Η Χούντα του συριζα, μεταξύ άλλων, μας κληροδότησε, ως κύκνειο άσμα και τις αλλαγές στον Π.Κ και τον Κ.Π.Δ (που πολύ σύντομα θα ...ξανά αλλάξουν), περισσότερο ως εξυπηρέτηση σε "δικά τους παιδιά" (δηλαδή ...κατηγορούμενους).
Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπόν, όπως είπαμε επιγραμματικά, στην προηγούμενη ανάρτηση, κάποιοι "ευφάνταστοι εγκέφαλοι", προσπαθούν (και το λέω, επειδή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη) να εφαρμόσουν "νέα ήθη", με τον επίσης ευφάνταστο τίτλο "ποινική διαταγή".
Σύμφωνα με τις καινοφανείς αυτές διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα σε δικαστές και εισαγγελείς, να δικάζουν τον κατηγορούμενο, ερήμην του και εν αγνοία του...!
Αφορά υποτιθέμενα ελαφρά πλημμελήματα, με απειλούμενη ποινή φυλάκισης έως 1 έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (ένα έτος φυλάκισης δεν το λες και λίγο), όπου θα μπορεί (ή μάλλον, θα μπορούσε) ο Εισαγγελέας, εφόσον έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις-αποδείξεις ενοχής, να ζητά από το Δικαστήριο (Μονομελές Πλημμελειοδικείο) να επιβάλλει ποινή, ΧΩΡΊΣ ΔΊΚΗ, χωρίς ακροαματική διαδικασία !
Βέβαια, ορίζεται ότι ο Δικαστής δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα, έχει δηλαδή διακριτική ευχέρεια να παραπέμψει την υπόθεση να δικαστεί, κατά την συνήθη-τακτική διαδικασία και ότι οι ποινές (της ποινικής διαταγής) θα είναι μειωμένες (το "τυράκι").
Ο κατηγορούμενος, θα λαμβάνει, κατόπιν εορτής, το "ραβασάκι" με την ποινή του και μόνον εκ των υστέρων, θα μπορεί να υποβάλλει (εντός 15 ημερών, από την επίδοση) αντιρρήσεις, ενάντια στην ερήμην (επειδή ...δεν κλητεύθηκε ποτέ) καταδίκη του !
Οπότε, ουσιαστικά, θα ξαναγυρνάει η υπόθεση, εκεί που ήταν πριν εκδοθεί η περιβόητη "ποινική διαταγή"...
Συνεπώς, αν αυτό έγινε, από τους "περισπούδαστους" νομοθέτες, σε συνεννόηση με δικαστές και εισαγγελείς, για να ελαφρυνθούν τα εκθέματα των ποινικών Δικαστηρίων, ίσως τελικά να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Απλά, ίσως ποντάρουν στο γεγονός ότι κάποιοι, θα αδιαφορούν και θα χάνουν την προθεσμία των αντιρρήσεων (οπότε, σύμφωνα, με ρητή διάταξη, η ποινική διαταγή, θα είναι απρόσβλητη από έφεση και αναίρεση και θα εκτελείται !).
Για ...να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την άσκηση αντιρρήσεων, θεσπίζουν μάλιστα και εξαίρεση από τη Γενική Αρχή που ισχύει στα ένδικα μέσα, ότι δηλαδή απαγορεύεται να χειροτερεύσει η θέση του κατηγορούμενου, που σημαίνει ότι μετά, θα μπορεί το Δικαστήριο, που δικάζει την υπόθεση κανονικά, να επιβάλλει μεγαλύτερη ποινή...!
Ακόμα και ένας φοιτητής Νομικής, αντιλαμβάνεται αυτό, που δεν "είδε" ο Νομοθέτης και οι ...Δικαστές (αυτοί, που είναι η δουλειά τους, δηλαδή) : ότι οι διατάξεις αυτές είναι ανεφάρμοστες, ως εξόχως αντισυνταγματικές, επειδή προσβάλλεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο (άρθρο 20) δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης.
Η προηγούμενη ακρόαση, προβλέπεται ακόμα και για δυσμενείς διοικητικές πράξεις, πόσο μάλλον για ...ποινικές καταδίκες (!), ενώ φυσικά δημιουργείται και ζήτημα αντίθεσης με διατάξεις υπέρτερης ισχύος, ήτοι της ΕΣΔΑ !
Τέλος, με την "ποινική διαταγή" φαίνεται να παραβιάζεται και η αναγκαία δημοσιότητα της διαδικασίας, εφόσον ναι μεν η απόφαση θα ανακοινώνεται σε δημόσια συνεδρίαση, ωστόσο το ...πως φτάσαμε εκεί, θα παραμένει μυστικό...(μεταξύ Δικαστή και Εισαγγελέα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.