Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

τα σεξουαλικά εγκλήματα (μέρος 3ο)

  Σήμερα θα ασχοληθούμε με το αδίκημα, που καλείται "κατάχρηση σε ασέλγεια", πώς ορίζεται, ποιες μορφές έχει και τι ποινές επισύρει.
   Συγκεκριμένα, το έγκλημα αυτό διαπράττει όποιος με κατάχρηση της παραφροσύνης ή της -από οποιαδήποτε αιτία- ανικανότητας του άλλου να αντισταθεί, ενεργεί επ' αυτού συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη.
   Τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, ενώ αν το θύμα είναι ανήλικο ή αν η πράξη έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες, που ενεργούσαν από κοινού, με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια !
    Αν ο δράστης, με κατάχρηση των πιο πάνω καταστάσεων, ενεργήσει όχι συνουσία ή άλλες ασελγείς πράξεις, αλλά μόνον ασελγείς προτάσεις ή χειρονομίες (θωπείες κλπ), τότε τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, με φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 χρόνια, ωστόσο αν το θύμα είναι ανήλικο, τιμωρείται και πάλι με κάθειρξη, από 5 έως 10 χρόνια.
    Για να μιλήσουμε τώρα πρακτικά και συγκεκριμένα, για το πότε υπάρχει "κατάχρηση της κατάστασης" του θύματος, να πούμε τα εξής :
    Η συνουσία (ή και άλλες ασελγείς πράξεις) με κατάχρηση, συμβαίνει όταν το θύμα, για λόγους πνευματικούς (π.χ νοητική στέρηση) ή και σωματικούς (αναπηρία, τετραπληγία, παραλυσία), είτε δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σημασία και βαρύτητα της εναντίον του ενεργούμενης πράξης, είτε δεν είναι σε θέση να αμυνθεί ή να αντιδράσει.
    Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι είτε μόνιμη (εκ γενετής παράλυτο ή καθυστερημένο άτομο), είτε παροδική, όπως συμβαίνει όταν το θύμα είναι εντελώς μεθυσμένο ή έχει λιποθυμήσει ή είναι σωματικά εντελώς εξαντλημένο, είτε -πιο ακραία- κοιμάται και ο δράστης εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτές τις καταστάσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις.
     Να πούμε ότι ο Νόμος προβλέπει και 2 ειδικές περιπτώσεις κατάχρησης, οι οποίες είναι :
1. Η κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και
2. Η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας.
     Το πρώτο έγκλημα διαπράττει ο ενήλικος, που ενεργεί ασελγείς πράξεις με ανήλικο, τον οποίο του έχουν εμπιστευθεί να επιβλέπει ή να φυλάει, έστω και προσωρινά και τιμωρείται ως εξής :
-αν ο παθών είναι κάτω των 14, με κάθειρξη από 10 έως 20 έτη.
-αν ο παθών είναι μεταξή 14 και 18, με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη.
      Συνιστά επιβαρυντική περίσταση αν ο δράστης είναι οικείος του ανηλίκου ή έχει φιλικές σχέσεις με τους οικείους του ανηλίκου ή διαμένει μαζί του ή είναι παιδαγωγός του ή κληρικός με τον οποίο έχει πνευματική σχέση ή επιστήμονας (ιατρός, ψυχολόγος κλπ), που παρέχει τις υπηρεσίες του στον ανήλικο ή πρόσωπο που καταχράται τη διανοητική ή σωματική αναπηρία του ανηλίκου.
      Ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, η οποία είναι πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης, από 1 έως 5 έτη, διαπράττει : α) δημόσιος υπάλληλος, που ενεργεί ασελγή πράξη με υφιστάμενο, εκμεταλλευόμενος αυτή τη σχέση και β) εργαζόμενος σε φυλακές, κρατητήρια, ιδρύματα, κλινικές, νοσοκομεία ή παιδαγωγικά ιδρύματα, εφόσον ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο το οποίο έχει εισαχθεί σε αυτά και έχει ανάγκη περίθαλψης ή βοήθειας.
      Η προφανής διαφορά μεταξύ κατάχρησης σε ασέλγεια και βιασμού, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση, ο δράστης δε χρησιμοποιεί βία, για να κάμψει την αντίσταση του θύματος, διότι το τελευταίο, ως εκ της καταστάσεώς του, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει (εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον) ή να προβάλει αντίσταση.
      Τέλος, να πούμε ότι συνιστά αδίκημα-έγκλημα, ακόμα και η προσβολή της αιδούς ανηλίκου, με χειρονομίες, προτάσεις, ακόμα και η ..εξιστόρηση ή απεικόνιση πράξεων που ανάγονται στη γενετήσια ζωή, από άτομο, στο οποίο έχουν εμπιστευθεί, έστω και προσωρινά, την επίβλεψη ή φύλαξη του ανηλίκου, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση, από 6 μήνες έως 5 χρόνια, ενώ αν γίνεται ..κατά συνήθεια, με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη. Σκοπός της διάταξης είναι προφανώς η προστασία της παιδικής αθωότητας και ανεμελιάς και η αποφυγή μόλυνσής της, με πονηρές σκέψεις, από επιτήδειους "διαφθορείς".




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.