Η ποινική συνδιαλλαγή, είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (αν και στην πράξη δεν φαίνεται να λειτουργεί και τόσο...), που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ευνοϊκά, για τον κατηγορούμενο, αποτελέσματα και ας δούμε, πως ισχύει σήμερα, μετά και την τελευταία τροποποίηση !
Καταρχάς, να πούμε ότι εφαρμόζεται μόνον σε κακουργήματα και μόνον σε ορισμένα, περιοριστικά αναφερόμενα, όπως η κακουργηματική πλαστογραφία, η κακουργηματική ψευδής βεβαίωση, στα εγκλήματα κατά της περιουσίας, αλλά δίχως βία ή απειλή (όχι π.χ σε ληστεία, αλλά σε κακουργηματική κλοπή), καθώς και σε κάποια άλλα, όπως οι φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις ή οι απάτες με κοινοτικό χρήμα.
Η διαδικασία εκκινεί, όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνον κατόπιν αίτησης του κατηγορούμενου, προς τον Εισαγγελέα, που καλεί τα δύο μέρη (αν παθόν είναι το Δημόσιο, ο νόμιμος εκπρόσωπος, για την περίπτωση), σε συνδιαλλαγή, μαζί με τους δικηγόρους τους (αν δεν έχει ο κατηγορούμενος, πρέπει να του διορίσουν, από τον σχετικό πίνακα).
Το πρακτικό συνδιαλλαγής, πρέπει να συνταχθεί μέσα σε 15 ημέρες και προϋποθέτει : (εφόσον αυτό πρέπει να είναι το περιεχόμενο του) α) ότι ο κατηγορούμενος ομολογεί την πράξη και β) ότι έχει αποδώσει το πράγμα ή έχει ικανοποιήσει πλήρως την ζημία !
Αν το πρακτικό συνταχθεί πριν την απολογία του κατηγορουμένου, τότε περατώνεται η Ανάκριση, ως προς αυτόν και ως προς τους συμμετόχους, που το αποδέχονται, ενώ αν συνταχθεί μετά και έχει τυχόν προφυλακιστεί ή έχουν επιβληθεί άλλοι όροι, αυτά ανατρέπονται.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί, πως σε περίπτωση περισσότερων συμμετόχων, αν πληρώσει ο ένας, ωφελούνται και οι υπόλοιποι, ενώ αν κάποιος συμμέτοχος δεν επιθυμεί την συνδιαλλαγή ή δεν την αποδέχεται (!), εφαρμόζεται ως προς αυτόν, η ...κανονική διαδικασία.
Σε περίπτωση τώρα, που το έγκλημα δεν ήταν τετελεσμένο, αλλά σε απόπειρα, το θύμα, μπορεί να ζητήσει, σε αυτή τη διαδικασία της συνδιαλλαγής, μόνον αποζημίωση ηθικής βλάβης.
Ωστόσο, το ποσόν αυτής της αποζημίωσης (για ηθική βλάβη), δεν μπορεί, βάσει Νόμου, να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, για τυχόν επιπλέον, θα πρέπει να γίνει προσφυγή στα αστικά Δικαστήρια...
Εφόσον συνταχθεί επιτυχώς το πρακτικό συνδιαλλαγής, η υπόθεση εισάγεται άμεσα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, με κλήτευση κατηγορουμένου και ζημιωθέντος.
Εκεί, λοιπόν και ερχόμαστε στο "δια ταύτα", στο τελικό όφελος της διαδικασίας, για τον κατηγορούμενο, αν και δεν μπορεί να μεταβληθεί ο κακουργηματικός χαρακτήρας των κατηγοριών, το Δικαστήριο, τον κηρύσσει μεν ένοχο, ωστόσο δεν μπορεί να επιβάλλει ποινή μεγαλύτερη από 1 έτος φυλάκισης ή 2 έτη, αν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις και αυτά με αναστολή και μετατροπή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας !
Να σημειωθεί επίσης ότι δικαστικά έξοδα δεν επιβάλλονται και ότι κατά της απόφασης αυτής, χωρεί μόνον αναίρεση.
Όλα τα προηγούμενα, ισχύουν, εφόσον δεν έχει περατωθεί η Ανάκριση, δεν έχει σταλεί δηλαδή ο φάκελος στον Εισαγγελέα, ώστε, ανάλογα, να κάνει πρόταση στο Συμβούλιο ή να συντάξει απευθείας κλήση !
Αν η υπόθεση έχει περάσει αυτό το στάδιο, όμως, μπορεί και πάλι να γίνει η διαδικασία της συνδιαλλαγής, ακόμα και στο ακροατήριο να δηλώσει ο κατηγορούμενος πως επιθυμεί να γίνει, το Δικαστήριο οφείλει να διακόψει την συζήτηση, ωστόσο θα πρέπει να περατωθεί και πάλι σύντομα, δηλαδή σε 15 ημέρες.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, το κρίσιμο (πραγματικό) στοιχείο, είναι να υπάρχουν τα χρήματα ή να μπορούν να βρεθούν σε 15 ημέρες, από την υποβολή της αίτησης...
Σε αυτή την περίπτωση, που η αίτηση υποβληθεί σχετικά καθυστερημένα, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η συνδιαλλαγή, υπάρχει ένα "πέναλτι" στις ποινές, δηλαδή αντί για 1 ή 2 έτη φυλάκισης, αντίστοιχα, επιβάλλονται 2 ή 3, αλλά και πάλι αναστελλόμενα ή μετατρεπόμενα σε παροχή κοινωφελούς εργασίας !
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θεωρείται ως ουδέποτε υποβληθείσα η αίτηση ποινικής συνδιαλλαγής, όλα τα σχετικά έγγραφα ...καταστρέφονται και δεν λαμβάνεται υπόψη τίποτα και πουθενά (για τυχόν κουτοπόνηρους, που νομίζουν ότι αν κάνουν την αίτηση για "ξεκάρφωμα", θα τύχουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.