Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ποιο είναι το ανώτατο -χρονικά- όριο προφυλάκισης !

   Τελευταία, έχει ανακύψει ένα νομικό ζήτημα, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη, για πάνω από 30 μήνες, προσωρινή κράτηση του αναρχικού Κ. Σακκά, που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε απεργία πείνας και κινδυνεύει η ζωή του !
    Το όλο θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με πορείες, διαδηλώσεις, ανακοινώσεις από κόμματα και άλλους φορείς κλπ. και βρίσκεται στην κορύφωσή του, καθώς αύριο αναμένεται η απόφαση του συμβουλίου εφετών, για το αν θα αποφυλακιστεί ή όχι.
    Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει ο Νόμος, αναφορικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει η προσωρινή κράτηση κάποιου : 
    Ρητά λοιπόν ορίζεται ότι η προσωρινή κράτηση -για το ίδιο έγκλημα- δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου κάποιος κατηγορείται για κακούργημα, για το οποίο απειλείται ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη έως 20 έτη, μπορεί να παραταθεί για άλλους έξι μήνες, το πολύ, με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου !
    Ήτοι, συνολικά (12+6) 18 μήνες, μπορεί να διαρκέσει η προσωρινή κράτηση κάποιου, που δεν έχει ακόμα δικαστεί και επομένως, εδώ υπάρχει μία ΜΕΓΑΛΗ απόκλιση, 12-13 μηνών...
     Η μόνη "λογική" εξήγηση, που μπορώ να σκεφτώ, για την περίπτωση Σακκά, είναι ότι οι Αρχές πιθανόν ανακάλυψαν στην πορεία και αφού είχε ήδη απολογηθεί, νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, για άλλες ενέργειες, με συνέπεια να κληθεί εκ νέου σε απολογία και να του επιβληθεί νέα προσωρινή κράτηση (από την αρχή).
      Ωστόσο, ο Νόμος έχει πρόβλεψη και για αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν δικαστικές αυθαιρεσίες και άσκοπη ταλαιπωρία του κατηγορουμένου, έχει ορίσει ότι αφενός ΔΕΝ μπορεί να διαταχθεί νέα προσωρινή κράτηση, με βάση στοιχεία, που ήταν ήδη γνωστά, κατά την απολογία ή έγιναν γνωστά λίγο μετά και αφετέρου ότι αν παρόλαυτά βρεθούν νέα στοιχεία, μέσα σε 3 μήνες προτού συμπληρωθεί το 18μηνο,μπορεί να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη και να επιβληθεί νέα προσωρινή κράτηση, η οποία όμως δεν μπορεί -σε καμία περίπτωση- να υπερβεί το ένα έτος...
      Ήτοι και σε αυτήν την ακραία περίπτωση, το ανώτατο όριο προφυλάκισης, μπορεί να φτάσει τους (18+12) 30 μήνες και φοβάμαι ότι εδώ έχει ξεπεραστεί και αυτό το όριο !!
       Δεν ξέρω αν φταίνε εν προκειμένω οι δικαστές ή το "σύστημα" (αφού τίποτε στην ελλάδα δε λειτουργεί σωστά) και η πολύ αργή κίνηση της δικαιοσύνης, το σίγουρο είναι ότι οι δικαστικές αρχές εκτίθενται, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου κάποιος 30 και πλέον μήνες μετά, δεν έχει δικαστεί ακόμα και γινόμαστε ρεζίλι και διεθνώς, κάθε φορά που κάποιος προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια δικαιωμάτων του ανθρώπου...
        Η προφυλάκιση ως γνωστόν, είναι ένα ακραίο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού, που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την παρουσία του κατηγορούμενου στη Δίκη (ότι δεν θα προσπαθήσει δηλαδή να διαφύγει) και στο να αποτρέψει από τυχόν νέες εγκληματικές δράσεις του ίδιου ατόμου, διότι δε νοείται π.χ ο δολοφόνος, ο βιαστής ή ο παιδόφιλος να κυκλοφορούν ελεύθεροι έως ότου δικαστούν και να συνεχίζουν το έργο τους !!
       Από εκεί και μετά όμως, επειδή η απόφαση προφυλάκισης δεν είναι ουσιαστικά ...δικαστική απόφαση, με την έννοια της δημόσιας και εξαντλητικής εξέτασης των αποδεικτικών μέσων, δεν μπορεί κάποιος να στερείται επί μακρόν την ελευθερία του, έως ότου τύχει μίας δίκαιης Δίκης (μην ξεχνάμε εξάλλου ότι υπάρχουν κατηγορούμενοι, που απολογούνται και προφυλακίζονται, χωρίς να έχουν καν δικηγόρο και φυσικά ότι αρκετοί από τους προφυλακισθέντες, στο τέλος αθωώνονται...)
       Τα προβλήματα με τον καθυστερημένο προσδιορισμό δικασίμων, με τη συσσώρευση των υποθέσεων, την πιθανή έλλειψη προσωπικού κλπ., είναι γνωστά, ωστόσο δεν μπορεί να φορτώνονται στον κατηγορούμενο, που δεν φταίει σε τίποτα, για αυτήν την κατάσταση !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.