Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

τι προβλέπει ο Νόμος για την (παράνομη) οπλοφορία και οπλοκατοχή

  Στο σχετικό Νόμο, γίνεται καταρχάς μία εκτενής και αναλυτική αναφορά σχετικά με το τι συνιστά "όπλο" (νομικά) και εν συνεχεία τίθενται οι κανόνες για το ποιος μπορεί να κατέχει ή να εισάγει ή να πουλά όπλα και καθορίζονται οι ποινές για τις περιπτώσεις της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του Νόμου έχουν ως εξής :
-Όπλα θεωρούνται εκτός από τα συνηθισμένα, δηλαδή πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων, περίστροφα, κυνηγετικά (και τα FLOBERT), αεροβόλα κλπ, όλα τα αντικείμενα, που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδίως : σπρέι, μαχαίρια κάθε είδους, μεταλλικές γροθιές, ρόπαλα, ξίφη, λόγχες, σπαθιά, τόξα, γκλομπ, ακόμα και τα ψαροντούφεκα. Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια, που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, κυνήγι, ψάρεμα κλπ.
-Στην απαγόρευση οπλοκατοχής υπάγονται και τα κάθε είδους πυρομαχικά, οι κάθε είδους εκρηκτικές ύλες και μηχανισμοί, φυσίγγια, ουσιώδη μέρη όπλων ή ανταλλακτικά, οι σιγαστήρες, οι διόπτρες σκόπευσης, ρέπλικες όπλων, εφόσον μπορούν όμως να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα, χειροβομβίδες κανονικές και κρότου-λάμψης κ.α. Δεν συνιστούν όπλα όσα εξαρτήματά τους, δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους !
-Η εισαγωγή όπλων απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνον για ειδικούς τύπους όπλων και μετά από άδεια (π.χ όπλα σκοποβολής, για αθλητές ξιφομαχιών, για τα όπλα που διώχνουν τα πουλιά στα αεροδρόμια). Αντίστοιχα, απαγορεύεται και η εξαγωγή.
-Όσον αφορά την εμπορία, υπάρχουν όπλα η πώληση των οποίων απαγορεύεται και άλλα, για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια, ενώ άλλα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα π.χ αεροβόλα σε άτομα άνω των 18 ετών ή κυνηγετικά όπλα σε όσους έχουν άδεια κυνηγετική ή όπλα σε όσους διαθέτουν άδεια οπλοφορίας.
-Η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια από την οικεία Αστυνομική Αρχή. Δεν απαιτείται άδεια για κατοχή αεροβόλου ή ψαροντούφεκου, εφόσον ο κάτοχος έχει συμπληρώσει το 18ο και 16ο, αντίστοιχα, έτος ηλικίας. Ο (νόμιμος) κάτοχος όπλου, οφείλει να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξή του και να μην τα δίνει σε τρίτους, ενώ όποιος βρίσκει όπλο, υποχρεούται να παραδώσει αυτό στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
-Όποιος αποκτά κυνηγετικό όπλο, υποχρεούται εντός 30 ημερών να εφοδιαστεί με σχετική άδεια από την Αστυνομία, να λαμβάνει μέτρα φύλαξης και να μην το παραχωρεί σε άλλους.
-Η οπλοφορία χωρίς άδεια είναι επίσης παράνομη. Άδεια οπλοφορίας μπορεί να δοθεί σε Έλληνα πολίτη, άνω των 18 ετών, εφόσον : α) υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την ατομική του ασφάλεια και μετά από γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα και β) απαιτείται για την ασφάλεια προσώπων ή καταστημάτων, τραπεζών, χρηματαποστολών, μουσείων κλπ. Άδεια χορηγείται επίσης και σε αθλητές σκοποβολής.
-Απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί ή η χρήση των όπλων κατά παράβαση της χορηγηθείσας άδειας, καθώς και η κατοχή όπλων μέσα σε φυλακές.
-Η οπλοχρησία, όπως και η παράνομη οπλοκατοχή, συνιστούν ανεξάρτητα και αυτοτελή αδικήματα και τιμωρούνται παράλληλα με το έγκλημα, που τυχόν διεπράχθη με αυτά (π.χ ληστεία ή ανθρωποκτονία).
-Όλα τα ανωτέρω εγκλήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοκατοχής και οπλοχρησίας είναι πλημμελήματα, που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, μέχρι το πολύ 5 έτη δηλαδή (και ξεκινώντας από τους 3 μήνες) και χρηματικές ποινές, με μέγιστο τα 30.000 ευρώ.
-Υπάρχει ωστόσο και η διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κλπ, που συνιστά κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, όταν ο δράστης εμπορεύεται, εισάγει, κατέχει, παραδίδει κλπ όπλα σε τρίτους με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή εφοδιάζει με αυτά (όχι απαραίτητα εγκληματικές) ομάδες και οργανώσεις προσώπων. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δέχεται ή αποκρύπτει τα όπλα αυτά.

2 σχόλια:

  1. ενόψει της τελευταίας παραγράφου, δεν προκαλεί εντύπωση η χθεσινή απόφαση προφυλάκισης του ..συναδέλφου, που διατηρούσε ένα "μικρό" οπλοστάσιο στη Λούτσα ! αν και προέβαλε 2 πολύ έξυπνους ισχυρισμούς (δικηγόρος γαρ), εντούτοις φαίνεται (μάλλον δικαιολογημένα) ότι δεν έπεισε : 1. ότι είναι συλλέκτης όπλων και 2. ότι τα περισσότερα ήταν μή λειτουργικά. Πληροφοριακά να πούμε ότι για να μην είναι αξιόποινη η κατοχή παλαιών όπλων, θα πρέπει αυτά να χρονολογούνται από την εποχή της ..Ελληνικής Επανάστασης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κραυγή αγωνίας του φοιτητή, που έγινε δολοφόνος στην Παιανία, οφείλει να μας προβληματίσει όλους : αφήστε τα όπλα ! Κάθε τόσο ακούμε για περιστατικά τραυματισμών ή θανάτων, όταν τα όπλα πέφτουν σε "λάθος χέρια" (παιδιά, εφήβους κλπ), αλλά και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και προσωπικών διαφορών (κτηματικές διαφορές, ζήλια, ερωτικό πάθος κ.α) με όπλα και καραμπίνες ! Διότι όταν κατέχεις το όπλο (έστω και νόμιμα), αυξάνονται δυστυχώς και οι πιθανότητες να το χρησιμοποιήσεις, για να κάνεις κακό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.