Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

νομική επικαιρότητα

      Από την 1.7 και μετά, ακούμε όλοι, για δικαστικές αποφάσεις που κρίνονται περίεργες ή ακατανόητες, από τους πολίτες και αποδίδονται, από τα ΜΜΕ, στο "νέο Ποινικό Κώδικα".
   Αυτό ενέχει σημαντική δόση αλήθειας, εφόσον ο νέος Κώδικας είναι σαφώς πιο επιεικής από τον προηγούμενο και έχει περιορίσει αισθητά, τις απειλούμενες ποινές, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.
 Ακόμα και για εμάς, τους νομικούς, κάποιες αποφάσεις αποτελούν έκπληξη, διότι είναι σαφές, ότι τόσο εκτεταμένες αλλαγές, δεν μπορούν να αφομοιωθούν, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα !
  Ένα τέτοιο παράδειγμα, ήταν η απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, να αφεθεί ελεύθερος, δίχως κανέναν περιοριστικό όρο, εκείνος, που έσπρωξε άλλον, σε γήπεδο της Καλαμαριάς, με συνέπεια να πέσει, να χτυπήσει και να πεθάνει...
   Ασφαλώς, η κατηγορία για "ανθρωποκτονία από πρόθεση" δεν θα μπορούσε να σταθεί με "καμία κυβέρνηση", όπως λέμε, ωστόσο η πράξη αυτή, πριν την 1.7, θα χαρακτηριζόταν, κατά 99,99%, ως "θανατηφόρα σωματική βλάβη", που ήταν κακούργημα (5-10 έτη κάθειρξης) και θα επιβάλλονταν έστω, κάποιος περιοριστικός όρος !
  Ανοίγοντας το νέο Κώδικα, είδα, για πρώτη φορά, ότι "θανατηφόρα σωματική βλάβη", δεν προβλέπεται πλέον, οπότε τα χέρια των δικαστών, ήταν δεμένα και μοιραία πήραν αυτήν την απόφαση, εφόσον, όπως είπαμε, ανθρωποκτονία, δεν θα μπορούσε να θεμελιωθεί.
  Το πιθανότερο σενάριο είναι, να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, στο Δικαστήριο και να καταδικαστεί για αυτό το πλημμέλημα...
   Εδώ και ενόψει των ...νέων αλλαγών, που ετοιμάζει στον Ποινικό Κώδικα, η νέα κυβέρνηση, πρέπει να πούμε, ως παρένθεση, ότι οι εκάστοτε αλλαγές εκφράζουν, μοιραία, την ιδεολογία των κυβερνώντων (αυτό φαίνεται π.χ και χαρακτηριστικά, στο ζήτημα της κατοχής μολότωφ, πλημμέλημα για την Αριστερά, κακούργημα για την -ο Θεός να την κάνει- Δεξιά) !
   Πέρα από αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά σαφής και η προσπάθεια ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης ...των "δικών τους παιδιών", όπως πάει να γίνει τώρα π.χ, με τις κακουργηματικές απιστίες (γεγονός, που ανάγκασε την Ένωση Εισαγγελέων, να βγάλει ανακοίνωση).
   Μιλώντας για Εισαγγελείς, πρέπει να επισημανθούν δύο πράγματα, από την τρέχουσα επικαιρότητα : πρώτον (και αυτονόητο), ότι η εφαρμογή των αλλαγών, στους Νόμους, δεν επαφίεται, στη ...διακριτική ευχέρεια των Δικαστών, αλλά είναι υποχρεωτική !
  Και δεύτερον, ότι Εισαγγελέας, που λέει ότι ο/οι κατηγορούμενος/οι πρέπει να καταδικαστεί/ούν "για να...", όταν δηλαδή δεν σταματάει στα στοιχεία ενοχής και βάζει κάποιον "σκοπό" στην καταδίκη (όπως συνέβη στη Δίκη για τον θάνατο του δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου), πρέπει, την επόμενη ημέρα, αν όχι να παύεται, τουλάχιστον να περνάει από Πειθαρχικό...
     Πέρα από το ότι δεν είναι δουλειά των δικαστών, να ασκούν πολιτική ή να προσπαθούν να είναι αρεστοί (στους συγγενείς θυμάτων ή αλλού), ο κατηγορούμενος ΔΕΝ μπορεί να μεταβάλλεται σε αντικείμενο (από πρόσωπο-υποκείμενο), για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών !
      Τέλος, ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο, για την προφυλάκιση δικηγόρου, στη Λαμία, για αποπλάνηση ανηλίκου κοριτσιού, ο οποίος φυσικά (όπως πάντα) είχε ...δικαστεί και καταδικαστεί, προηγουμένως, από τα ΜΜΕ.
     Οπωσδήποτε, αν είναι ένοχος, να τιμωρηθεί, ωστόσο η υπόθεση έχει σκοτεινά σημεία, όπως αυτό που γράφτηκε και ειπώθηκε, ότι ΜΕΤΆ την καταγγελία, οι γονείς της ανήλικης παραβρέθηκαν σε εκδήλωση του κατηγορούμενου, πράγμα σίγουρα μη φυσιολογικό, να σε καλεί σε διασκέδαση ο υποτιθέμενος "βιαστής" του παιδιού σου και να πηγαίνεις, σαν μην τρέχει τίποτα !
      
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.