Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη

      Πρόσφατα, ορισμένοι "δημοσιογράφοι", επικαλούμενοι "νομικούς κύκλους", έγραψαν ότι ο εν λόγω ηθοποιός θα προφυλακιστεί κατά 99,9% (δεν ανέφεραν ποσοστά, αλλά αυτό εννοούσαν), ενώ ...τηλεοπτικός συνάδελφος, έφτασε σε σημείο να μιλήσει και για ενδεχόμενη ποινή πολλών ετών κάθειρξης ! (εντάξει, όλοι έχουμε άτυχες στιγμές και στο φινάλε, αυτό σημαίνει "έκθεση στην τηλεόραση", ότι ...εκτίθεσαι, χαχα).
   Η δική μου άποψη, είναι ότι ΔΕΝ θα προφυλακιστεί τελικά, όσο και αν αυτό στενοχωρεί όσους αντλούν ευχαρίστηση, από την δυστυχία των άλλων (θανάτους, διαζύγια, φυλακίσεις κλπ), δημοσιογράφους και μη...
    Η γνώμη μου, βασίζεται σε καθαρά νομικά επιχειρήματα, τα οποία δεν θα παραθέσω τώρα, αλλά μετά την απολογία του, επειδή υποθέτω ότι δεν έχει νόημα να κάνω δωρεάν τη δουλειά, για την οποία θα πληρωθούν κάποιοι άλλοι, οι δικηγόροι του !
   Ο λόγος που επανέρχομαι στο ζήτημα αυτό, είναι επειδή μπορεί να είχαν παρεξηγηθεί όσα είχα γράψει, όταν πρωτοέσκασε το θέμα, όταν μετά το καπάκι του βόθρου των αθλητικών ομοσπονδιών, άνοιξε, σαν ντόμινο, ο βόθρος της "σόουμπιζ"...
     Είναι πιθανόν, εφόσον δεν προφυλακιστεί, ορισμένοι να σκανδαλιστούν και να μιλήσουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά, μεταξύ αυτού και του Λιγνάδη, ωστόσο οι δύο αυτές υποθέσεις είναι διαφορετικές (οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε ότι είναι αλλιώς να απολογείσαι, ως ελεύθερος και αλλιώς ως ήδη κρατούμενος, όπως στην περίπτωση Λιγνάδη, όπου όλα έγιναν ...πολύ γρήγορα) και κάποιοι άλλοι (ήδη το κάνουν) για πιθανά "μέσα" του Φιλιππίδη, που τον προστατεύουν, ωστόσο το ζήτημα είναι καθαρά νομικό και εκεί θα κριθεί, στο νομικό πεδίο !
    Καλώς ή κακώς (προφανώς το πρώτο) δικαστές και εισαγγελείς αποφασίζουν με βάση το ισχύον Δίκαιο και τους Νόμους και όχι με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα ή το τι λένε "νομικοί κύκλοι" ή "δημοσιογράφοι" κίτρινου ή ...κιτρινισμένου Τύπου.
    Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε ήδη 3 υποθέσεις, που "τσίγκλησαν" το αίσθημα δικαίου των πολιτών (ένα μαχαίρωμα στη Ν.Σμύρνη, ένας βιασμός και μια ασέλγεια στη Θεσ/νικη), καθώς και στις τρεις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι...
    Μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να μας ξενίζουν αυτά, ωστόσο αφενός δεν γνωρίζουμε τα περιεχόμενα των δικογραφιών και αφετέρου οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν τους εφαρμοστέους νομικούς κανόνες, κάθε υπόθεσης !
     Έτσι και στην σχολιαζόμενη, σήμερα, υπόθεση, το κρίσιμο είναι να υπαχθούν ορθά τα πραγματικά περιστατικά, στην εφαρμοστέα νομική διάταξη, να γίνει δηλαδή ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός τους.
    Κάθε ποινική υπεράσπιση, έχει δύο σκέλη : το πραγματικό, δηλαδή αν τα γεγονότα έγιναν, όπως περιγράφονται στη δικογραφία ή όχι και πως έγιναν και το νομικό, δηλαδή, πως χαρακτηρίζονται αυτά τα γεγονότα, σε ποια ποινική διάταξη εντάσσονται.
    Εδώ (και όχι μόνον βέβαια, χαχα) ανακύπτει και η χρησιμότητα του δικηγόρου, να βοηθήσει στο νομικό σκέλος κυρίως, αλλά και στο πραγματικό, δηλαδή τι να πεις και τι όχι και παράλληλα φυσικά, να ζητήσει όσα προβλέπει ο Νόμος, υπέρ του εντολέα του, διότι προφανώς οι Δικαστές δεν θα το κάνουν αυτό, από μόνοι τους (και στις ποινικές διαδικασίες ισχύει το "αιτείτε και δοθήσεται", αν δεν ζητήσεις, δεν παίρνεις, απλά) !
     Μέχρι τώρα, έχουν διαρρεύσει πραγματικής φύσεως ισχυρισμοί της υπεράσπισης του ηθοποιού και χωρίς να κρίνονται, είναι αλήθεια, πολύ πετυχημένοι, πιστεύω ότι το "παιχνίδι" θα κριθεί στο νομικό επίπεδο (όσον αφορά τις κατηγορίες, αλλά και τις εν γένει προϋποθέσεις μιας προσωρινής κράτησης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.