Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ή δικαστής ή πολιτικός και τα δύο ΔΕΝ γίνεται

    Τις τελευταίες μέρες, αν όχι ώρες, απασχολεί την επικαιρότητα, αλλά και τον νομικό κόσμο, η μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου, εναντίον δικηγόρου Αθηνών και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου (τον οποίο δεν γνωρίζω, ως σπουδάσας στο ΑΠΘ), η οποία, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, σχεδόν στερεότυπα, έλαβε τη μορφή κόντρας μεταξύ ΔΣΑ και δικαστών, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις !
  Η κυρία Βασιλική Θάνου, είναι καθ' όλα συμπαθής και αξιοσέβαστη, διότι, ούσα γυναίκα, έφτασε στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα, αλλά υπήρξε και η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός, έστω και για λίγο, έστω και υπηρεσιακή-μη εκλεγμένη, από το λαό.
  Ωστόσο, θεωρώ, ότι η αντίδρασή της, υπήρξε βιαστική, υπερβολική και μάλλον λανθασμένη και ευελπιστώ, ότι τελικά θα επικρατήσουν πιο ώριμες και ψύχραιμες σκέψεις και η μήνυση θα ανακληθεί..
   Ο συνταγματολόγος, έγραψε την άποψή του, σε ένα κείμενο, ως απάντηση-αντίδραση σε πρωτοβουλία της κυρίας Θάνου, με την οποία, ουσιαστικά, καλούσε τους Ευρωπαίους Δικαστές, να αναλάβουν ..πολιτικές πρωτοβουλίες !
   Επειδή, πρόκειται και για το αντικείμενό του, έγραψε το αυτονόητο, αυτό, που γνωρίζει και ένας φοιτητής Νομικής, ότι υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και ότι οι δικαστές απαγορεύεται να αναπτύσσουν πολιτική δράση.
    Το καθαρά ποινικό σκέλος της υπόθεσης, είναι το κατά πόσον οι εκφράσεις "αφελής" και "πολιτικάντης", που χρησιμοποίησε, μπορούν να στοιχειοθετήσουν κάποιο έγκλημα-ποινικό αδίκημα.
    Για δυσφήμηση δεν το συζητάμε καν, μόνον για εξύβριση, θα μπορούσε να γίνει λόγος και πάλι όμως δύσκολα, κατά τη γνώμη μου, διότι : το "αφελής" δεν αναφέρεται στην νοημοσύνη της κυρίας Θάνου ή στη δικαστική της επάρκεια, αλλά χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία, που πήρε και η οποία ΣΑΦΩΣ, κείται εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων ενός δικαστή, έστω και αν είναι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (είναι αυτό, που με άλλα λόγια, λέμε "όφειλε να ξέρει" ότι αυτό δεν επιτρέπεται, από το Σύνταγμα).
    Το "πολιτικάντης" δεν ξέρω πόσο εξυβριστικό είναι, από μόνο του, αλλά τόσο αυτή η λέξη, όσο και η προηγούμενη, εντός του κειμένου, φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουν μπει, ως προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αλλά ως αξιολογικές κρίσεις μιας συμπεριφοράς και αυτή είναι η "κρίσιμη μάζα", που οδηγεί σε αθωωτική κρίση.
    Ο συνταγματολόγος, εξέφρασε μία επιστημονική άποψη, για την συμπεριφορά και την ενέργεια αυτή της κυρίας Θάνου, η οποία κείται ακριβώς, εντός του επιστημονικού του πεδίου (αυτά, που διδάσκει δηλαδή και στους φοιτητές), αναφορικά με το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και δε νομίζω να αποδεικνύεται ότι είχε σκοπό εξύβρισης, οι εκφράσεις, που χρησιμοποίησε δεν ήταν τόσο ακραίες, ώστε να προκύπτει κάτι τέτοιο !
     Θεωρώ, ότι η κυρία Θάνου, έχοντας αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση, έχοντας προβληθεί ιδαίτερα από τα ΜΜΕ και με το πέρασμά της, από το Μαξίμου, έστω και από σπόντα, κάπου "χάθηκε", μπέρδεψε το ρόλο και την αποστολή της...
      Όταν με το καλό, φύγει από το δικαστικό σώμα-συνταξιοδοτηθεί, θα μπορεί να κατέβει ως βουλευτής, να γίνει Υπουργός, Πρωθυπουργός, ό,τι θέλει, δημοκρατία έχουμε, ωστόσο η Δημοκρατία έχει κανόνες, τους οποίους και παραβίασε και προσωπικά, δεν θυμάμαι άλλον Πρόεδρο του Α.Π, να προβάλλεται τόσο, από τα μέσα ενημέρωσης ή να αναπτύσσει πολιτικές πρωτοβουλίες και πιστεύω-φρονώ ότι η μεγάλη μάζα των δικαστών, τάσσεται υπέρ του συνταγματολόγου, εν προκειμένω !
      Σε τελική ανάλυση, αντί οι δικαστές να κουνούν το δάκτυλο στους πολιτικούς ή στο λαό, ας αναλογιστούν ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ευθύνες, για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα, αν έκαναν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, διότι είναι βέβαιο πως αν η δικαστική εξουσία, λειτουργούσε ορθά, δεν θα μπορούσαν οι άλλες δύο, να αυθαιρετούν και να βουλιάξουν την Ελλάδα, στην χρεοκοπία και την διεθνή ανυποληψία...




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.