Μέχρι το 2013 (και μέχρι σήμερα), για να απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, θα έπρεπε να κάνει κάτι "χοντρό", δηλαδή ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα (φόνο, ληστεία, βιασμό, υπεξαίρεση μεγάλου ποσού κλπ), εφόσον τα λοιπά πειθαρχικά αδικήματα, ακόμα και τα σοβαρά, "καλύπτονται" εκ των έσω, με τη λογική ότι τα κοράκια δεν βγάζουν τα μάτια τους, μεταξύ τους.
Ακόμα και αυτοί οι εγκληματίες, βέβαια, δεν απολύονται άμεσα, αλλά τους πληρώνουμε, ακόμα και στην φυλακή, είτε εξ ολοκλήρου, είτε λιγότερο, μέχρι να γίνει βέβαιη (διοικητικά) η απόλυση τους !
Η πλάκα είναι, πως ακόμα και αυτοί, όταν τελειώσει η ποινική διαδικασία (και πάντα πέφτουν στα μαλακά, εφόσον κρίνονται από άλλους Δ.Υ, τους διχαστές), προσφεύγουν στα διοικητικά Δικαστήρια, για να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους (μέχρι και τρωκτικά, που είχαν υπεξαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ)...
Το 2013, λόγω του τραγέλαφου της "αξιολόγησης" και της διαθεσιμότητας, επί υπουργίας του γκαντεμοκούλη, προστέθηκε ένας λόγος απόλυσης ακόμα, η πρόσληψη με πλαστά δικαιολογητικά.
Το "επιτελικό κράτος" αποφάσισε να ψάξει τους φακέλους υπαλλήλων, ακόμα και μετά από 30 χρόνια (!) και βρήκε αρκετά "λαβράκια" (και πόσα θα υπάρχουν ακόμα).
Βλέπετε, όταν έγινε το ΑΣΕΠ, δεν αρκούσε να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές και να πας σε βολευτικά γραφεία, για να διοριστείς στο Δημόσιο, έπρεπε να εμφανίσεις και κάποια ΤΥΠΙΚΆ προσόντα, με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν τα είχαν, να τα πλαστογραφούσαν (ή να τα ...αγόραζαν πλαστογραφημένα, στην ...ελεύθερη αγορά της βενεζουέλας των βαλκανίων, όπου το "βόλεμα" στο Δημόσιο, ήταν ...όνειρο ζωής, χαχα) !
Έτσι και όταν λένε, σταθερά, στις "απολογίες" τους, ότι το έκαναν, γιατί είχαν παιδιά και ανάγκη από δουλειά, είναι παραμύθι, διότι υπήρχαν και άλλες δουλειές να κάνουν, αν ήθελαν, η μόνη αλήθεια είναι πως ήθελαν να ζήσουν τη μία και μοναδική ζωή, που τους δόθηκε, ως αργόμισθα κρατικοδίαιτα τρωκτικά, γνωρίζοντας πως ΌΛΟΙ οι Νόμοι στη βενεζουέλα των βαλκανίων, ψηφίζονται προς δικό τους όφελος...
Εν μέσω πανδημίας, έγινε γνωστό, ότι το ΣτΕ ακύρωσε την απόλυση Δ.Υ, κλητήρα σε Υπουργείο, που είχε προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου (αν και η απόφαση δεν είναι οριστική ακόμα, νομίζω).
Για μένα, η λύση είναι ξεκάθαρη, πέραν από το ότι πήρε μετά απολυτήριο ή ότι πολλές φορές τα τυπικά αυτά προσόντα δεν έχουν καμία αξία ή σημασία, για την εκάστοτε αργομισθία, αυτά πρέπει να είναι αδιάφορα !
Το μόνον που πρέπει να εξετάζεται, είναι το πόσο διάστημα, έχει παρέλθει, μεταξύ διορισμού και ανακάλυψης πλαστότητας : αν είναι μέχρι 5 έτη, να απολύεται ο υπάλληλος, δίχως άλλο, αν έχει συμπληρώσει ή υπερβεί τα 5 έτη, να μένει στη θέση του, πάλι δίχως να εξετάζεται κάτι άλλο.
Δε μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις π.χ πλαστό πτυχίο Ιατρικής, όπου η ζωή και η υγεία των ασθενών, επιβάλλουν την απόλυση, ακόμα και μετά από 15 χρόνια...
Αυτή είναι η γνώμη μου, ως προς το διοικητικό σκέλος, ως προς το ποινικό, την είχα εκφράσει επανειλημμένα, οι διχαστές έκαναν "τα δικά τους" μέχρι που τους ξεφτίλισε πανελλήνια, μια καθαρίστρια από το Βόλο και ήρθαν στα λόγια μου και στα γραφόμενα μου !
Εξάλλου, ο αμφιλεγόμενος νέος Ποινικός Κώδικας, έληξε και επίσημα-νομοθετικά το ζήτημα, ορίζοντας ότι είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα (έχει και θετικά, επομένως, ο νέος Κώδικας).
Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, αρκετοί πρώην Δ.Υ βρέθηκαν στα ίδια κελιά με παιδεραστές, εμπόρους ναρκωτικών, δολοφόνους κλπ (μέχρι και οι διευθυντές των φυλακών, δεν ήξεραν ΠΟΥ να τους βάλουν...) !
Ο λόγος, που τα γράφω αυτά, είναι επειδή ακούω και διαβάζω για περίεργες αυτοκτονίες ανθρώπων, σε όλη τη χώρα και δεν ξέρω (εικασίες κάνω) αν σχετίζονται με αυτό το θέμα, αν δηλαδή τα πτυχία κλπ "σκαλίζονται" ακόμα...
Οπότε, είναι σημαντικό να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι : 1. το ποινικό καθεστώς έχει μεταβληθεί στο ευνοϊκότερο και δεν κινδυνεύουν (όσο πριν) με φυλάκιση και 2. αν έχουν πάνω από 5 έτη στην υπηρεσία, κανονικά, δεν πρέπει να απολυθούν !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.