Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Κλείστε τις τηλεοράσεις !

     Αν κάποιος αγαπάει και σέβεται τον εαυτό του, θεωρώ, ότι οφείλει να απορρίψει, κυρίως, τις πρωινές, δήθεν ενημερωτικές εκπομπές, που χειραγωγούν και ενίοτε παραπληροφορούν (όχι πάντα εσκεμμένα ή μάλλον συνήθως, λόγω άγνοιας, είναι σαν να οδηγεί ένας τυφλός, έναν άλλο τυφλό) τον τηλεθεατή !
   Πριν κάποια χρόνια, είχε κυκλοφορήσει η ταινία "Arizona Dream" του Emir Kusturica, στην οποία ακούγεται το πολύ ωραίο τραγούδι, του Goran Bregovic και το οποίο ερμηνεύει ο Iggy Pop, με τίτλο "tv screen".
   Η βασική και ορθή του ιδέα-σύλληψη, είναι : "tv screen makes you feel small", ότι δηλαδή η οθόνη της τηλεόρασης, σε κάνει να νιώθεις "μικρός" και ότι δεν έχεις δικιά σου ζωή (αφού ασχολείσαι με ..τις ζωές των άλλων).
   Αυτή είναι η άσχημη πραγματικότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν και εκπομπές, που αξίζει να δει κανείς, όπως μία ωραία ταινία !
    Το πρόβλημα, εντοπίζεται κυρίως στις ενημερωτικές εκπομπές λόγου, αλλά και στην ψυχαγωγία, όπου όλα "φωνάζουν" ότι είναι "στημένα", για τα νούμερα τηλεθέασης και τις εντυπώσεις...
     Τις προάλλες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναγκάστηκε να εκδώσει κοτζάμ ανακοίνωση, επειδή σε πρωινή εκπομπή, παρουσιάστηκε ότι άνεργος, "'έφαγε" 22 μήνες φυλάκισης, για μη πληρωμή εισιτηρίου, με σχετικό υπότιτλο, μάλιστα, στην οθόνη !
      Η Αλήθεια, ήταν ...κάπως διαφορετική : ο εν λόγω άνθρωπος, είχε μηνύσει τους ελεγκτές, για παράνομη κατακράτηση, η μήνυση απορρίφθηκε και εκείνοι, του έκαναν, με τη σειρά τους, μήνυση, για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, αδικήματα, για τα οποία και καταδικάστηκε...
     Το λυπηρό είναι, ότι στο πάνελ, υπήρχε και συνάδελφος, αλλά δεν μπόρεσε να κατανοήσει, από τα λεγόμενα του καταδικασθέντος, τι είχε συμβεί (δεν είναι όλοι οι δικηγόροι, που εμφανίζονται στην τηλεόραση "μάχιμοι" και δη ποινικά και δεν είναι κακό αυτό, ο καθένας έχει μία άλλη εξειδίκευση, π.χ τελευταία καλούνται δικηγόροι, που ασχολούνται με "κόκκινα δάνεια")
      Με αφορμή, αυτό το περιστατικό, να πούμε τα εξής, νομικά, ενδιαφέροντα : στα αυτόφωρα πλημμελήματα και κακουργήματα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι και ιδίως οι αστυνομικοί, έχουν υποχρέωση να συλλάβουν το δράστη, ενώ οι απλοί πολίτες, έχουν δικαίωμα, να προβούν στη σύλληψή του και όχι υποχρέωση !
     Όσο η μη πληρωμή εισιτηρίου, λοιπόν, ήταν πλημμέλημα, μπορούσαν να συλλάβουν τον παραβάτη οι ελεγκτές (που δεν είναι αστυνομικοί) και όχι μόνον, ακόμα και ένας επιβάτης άλλος...
    Από το 2011, όμως, το σχετικό αδίκημα, έγινε πταίσμα, που τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, άρα, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε ο άνεργος, να έχει καταδικαστεί σε 22 μήνες Φ. για μη πληρωμή εισιτηρίου, στο λεωφορείο !
    Συνεπώς, κατά κανόνα, δεν μπορεί να συλληφθεί ο παραβάτης, για αυτόφωρο πταίσμα και μπορεί μόνον να κρατηθεί, έως ότου δώσει τα στοιχεία του.
     Σύλληψη, για αυτόφωρο πταίσμα, επιτρέπεται, ωστόσο μόνον από αστυνομικό ή άλλο ανακριτικό υπάλληλο και μόνον εφόσον συνεδριάζει εκείνη την ώρα πταισματοδικείο ή μπορεί να συγκροτηθεί άμεσα, ήτοι, προκειμένου να δικαστεί αμέσως.
     Άρα, στην εξεταζόμενη περίπτωση, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί παράνομη κατακράτηση, σε βάρος των ελεγκτών, μόνον αν κράτησαν τον παραβάτη, πέραν αυτού του ορίου, για περισσότερο δηλαδή, από όσο χρειαζόταν, προκειμένου να δώσει τα στοιχεία του, σε αυτούς !
      Η ουσία, σε κάθε περίπτωση, είναι πως η τηλεόραση συχνά τρομοκρατεί τον κόσμο, δίχως λόγο ή πρόθεση, ασκεί στον τηλεθεατή αχρείαστη ψυχολογική βία, την οποία μπορείς να αποφύγεις, απλά κλείνοντάς την...

1 σχόλιο:

  1. Ουκ ολίγα "μαργαριτάρια" ακούστηκαν και στην υπόθεση του ξυλοδαρμού και παρ' ολίγο λιντσαρίσματος του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, όχι μόνον από άσχετους, περί τα νομικά (που δικαιολογούνται), αλλά και από δικαστικούς συντάκτες (που όφειλαν να ξέρουν) ! Καταρχάς, με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές, ότι τα αστυνομικά όργανα, που δεν συνέλαβαν τους δράστες ενός αυτόφωρου πλημμελήματος, που εξελισσόταν, μπροστά τους, παραβίασαν την σχετική υποχρέωσή τους, εκ του Νόμου...Όμως, επειδή επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα των χρονικών ορίων του αυτοφώρου, που είναι από 24 ώρες και 1 λεπτό, το ελάχιστο, έως 47 ώρες και 59 λεπτά, το μέγιστο, δε δικαιολογούνται οι αστυνομικοί και δικαστικοί συντάκτες, να μιλάνε για αυτόφωρα, μετά από 100 και πλέον ώρες ! Ή να λένε, ότι μπορούσαν να συλληφθούν, πέραν των χρονικών ορίων του αυτοφώρου (αυτό θα μπορούσε να γίνει, μόνον αν είχαμε κακούργημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.