Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

τι είπε το ΣτΕ για τα εμβόλια και τι ισχύει

       Πριν μερικές ημέρες, έγινε πρωτοσέλιδο, από τους δημοσιογράφους του "κόπι πάστε" μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή αφορά στα εμβόλια και στην τυχόν ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, προς αποζημίωση, σε περίπτωση παρενεργειών, από αυτά !
  Έπαιξε "ψηλά" ως θέμα, γιατί το ζήτημα "εμβόλια" μας καίει όλους, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, για να "πουλήσει", ωστόσο δε νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ή ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι λέει η απόφαση...
  Ας δούμε λοιπόν, λίγο πιο ψύχραιμα και ...πιο νομικά τι ήταν αυτή η απόφαση, αλλά να μιλήσω μετά και για το ζήτημα των κοροδοεμβολίων και τις νομικές ευθύνες, από αυτά, καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη.
 Στην συγκεκριμένη υπόθεση, το ΣτΕ δίκασε ως Ακυρωτικό Δικαστήριο (δηλαδή το αντίστοιχο του Αρείου Πάγου) μια διοικητική διαφορά ουσίας, που ξεκίνησε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, πηγε στο Εφετείο και μετά στο ΣτΕ, προκειμένου να γίνει αναίρεση, ήτοι να διορθωθούν νομικά σφάλματα και όχι να μπει στην ουσία !
  Ένα κοριτσάκι, έκανε το γνωστό "τριπλό" εμβόλιο και εμφάνισε μια σπάνια εγκεφαλική πάθηση, ως παρενέργεια (1 στο εκατομμύριο) και τελικά απεβίωσε και η μητέρα του, στράφηκε, κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη.
   Εδώ ανοίγουμε παρένθεση, επειδή πολύ πρόσφατα, στις αρχές Απριλίου 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά από προσφυγή Τσέχων γονέων, που είχαν εισπράξει πρόστιμο, γιατί δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους, για να πάνε σχολείο, απεφάνθη ότι είναι νόμιμος (!) αυτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
    Έβαλα θαυμαστικό, γιατί, κατά την άποψη μου, όχι μόνον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά και τα υποχρεωτικά κοροδοτέστ, δηλαδή κάθε ιατρική πράξη, που επιβάλλεται στον άνθρωπο, παραβιάζει ΘΕΜΕΛΙΏΔΗ ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση, τόσο με τα εθνικά Συντάγματα, όσο και με διεθνείς Συνθήκες, που τα κατοχυρώνουν !!
     Επιστρέφοντας, στην αρχική υπόθεση, χωρίς να ξέρω, αλλά εικάζω βάσιμα, ότι η αγωγή της μητέρας έγινε δεκτή αρχικά, στο Εφετείο απορρίφθηκε και το ΣτΕ δικαίωσε τη μάνα, θεωρώντας ότι είχε δίκιο το Πρωτοδικείο...
   Επαναλαμβάνω ότι το "δικαίωσε" αναφέρεται σε νομικές έννοιες, όχι στην ουσία και συγκεκριμένα στη νομική βάση της αγωγής (μπαίνουμε τώρα σε πιο εξειδικευμένα, νομικά, ζητήματα) : στο 99% των περιπτώσεων, η αποζημιωτική ευθύνη του Δημοσίου, εδράζεται σε συγκεκριμένα και γνωστά άρθρα του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα και ενεργοποιείται, όταν τα κρατικά όργανα, προκαλούν ζημία, παράνομα και υπαίτια, στους πολίτες, με πράξεις (νομικές ή υλικές) ή παραλείψεις τους !
 Στην περίπτωση του εμβολιασμού αυτού, επειδή όλα έγιναν νομότυπα και "προβλεπόμενα", απλά υπήρξε σπάνια παρενέργεια, το ΣτΕ έκρινε ότι η ευθύνη εδράζεται απευθείας στο Σύνταγμα, το οποίο ναι μεν προβλέπει την συμμετοχή όλων στα δημόσια βάρη και την υποχρέωση αλληλεγγύης εκ μέρους των πολιτών (όπως θεωρείται πως είναι η πράξη εμβολιασμού), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραβιάζονται, ένεκα αυτών των υποχρεώσεων, ΥΠΈΡΤΕΡΑ ατομικά αγαθά, όπως η σωματική υγεία, πόσο μάλλον η ανθρώπινη ζωή.
     Για να έρθουμε τώρα, στο τρέχον-φλέγον ζήτημα των κοροδοεμβολίων για την κινέζικη γρίπη, θεωρώ ότι εδώ ΥΠΆΡΧΕΙ ευθύνη του Δημοσίου ΚΑΙ με βάση τα "κλασικά" αυτά άρθρα, για τους εξής λόγους.
    Να ανοίξω πάλι μια παρένθεση, επειδή είχε γραφτεί, αν δεν απατώμαι και αν ισχύει, ότι οι εταιρίες που παράγουν και διανέμουν τα εμβόλια στις κυβερνήσεις, υπογράφουν συμβάσεις με αυτές, όπου αποποιούνται κάθε ευθύνης, από τυχόν παρενέργειες !!
     ΑΝ υπάρχει τέτοιος όρος, αυτός αφορά μόνον στις σχέσεις των εταιριών με τα κράτη, το Δημόσιο εξακολουθεί να ευθύνεται, απέναντι στον πολίτη, που πεθαίνει ή μένει ανάπηρος, από ένα σκάρτο εμβόλιο, αλλιώς δεν θα ήταν ...κανείς υπεύθυνος, πράγμα άτοπο.
     Αν επίσης, τα εμβόλια τα αγοράζαμε ιδιωτικά και τα κάναμε στα φαρμακεία, τότε για τις τυχόν παρενέργειες, θα έπρεπε να στραφούμε κατά της παρασκευάστριας, φαρμακευτικής, εταιρίας.
    Εδώ όμως, ΔΕΝ ισχύει αυτό : ο εμβολιασμός έχει οργανωθεί από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, γίνεται σε κρατικά εμβολιαστικά κέντρα, από κρατικούς υπαλλήλους και επιπλέον, καθημερινά, κυβερνητικά στελέχη διαφημίζουν τα εμβόλια και προτρέπουν τον κόσμο να εμβολιαστεί (μαζί με τα πληρωμένα ΜΜΕ και ...τους καθηγητές τηλεμαϊντανούς, απτα λιντλ) !
    Επιπλέον, το ίδιο το Κράτος επιλέγει (ως τώρα, τουλάχιστον), ανάμεσα σε πολλά, ποια εμβόλια θα εισάγει, ποια θα γίνονται και ποια όχι, σε ποιες ηλικίες κλπ : όταν π.χ μια χώρα σταματά τον εμβολιασμό με συγκεκριμένο εμβόλιο (astrazeneca) μετά από έναν και μόνον θάνατο, η εξακολούθηση εκ μέρους σου, να το κάνεις στους δικούς σου πολίτες, αυτομάτως, δημιουργεί ευθύνες...
   Όταν αποδεδειγμένα υπάρχουν παρενέργειες (π.χ θρομβώσεις) από συγκεκριμένα εμβόλια, σε συγκεκριμένες ηλικίες και εξακολουθείς να τα δίνεις (...για να μην τα πετάξεις), η ευθύνη σου, ως ελληνικό Δημόσιο, παραμένει ακέραια (και δε μιλάμε εδώ για 1 στο εκατομμύριο, αλλά για πολύ συχνότερες παρενέργειες) !
      Αν πάω να φάω σε ένα εστιατόριο και δηλητηριαστώ, ΔΕΝ μπορεί ο εστιάτορας να μου πει "δεν φταίω, φταίει ο προμηθευτές μου, που μου έδωσε σκάρτες πρώτες ύλες", η ευθύνη του είναι αφενός αντικειμενική και αφετέρου όφειλε να ελέγξει, πριν με σερβίρει, άρα καλώς και νόμιμα στρέφομαι εναντίον του...
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.