Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

τι είναι η Ποινική Διαπραγμάτευση

        Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, πρέπει να δούμε και έναν άλλον νέο και μάλλον ξενόφερτο θεσμό του νέου ΚΠΔ, αυτόν της ποινικής διαπραγμάτευσης (δεν θα πω "αποτυχημένων" θεσμών, όπως άλλοι, αλλά σίγουρα δεν εμφανίζονται συχνά στην πράξη, τουλάχιστον ...μέχρι τώρα) !
  Σε αμερικάνικες ταινίες, εκεί όπου εφαρμόζεται άλλο Δίκαιο, έχουμε δει αυτό το "αλισβερίσι", μεταξύ του κατηγορουμένου και του δικηγόρου του αφενός και της κατηγορούσας Αρχής αφετέρου, να λένε δηλαδή στον κατηγορούμενο : "πες ότι είσαι ένοχος, για να πετύχεις μικρότερη ποινή" (το είδαμε και στην υπόθεση της κοπέλας που είχε συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ για ναρκωτικά και ευτυχώς δικαιώθηκε, παίρνοντας το ρίσκο να δηλώσει αθώα).
  Ουσιαστικά, για αυτό πρόκειται και εδώ, αυτό είναι η ποινική διαπραγμάτευση, μια διαβούλευση μεταξύ Εισαγγελέα και κατηγορουμένου (που θα συνοδεύεται, εννοείται, από τον συνήγορο του), αναφορικά με ...την επιβλητέα ποινή !
   Αν υπάρξει συμφωνία, συντάσσεται πρακτικό, που περιέχει την (αναγκαία, προφανώς) ομολογία του κατηγορουμένου, την ...συμφωνηθείσα ποινή, καθώς και τον τρόπο έκτισης της.
   Οι σημαντικές διαφορές της ποινικής διαπραγμάτευσης, από την ποινική συνδιαλλαγή είναι :
-Η διαπραγμάτευση, γίνεται μεταξύ Εισαγγελέα και κατηγορουμένου, ενώ η συνδιαλλαγή, μεταξύ δράστη και θύματος.
-Η διαπραγμάτευση, αφορά την επιβλητέα ποινή, ενώ η συνδιαλλαγή την ικανοποίηση του θύματος.
-Η συνδιαλλαγή εφαρμόζεται μόνον σε (ορισμένα) κακουργήματα, ενώ η διαπραγμάτευση σε όλα τα πλημμελήματα (εφόσον όμως διώκονται αυτεπάγγελτα) καθώς και στα κακουργήματα, πλην αυτών που απειλούνται και με ισόβια (π.χ ανθρωποκτονία) και λογικά, όσων σχετίζονται με τρομοκρατία και των σεξουαλικών εγκλημάτων (π.χ βιασμός ή σεξ με ανήλικο) και
-Δεν υφίσταται στη διαπραγμάτευση, η προθεσμία των 15 ημερών (ή άλλη προθεσμία), που προβλέπεται για την υπογραφή της συμφωνίας συνδιαλλαγής.
  Το όφελος αυτής της διαπραγμάτευσης, είναι, όπως και στην συνδιαλλαγή (μικρότερο, βέβαια, εδώ) η επιβολή μικρότερης ποινής, από την προβλεπόμενη (μέχρι επτά έτη σε κακούργημα και μέχρι δύο, σε πλημμέλημα) !
 Εφόσον επέλθει συμφωνία, μεταξύ κατηγορουμένου και Εισαγγελέα, η υπόθεση εισάγεται στο αρμόδιο Δικαστήριο, το οποίο δεν μπορεί να χειροτερεύσει την συμφωνία (μπορεί ωστόσο να απαλλάξει τον κατηγορούμενο, αν συντρέχει ορισμένος λόγος, χωρίς να δεσμεύεται π.χ αν στο μεταξύ αποβιώσει, δεν ...θα επιβάλλει, φυσικά, την συμφωνημένη ποινή).
 Αν υπάρχουν περισσότεροι κατηγορούμενοι ή περισσότερα συρρέοντα εγκλήματα, η διαπραγμάτευση, μπορεί να γίνει και μόνον για έναν από αυτούς ή για ένα συγκεκριμένο αδίκημα, όχι για όλα.
  Η διαδικασία εκκινεί και εδώ, με γραπτή αίτηση του κατηγορουμένου, που καλό είναι να γίνεται, πριν την ολοκλήρωση της Ανάκριση ή της προανάκρισης, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να υποβληθεί και στο ακροατήριο, οπότε η διαπραγμάτευση θα γίνεται με τον Εισαγγελέα της έδρας.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.