Οι αλλαγές, που επέφερε ο νέος ποινικός Κώδικας, είναι τόσες πολλές και τόσο εκτεταμένες, που είναι αδύνατον, όπως είπαμε, να αφομοιωθούν γρήγορα, ακόμα και από εμάς τους νομικούς, ιδιαίτερα από την στιγμή, που δεν έχουν "επικοινωνηθεί" επαρκώς, προς τα έξω (και πριν προλάβουμε να τις "χωνέψουμε", έρχονται νέες αλλαγές) !
Πέραν από τις, ούτως ή άλλως, σαφώς πιο ευνοϊκές διατάξεις του νέου Κώδικα, όσον αφορά τις ποινές, υπάρχουν και διατάξεις, οι οποίες, ακριβώς επειδή δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και έγκαιρα η νομική κοινότητα, θα οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα, για κάποιους μηνυτές (και αντίστοιχα, θα ανοίξουν σαμπάνιες οι κατηγορούμενοι, που θα απαλλαγούν από το πουθενά)...
Επειδή, αυτές τις ημέρες, χειρίζομαι μια υπόθεση υπεξαίρεσης, είδα, για πρώτη φορά, ότι πλέον το αδίκημα αυτό, διώκεται κατόπιν έγκλησης του παθόντος και όχι αυτεπάγγελτα και μάλιστα ακόμα και στην κακουργηματική του μορφή, για ποσόν άνω των 120.000 ευρώ, δηλαδή !! (εξαιρείται η -κακουργηματική-υπεξαίρεση εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, που εξακολουθεί και ευτυχώς, να διώκεται αυτεπάγγελτα).
Για τις περιπτώσεις αυτές, όπου κάποια αδικήματα, με τον νέο Κώδικα, διώκονται κατόπιν έγκλησης και όχι αυτεπάγγελτα, όπως πριν, υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα πρέπει (ή θα έπρεπε, αφού σήμερα λήγει η προθεσμία...), ο δικαιουμένος σε έγκληση, να δηλώσει ότι επιθυμεί την συνέχιση της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας, εντός προθεσμίας 4 μηνών (δεδομένου, ότι ο νέος Κώδικας τέθηκε σε εφαρμογή την 1.7.2019, το τετράμηνο συμπληρώνεται σήμερα) !
Αν δεν έχει γίνει αυτή η δήλωση, προφανώς, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται, παίρνει ένα "δωράκι" από το πουθενά (ακόμα και σε κακουργηματικές υπεξαιρέσεις, άνω των 120.000 ευρώ)...
Πρόκειται για αποτέλεσμα σκληρό και ίσως άδικο, για τους μηνυτές, από την στιγμή, που θεωρώ ότι δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα και ορθά ο κόσμος, για να κάνει τη δήλωση συνέχισης (ακόμα και από τις κατά τόπους Εισαγγελίες, θα μπορούσαν να ενημερωθούν σχετικά οι μηνυτές, για να μην μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες πολλών εγκλημάτων) !
Μιας και μιλάμε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, πρέπει να επισημάνω και μία άλλη σημαντική αλλαγή (πέραν δηλαδή της αναγκαιότητας πλέον υποβολής έγκλησης, εντός 3μήνου), ότι δηλαδή δεν προβλέπεται πλέον ως κακούργημα, η υπεξαίρεση "ιδιαιτέρως μεγάλου ποσού" (αόριστη έννοια, που δημιουργούσε προβλήματα ερμηνείας), από δράστη με συγκεκριμένες ιδιότητες (π.χ εντολοδόχος ή διαχειριστής ξένης περιουσίας).
Αυτό σημαίνει πως, ακόμα και αν έχει υποβληθεί η δήλωση συνέχισης από το θύμα, αυτή η σημαντική κατηγορία υποθέσεων υπεξαίρεσης, υποβιβάζεται σε πλημμέλημα, από κακούργημα, με συνέπεια και οι κατηγορούμενοι, να πέφτουν στα πιο μαλακά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.