Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Η ανασταλτική δύναμη της έφεσης !

    Το ζήτημα αυτό, επανήλθε δυναμικά χθες στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, να χορηγήσει, υπό όρους, αναστέλλουσα δύναμη, στην έφεση των καταδικασθέντων, σε πολυετείς μάλιστα ποινές κάθειρξης, για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων !
  Ουσιαστικά, πρόκειται για το τελευταίο ανάχωμα, που έχει ο καταδικασθείς, να γλιτώσει, έστω και προσωρινά, τη φυλάκιση, εφόσον δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του, οι προϋποθέσεις της αναστολής της ποινής (υπάρχει σχετική ανάρτηση, βλ. δεξιά στις "δημοφιλείς") ή αν δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του (σε περίπτωση μετατροπής).
  Για την ανασταλτική δύναμη, της έφεσης, εκείνου, που καταδικάσθηκε πρωτόδικα (είτε είναι παρών, είτε όχι), ο Νόμος ορίζει τα εξής :
-Καταρχάς, διευκρινίζεται, ότι ανασταλτικό αποτέλεσμα έχει η νομότυπη άσκηση της έφεσης και όχι η προθεσμία άσκησής της (που είναι συνήθως 10 μέρες, από τη γνώση της απόφασης). Νομότυπη λέγοντας, εννοούμε να είναι εμπρόθεσμη και με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, για το κύρος της και να συνταχθεί, ενώπιον του αρμόδιου υπαλλήλου, η σχετική έκθεση. Συνεπώς, αν είναι παρών ο καταδικασθείς, δεν μπορεί να πει "θα ασκήσω έφεση" και να αφεθεί ελεύθερος, πρέπει να το κάνει αμέσως-επί τόπου !
-Αν η ποινή είναι φυλάκιση, έως 3 έτη, η έφεση έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να αποφανθεί επ' αυτού, το Δικαστήριο, αν και στην πράξη, θεωρώ σκόπιμο, να το κάνουν αυτό οι Δικαστές, στις ερήμην αποφάσεις, ιδίως, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα : π.χ αν έχεις κάνει έφεση, σε καταδίκη 15 μηνών, άντε να πειστεί ο αστυνομικός, που σε συνέλαβε, ως φυγόποινο, ότι έχεις πάρει αναστολή...
-Αν η ποινή φυλάκισης είναι πάνω από 3 έτη ή αν έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης, εκεί επαφίεται στην κρίση του Δικαστηρίου, που δίκασε, αν θα χορηγήσει ανασταλτική δύναμη, στην έφεση, που θα ασκηθεί !
-Η χορήγηση της αναστολής, μπορεί να γίνει υπό (περιοριστικούς) όρους, όπως εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα κλπ, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του καταδικασθέντος, στη δευτεροβάθμια, κατ' έφεση, Δίκη.
-Η αναστολή δεν χορηγείται, κατά κανόνα, όταν ο καταδικασθείς-κατηγορούμενος, κρίνεται ύποπτος φυγής, όπως π.χ αν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής ή δεν έχει μόνιμη και σταθερή κατοικία ή έχει αποδράσει στο παρελθόν ή έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ή υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος !
-Επίσης, δεν (πρέπει να) χορηγείται, σε σκληρά ή σε κατ΄εξακολούθηση εγκλήματα, εκεί όπου είναι προφανές ότι ο δράστης είναι επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων, αν αφεθεί προσωρινά ελεύθερος...
-Η βασική τώρα προϋπόθεση, για να χορηγηθεί η αναστολή, στην έφεση, είναι η αιτιολογημένη κρίση του Δικαστηρίου, ότι η άμεση έκτιση της ποινής, θα επιφέρει στον καταδικασθέντα ή στην οικογένειά του, ανεπανόρθωτη βλάβη ! Η έννοια "ανεπανόρθωτη βλάβη", συναντάται, τόσο στο αστικό, όσο και στο διοικητικό Δίκαιο, σε αντίστοιχες αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης αποφάσεων και έχει την προφανή σημασία, ότι η βλάβη, που θα υποστεί ο αιτών, από την άμεση εκτέλεση-φυλάκιση, θα είναι μη αναστρέψιμη-μη επανορθώσιμη !
-Το πότε συντρέχει αυτό, δεν το αναφέρει ο Νόμος, αλλά συνήθως, γίνεται επίκληση επαγγελματικών-οικονομικών προβλημάτων, που μπορεί να προκύψουν ή προβλημάτων υγείας : έτσι π.χ αν κάποιος είναι επιχειρηματίας και θα κινδυνεύσει με λουκέτο η επιχείρηση ή αν είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένεια, οπότε τα άλλα μέλη θα λιμοκτονήσουν...Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε μία περίπτωση, δόθηκε άδεια σε επιχειρηματία εισαγωγών, να ταξιδεύει ακόμα και στο εξωτερικό, για να μην κλείσει η επιχείρηση (με τον όρο βέβαια εμφάνισης σε ελληνικό Αστυνομικό Τμήμα).
-Αν το Δικαστήριο, δεν έδωσε ανασταλτική δύναμη στην έφεση, ο καταδικασθείς οδηγείται στη φυλακή, μπορεί ωστόσο, μετά την άσκηση της έφεσης, να κάνει και νέα -αυτοτελή- αίτηση αναστολής, την οποία δικάζει αυτή τη φορά το Εφετείο (έτσι π.χ αν η απόφαση είναι του 3μελούς Εφετείου κακουργημάτων, η αίτηση αναστολής απευθύνεται στο 5μελές Εφετείο κακουργημάτων). Αν απορριφθεί και αυτή, μπορεί να υποβληθεί και νέα, αλλά όχι πριν περάσει ένας μήνας, από την απόρριψη...
-Τέλος, να πούμε ότι οι παρεπόμενες ποινές (π.χ στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων) αναστέλλονται πάντα, με την άσκηση της έφεσης και ανεξάρτητα αν χορηγήθηκε ή όχι αναστολή, για την κύρια ποινή !

1 σχόλιο:

  1. Η τελευταία παράγραφος του κειμένου, συνδέεται με αυτό, το -σημερινό- ρεπορτάζ : http://nonews-news.blogspot.gr/2014/05/blog-post_1996.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.