Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

άλλο έμπρακτη, άλλο ειλικρινής μετάνοια !

    Η πρόσφατη περίπτωση-υπόθεση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, που κρίθηκε προφυλακιστέος, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση και ενώ προσφέρθηκε να επιστρέψει τα ποσά, που έλειπαν, αναδεικνύει σημαντικά ζητήματα, επί των οποίων επικρατεί σύγχυση, η οποία επιτείνεται, όχι ηθελημένα, από αδαείς ή ημιμαθείς δικαστικούς ρεπόρτερ !
    Η επιστροφή των "κλοπιμαίων", ως λόγος απαλλαγής του δράστη οικονομικών εγκλημάτων, θεσπίστηκε στα τέλη του 2010 (αρχές της κρίσης...), με την έννοια της "έμπρακτης μετάνοιας" (υπάρχει σχετική -παλιότερη- ανάρτηση).
    Ωστόσο, δεν είναι τόσο ..απλά τα πράγματα, υπάρχουν και επιπλέον όροι και προϋποθέσεις, για να κριθείς ατιμώρητος !
    Έτσι π.χ αν κατηγορείσαι για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, όπως ο Ρέστης και η μία εκ των κατηγορουμένων για την υπεξαίρεση μαμούθ, από το ΙΚΑ Καλλιθέας, που δήλωσε ότι θα επιστρέψει τα κλεμμένα, δεν μπορείς να τα επιστρέψεις, όποτε σου καπνίσει, αλλά ΠΡΟΤΟΥ καν ασκηθεί η ποινική δίωξη...
    Άν η υπόθεση έχει φτάσει στον ανακριτή, που σε καλεί να απολογηθείς, ως κατηγορούμενος, πόσο μάλλον, αν εκκρεμεί στο δικαστήριο, η ποινική δίωξη έχει προφανώς ήδη ασκηθεί και ΔΕΝ μπορείς να τύχεις εύνοιας, λόγω έμπρακτης μετάνοιας !
    Στις αντίστοιχες υποθέσεις, πλημμεληματικού χαρακτήρα, τα χρονικά όρια είναι διευρυμένα και μπορείς να κάνεις χρήση, ακόμα και πριν τη Δίκη ή και κατά τη διάρκειά της (!) και πάλι όμως, λόγω του αποσπασματικού χαρακτήρα της διάταξης, πρέπει να ελέγχεις ποια είναι κάθε φορά η κατηγορία, διότι δεν ισχύουν τα ίδια, για όλα τα οικονομικά εγκλήματα..
   Αν επομένως έχεις κάνει χοντρή λαδιά και δεν επιστρέψεις τα κλεμμένα, προτού καν κινήσεις υποψίες, το πουλάκι της απαλλαγής, είναι πιθανόν να έχει πετάξει και μετά μένει μόνον η έννοια της ειλικρινούς μετάνοιας, ήτοι ΩΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ (υπάρχει ξεχωριστή ανάρτηση, όπου αναφέρονται όλα τα προβλεπόμενα ελαφρυντικά), που μειώνει την ποινή σου !
   Τέλος, επειδή έγινε πολύς λόγος, στα ΜΜΕ και για το κατά πόσον η τράπεζα FBB, που φέρεται ως θύμα της υπεξαίρεσης, ήταν ή όχι ιδιωτική, όταν συνέβη η υπεξαίρεση, να πούμε ότι και αυτό μικρή σημασία έχει...
    Ουσιαστικά ΤΑ ΙΔΙΑ ισχύουν, είτε πρόκειται για θύμα ιδιώτη, είτε το θύμα είναι το ευρύτερο δημόσιο και η μόνη εξαίρεση, που προβλέπεται, είναι για το αδίκημα της απιστίας, (390 ΠΚ) κατά του Δημοσίου (οτα, νπδδ κλπ), όπου εκεί ΔΕΝ εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις της έμπρακτης μετάνοιας ! (στο παρελθόν πιθανόν να είχα γράψει κάτι διαφορετικό, που είναι μάλλον λανθασμένο).
    Για να συνοψίσουμε : η έμπρακτη μετάνοια, με την έννοια της επιστροφής των κλεμμένων, μέσα στα χρονικά όρια και όπου προβλέπεται από το Νόμο, οδηγεί σε απαλλαγή του δράστη, ενώ η επιστροφή τους, κατόπιν εορτής ή όπου δεν προβλέπεται ρητά από το Νόμο, οδηγεί απλά σε αναγνώριση ελαφρυντικού (ειλικρινής μετάνοια) και μείωση της ποινής !
    










 

1 σχόλιο:

  1. Πάντως, για το κατά πόσον ήταν σκόπιμη ή όχι η προφυλάκιση του συγκεκριμένου ανθρώπου, θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει ξεχωριστή ανάρτηση, αν π.χ θα αρκούσαν κάποιοι περιοριστικοί όροι ! Βέβαια, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, για επιχειρηματίες τέτοιου βεληνεκούς, ισοδυναμεί με ...φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.