Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Τα "κενά" στην εκπαίδευση !

   Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό παράδοξο, που δείχνει τον παραλογισμό αυτής της χώρας και φωτίζει τα αίτια της τραγωδίας-χρεοκοπίας της, είναι και τα όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας !
  Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή περίπου, αρχίζει η συζήτηση για τα "κενά" των δασκάλων και καθηγητών, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, γίνονται μάλιστα κινητοποιήσεις, από εκπαιδευτικούς και προαναγγέλονται προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων...
  Την ώρα, που συμβαίνουν αυτά, σύμφωνα με επίσημα-κυβερνητικά στοιχεία, το Υπουργείο Παιδείας, είναι το πιο σπάταλο, με την έννοια ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό μισθοδοτούμενων υπαλλήλων και εντεύθεν τη μεγαλύτερη μισθολογική δαπάνη, με διαφορά, από τα υπόλοιπα υπουργεία !
   Είναι καιρός κάποιος να μας εξηγήσει, πως ένα υπουργείο με σχεδόν 200.000 υπαλλήλους (με την συντριπτική πλειοψηφία φυσικά και λογικά, να είναι εκπαιδευτικοί), έχει "κενά" και ανάγκες για νέες προσλήψεις (και μάλιστα δεκάδες χιλιάδες)...
   Η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στα λόγια μίας κοπέλας, που ήξερα : αυτή λοιπόν, είχε διοριστεί καθηγήτρια πληροφορικής, σε ακριτική περιοχή, όμως, για κάποιο λόγο, πήρε απόσπαση σε διοικητική θέση, στην Αθήνα !
    Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, προτιμούσε να βαράει κάρτα το πρωΐ και να περιμένει να έρθει η ώρα να σχολάσει, μη κάνοντας ουσιαστικά κάτι, παρά "να της ζαλίζουν το κεφάλι τα παιδάκια"...
    Αναδεικνύεται έτσι ένα μεγάλο ζήτημα, για το πως επιλέγουν οι νέοι, το επάγγελμά τους, ειδικά στην επαρχία, έχω την εντύπωση, όλοι θέλουν να γίνουν Δ.Υ (εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί βασικά), για το σίγουρο μισθό και την "επαγγελματική αποκατάσταση", άσχετα αν τους αρέσει πραγματικά ή όχι !
    Δεν σχολιάζω τους τέσσερις μήνες διακοπών των εκπαιδευτικών, επειδή το καλοκαίρι, λόγω ζέστης, είναι αντικειμενικά αδύνατον να γίνει μάθημα, ωστόσο το ερώτημα, είναι κατά πόσον, πιάνουν τόπο, τα τόσα δισ. που δαπανά ετησίως, το Υπουργείο Παιδείας...
    Η απάντηση φυσικά, δεν είναι δύσκολη, αν αναλογιστείς, άλλα πόσα δισ. δαπανώνται σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και σχολές (ειδικά στη λεγόμενη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, όπου το δημόσιο, είναι απόν), σε ένα κράτος, με ...δωρεάν εκπαίδευση, όπως η Ελλάδα !
     Κάτι αντίστοιχο, συμβαίνει και με τους αστυνομικούς, όπου 3.500 άτομα, κάνουν τις φιλιππινέζες, τους θυρωρούς, τους οδηγούς και τους υπηρέτες, "υποψήφιων στόχων τρομοκρατών" και λιώνουν τα κορμιά τους, σε σκοπιές, γκαράζ, πεζοδρόμια κλπ, ως πρόβατα επί σφαγή, αφού αποτελούν εύκολους στόχους και συνήθως την πληρώνουν αυτοί και όχι αυτοί, που φυλάνε, διότι ακριβώς, είναι πιο εύκολο και γρήγορο, να πληγούν αυτοί, παρά οι "στόχοι", που μπορεί να μην βρίσκονται καν στο σημείο..
      Κάθε φορά, που αλλάζει ο Υπουργός δημόσιας τάξης, υπόσχεται να αλλάξει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά πάντα μένει στα λόγια, είτε γιατί αντιδρούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που θεωρούν τις θέσεις αυτές "βυσματικές", επειδή δεν έχουν συναίσθηση ότι κινδυνεύουν, νομίζουν ότι πάνε βόλτα, είτε όλοι αυτοί, πρώην υπουργοί, βουλευτές κλπ, που έχουν τζάμπα υπηρετικό προσωπικό φύλαξης !
       Το ρεζουμέ της ιστορίας, είναι ότι, στην Ελλάδα, γίνεται απίστευτη σπατάλη, τόσο χρημάτων, όσο και ανθρώπινων πόρων και πως τα μόνα "κενά", είναι αυτά, στους εγκέφαλους, όσων μας διοικούν, έφτιαξαν και συντηρούν, μία αρρωστημένη κατάσταση, με τεχνητές ελλείψεις, σε προσωπικό Δ.Υ, προκειμένου να γίνονται συνέχεια διορισμοί και νέα ρουσφέτια...
    

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια, αν συνεχιστούν οι συνταξιοδοτήσεις, με αυτούς τους ρυθμούς, καθώς οι ελληνικοί Νόμοι (αυτοί που το Ελεγκτικό Συνέδριο, όλα αυτά τα χρόνια, έβγαζε δίκαιους και σωστούς), εξακολουθούν να δίνουν "κίνητρα" και να έχουν "παράθυρα" πρόωρης σύνταξης, με ευνοϊκούς όρους, κάποια στιγμή, θα δημιουργηθούν και πραγματικά κενά, όχι μόνον στην εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα, στο Δημόσιο ! Σήμερα, έμαθα για την περίπτωση γυμναστή, σε δημόσιο σχολείο, ο οποίος έχει ταβέρνα, με τη γυναίκα του και βγάζουν (και με το παραπάνω) το ψωμί τους, ότι βγήκε σε (πρόωρη) σύνταξη...(στους πελάτες του, συγκαταλέγονται άλλωστε, ΑΡΚΕΤΟΙ 40ρηδες και 50ρηδες, πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.