Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

πως τιμωρείται η ψευδής υπεύθυνη δήλωση !

   Οι υπεύθυνες δηλώσεις του πάλαι ποτέ "Νόμου 105" και ήδη 1599/86, ζητούνται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον, στις συναλλαγές του πολίτη, με δημόσιες υπηρεσίες και φαίνεται έτσι ότι το ελληνικό δημόσιο, έχει ακόμα εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια του Έλληνα, όταν καθημερινά, αποδεικνύεται ότι έχει το ψέμα και την απάτη στο DNA του (τελευταίο κρούσμα η τύπισσα, που πούλησε ξένο ακίνητο, για 900 χιλιάρικα !).
   Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και γεγονότα, που δεν μπορούν να αποδειχθούν αλλιώς, που σημαίνει ότι η χρήση τους είναι αναπόφευκτη, κάποιες φορές, ωστόσο, αν το κράτος ήταν στοιχειωδώς οργανωμένο και μπορούσε η μία υπηρεσία να επικοινωνεί άμεσα με την άλλη και να διασταυρώνονται αυτόματα, κάποια πράγματα, τότε η χρήση τους, θα περιοριζόταν...
    Στη βασική του μορφή, το έγκλημα της ψευδούς "υπεύθυνης" δήλωσης, είναι πλημμέλημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον 3 μηνών (και έως 5 έτη προφανώς, αφού δεν υπάρχει στο Νόμο ανώτατος περιορισμός).
    Γίνεται ωστόσο κακούργημα, αν ο υπαίτιος, σκόπευε να αποκτήσει (ο ίδιος ή και τρίτος) παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάπτοντας άλλον και το όφελος (και η ζημία αντίστοιχα), υπερβαίνει το ποσόν των 25.000.000 δραχμών (73.000 ευρώ), οπότε επιβάλλεται κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη !
    Στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνουν και κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις :
-Εξυπακούεται (;) ότι απαιτείται δόλος και όχι αμέλεια, να γνωρίζεις δηλαδή ότι αυτό, που δηλώνεις "υπεύθυνα", είναι ψευδές. Αν π.χ πω ότι το αυθαίρετό μου, κτίστηκε το 1982, ενώ κτίστηκε 20 χρόνια μετά, το 2002, θα είναι λιγάκι δύσκολο, να πειστεί το δικαστήριο, ότι δεν θυμόμουν καλά...
-Η υπεύθυνη δήλωση, να είναι γραμμένη στο ειδικό έντυπο, που χρησιμοποιείται στερεότυπα (αν και υπήρξε διάταξη, που όριζε ότι μπορεί να γραφτεί και σε απλή-λευκή κόλλα).
-Η δήλωση να απευθύνεται σε δημόσια αρχή, σε υπηρεσία δηλαδή που ασκεί κρατική εξουσία και όχι σε ιδιώτη (π.χ ιδιωτική τράπεζα). Ρητά πάντως εξαιρούνται, οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.
-Η δήλωση πρέπει να αφορά σε σχέσεις του δηλούντα με το κράτος, σε σχέσεις που έχουν έννομες συνέπειες και όχι σε άλλους είδους σχέσεις (π.χ μεταξύ ιδιωτών) και κυρίως να αφορά ΤΟΝ ΙΔΙΟ το δηλούντα : αν π.χ πω ότι ο τάδε είναι πρεζέμπορας, ενώ δεν είναι, σε υπεύθυνη δήλωση, προς κάποια αρχή, αυτό μπορεί να είναι συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά δεν είναι ψευδής υπεύθυνη δήλωση !
-Αν η ψευδής υπεύθυνη δήλωση, γίνεται στα πλαίσια άλλου αδικήματος (π.χ πλαστογραφίας ή απάτης), δεν απορροφάται από αυτό, αλλά επιβάλλεται αυτοτελής-ξεχωριστή ποινή.
-Τέλος, προβλέπεται και ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον 6 μηνών, για τον υπάλληλο, που γνωρίζει ότι η υπεύθυνη δήλωση, που παραλαμβάνει, είναι ψευδής, αλλά δεν το καταγγέλει...


 

2 σχόλια:

  1. Ο Νόμος δίνει ένα "παράθυρο" στον δράστη, να απαλλαγεί από την ποινή, εφόσον, από μόνος του και με ελεύθερη βούληση, ΑΝΑΚΑΛΈΣΕΙ την ψευδή υπεύθυνη δήλωση, που υπέβαλε, υπό τις αυτονόητες προϋποθέσεις, πρώτον, ότι η Αρχή δεν έχει, ακόμα, εκδώσει απόφαση, επί αυτής και δεύτερον, ότι δεν έχει προκληθεί επιβλαβής έννομη συνέπεια, σε τρίτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το όριο του κακουργήματος έχει ανέβει, όπως σε όλα τα οικονομικά εγκλήματα, στις 120.000 ευρώ από 73.000 που ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.