο Έλληνας κατηγορούμενος, με επεισόδια στις φυλακές και υψωμένα μεσαία δάχτυλα στις κάμερες (αυτό βέβαια, μπορεί να ιδωθεί και ως "άμυνα", αφού παράνομα καταγράφουν τα πρόσωπα οι κάμερες).
    Οι αιτιολογίες, με τις οποίες η Εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη εφαρμογής της διάταξης περί ευνοϊκότερων ποινών, λόγω ηλικίας, μπορούμε να πούμε ότι είναι λογικές, με βάση την συμπεριφορά των κατηγορούμενων, από το έγκλημα ως σήμερα.
    Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να έχει και διπλή ανάγνωση, ότι δηλαδή υπάρχει "ελλιπής ανάπτυξη της προσωπικότητας", ότι πληρείται δηλαδή το ένα κριτήριο, με ερωτηματικό το άλλο κριτήριο, το κατά πόσον δηλαδή, μια πρόωρη αποφυλάκιση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εγκληματικές πράξεις !
     Οι αντιφάσεις στις απολογίες, είναι επίσης μία παγίδα, διότι αν ο ένας λέει την Αλήθεια, η διαφορετική (ψεύτικη) εκδοχή του άλλου, την καθιστά αμέσως αμφισβητήσιμη...
  Σίγουρα πάντως, η Δίκη "σημαδεύτηκε", από τα όσα τραγελαφικά εκτυλίχθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες : Αφενός, η αγόρευση της Εισαγγελέως, που τσαλαπάτησε κάθε έννοια αμεροληψίας, ταυτιζόμενη με το θύμα και "το τερμάτισε", όταν δέχτηκε ...τριαντάφυλλα, από τον πατέρα του θύματος !
   Η μεροληπτική στάση της εισαγγελικής Έδρας, είχε επισημανθεί και πολύ νωρίτερα και η υπεράσπιση θα έπρεπε να είχε υποβάλει ίσως, αίτηση εξαίρεσης της, που θα γινόταν δεκτή, κατά 110%...
     Αυτή είναι και η μοναδική άμυνα και όχι το να μπουκάρουν σύμβουλοι του ΔΣΑ, με εντολή Προέδρου και δίχως σύμφωνη γνώμη του ΔΣ (!) και να διαμαρτύρονται με επιστολές (που είναι ο ΔΣΑ σε ...όλες τις άλλες υποθέσεις, που θίγονται-προσβάλλονται οι δικηγόροι, από τους δικαστές ;) !
     Προφανώς και τα δύο αυτά τραγελαφικά γεγονότα, οφείλονται στο 5λεπτο δημοσιότητας, που διεκδικούν κάποιοι, σε υποθέσεις με ενδιαφέρον των ΜΜΕ...
      Τώρα, απλά μένει να δούμε, ποια θα είναι η απόφαση του Εφετείου, με μια πιο ψύχραιμη εισαγγελική Έδρα και με το πως θα εμφανιστούν οι κατηγορούμενοι, αν θα πειστεί το Μ.Ο.Ε δηλαδή, ότι αξίζουν να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής αντιμετώπισης, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και να αποφυλακιστούν νωρίτερα, όντες πιο ώριμοι και πιο συνειδητοποιημένοι για αυτά, που έκαναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.