Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο (σύμφωνα με το γνωστό "ήταν δίκαιο και έγινε πράξη"), οι Νόμοι της Χούντας των συριζοψεκασμένων, δηλαδή του 3%, έχουν αρχίσει και ξηλώνονται, ένας ένας, είτε με νέους Νόμους, είτε από τα Δικαστήρια !
Πρόσφατα, κρίθηκαν ως ...αντισυνταγματικές, πολλές διατάξεις του ασφαλιστικού Νόμου, του ...συνταγματολόγου Κατρούγκαλου (ζαλισμένος ο ίδιος, από την σφαλιάρα, ψέλιζε μετά ...ότι δικαιώθηκε, χαχα).
Εδώ θέλω να ανοίξω μια παρένθεση, για να επισημάνω, ότι η αντισυνταγματικότητα των Νόμων, είναι ο ΚΑΝΌΝΑΣ, στην βενεζουέλα των βαλκανίων (από το 1981 και εντεύθεν, τουλάχιστον) και όχι η εξαίρεση...
Αυτό, με τη σειρά του, δείχνει ότι δεν υπάρχει σωστός έλεγχος της συμφωνίας των Νόμων με το ισχύον Σύνταγμα, που έρχονται και ψηφίζονται στη Βουλή, ούτε προληπτικά, ούτε εκ των υστέρων, από τα Δικαστήρια !
Το αν θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί, ειδικό συνταγματικό Δικαστήριο ή όχι και το κατά πόσον αυτό, θα επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όχι, είναι μεγάλη κουβέντα, που δεν μπορεί να γίνει τώρα.
Το ΣτΕ, μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, να πληρώνει 6% εισφορές ο μισθωτός και 20% ο ελεύθερος επαγγελματίας, επί των μηνιαίων εσόδων τους !
Αυτό είναι τόσο σαφές και κατανοητό, που νομίζω ότι το καταλαβαίνει, ακόμα και ένας μαθητής Δημοτικού, ωστόσο, δεν φάνηκε να το αντιλαμβάνεται ο υπουργός Βρούτσης (κρίνοντας από τις δηλώσεις του)...
Δεν ξέρω πόσο έξυπνος είναι, φαντάζομαι για να γίνει Δ.Υ, όχι ιδιαίτερα, αλλά όταν λέει πως τυχόν μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, θα οδηγούσε σε μείωση των συντάξεων και κλονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, ΤΙ εννοεί ; ότι δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ ; ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή ενός ...αντισυνταγματικού Νόμου ; Έτσι, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι, να στραφούν όλοι ...εναντίον του, προσωπικά, αφού θα παρανομεί !
Νομίζω πως αρμόδιος για αυτά τα θέματα, είναι το άλλο το ...ξεφτέρι, ο υφυπουργός του, που έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο, να λέει ψέματα δημοσίως π.χ ότι θα δοθούν αναδρομικά και ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις...
Όσο (κρυστάλλινα) σαφής, είναι η απόφαση του ΣτΕ, άλλο τόσο προφανής (για τον ίδιο καθητή του Δημοτικού, όχι για υπουργό...), είναι και η λύση : είτε θα ανέβουν, οι εισφορές των μισθωτών, είτε θα κατέβουν αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή ή θα πάνε όλες στο 20% ή όλες στο 6% ή ΌΛΕΣ κάπου ενδιάμεσα π.χ στο 10% !
Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ερμηνεία της απόφασης, ούτε άλλος τρόπος συμμόρφωσης, Βρούτση, διάλεξε και πάρε...
Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, το ΣτΕ έκανε και ένα μεγάλο λάθος, αποσυνδέοντας το ύψος των εισφορών, από το μέγεθος του εισοδήματος, διότι αυτό (όπως είχα γράψει εξαρχής, από το 2015, τασσόμενος υπέρ του Κατρούγκαλου, στο σημείο αυτό) ήταν απόλυτα συνταγματικό και σύμφωνο με τον συνταγματικό κανόνα, ότι ο καθένας συνεισφέρει στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις του, που πρέπει να αποτελεί "μπούσουλα" (για να μην πω "ευαγγέλιο") για τις ΠΆΣΗΣ ΦΎΣΕΩΣ (φορολογικές, ασφαλιστικές, διοικητικές, ποινικές κ.ο.κ) επιβαρύνσεις του Κράτους προς τον πολίτη !
Και φυσικά, Βρούτση, οποιαδήποτε σκέψη για ...αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών (ακόμα και των σημερινών ελάχιστων, όπου ανήκει η πλειοψηφία), θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ήτοι θα μειώσει, αντί να αυξήσει τα έσοδα !
ΑπάντησηΔιαγραφή