Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (Ειδικό Μέρος)

    Οι σημαντικότερες αλλαγές στα επιμέρους προβλεπόμενα εγκλήματα του ΠΚ, είναι : 
-Στο έγκλημα της εσχάτης προδοσίας πλέον προβλέπεται μόνον η ισόβια κάθειρξη ως ποινή και όχι διαζευκτικά και ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης.
-Στα υποκείμενα τέλεσης των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, προστίθενται ο Πρωθυπουργός, Υπουργοί και Βουλευές άλλων κρατών.
-Στο αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, προστίθεται και η περίπτωση όπου κάποιος εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικών ή και μονοπρόσωπων οργάνων των δημόσιων φορέων.
-Με τις ποινές για παραβίαση δικαστικών ή εισαγγελικών αποφάσεων και διατάξεων, τιμωρείται και όποιος παραβιάζει συμβολαιογραφικές συμφωνίες, για την επικοινωνία με τα τέκνα (στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου, προφανώς).
-Στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, το οποίο προκάλεσε και θα προκαλεί, δικαιολογημένα ντόρο, αναφορικά με το κατά πόσον είναι ...νόμιμη και συνταγματική αυτή η νέα διάταξη-διατύπωση, δεν εξετάζεται πλέον ο ...δόλος του δράστη και το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι : Ποιος θα κρίνει τι είναι Αλήθεια και τι όχι ; Οι δικαστές ; Οι "καθηγητές" ; Οι "δημοσιογράφοι" ; Η χούντα ; Ποιος ;
-Σε ελαφρές περιπτώσεις παραχάραξης και κυκλοφορίας πλαστών νομισμάτων, προβλέπεται πλέον μόνον ποινή φυλάκισης και όχι διαζευκτικά χρηματική ποινή, όπως πριν.
-Θεσπίζεται επιβαρυντική περίσταση στην πλημμεληματική πλαστογραφία (και στην απάτη και σε άλλα οικονομικά εγκλήματα), όταν το όφελος ή η ζημία είναι "ιδιαίτερα μεγάλη" (σίγουρα όμως κάτω από 120 χιλιάδες ευρώ, που είναι το όριο του κακουργήματος), που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή.
-Στο αδίκημα του εμπρησμού, ισόβια κάθειρξη θα επιβάλλεται πλέον και αν υπάρξει ένας μόνον θάνατος (πριν απαιτούνταν "μεγάλος αριθμός" νεκρών).
-Ειδικά ο εμπρησμός δάσους, γίνεται κακούργημα, αν τελεστεί με δόλο, με βασική ποινή κάθειρξης ως 8 έτη και χρηματική ποινή.
-Στα αδικήματα της πλημμύρας, του ναυαγίου και της έκρηξης και γενικά σε όλα τα αδικήματα διακινδύνευσης, θα αρκεί πλέον ότι θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για πράγματα και ανθρώπους (ενώ πριν, αυτός ο κίνδυνος θα έπρεπε να έχει υπάρξει).
-Η κατασκευή και κατοχή μολότοφ κλπ, είναι κακούργημα (κάθειρξη 5 έως 10 έτη), εφόσον ο δράστης συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση ή κατέχει μεγάλη ποσότητα αυτών.
-Θεσπίζεται ως νέο αδίκημα (πλημμέλημα) η κατασκευή ή θέση σε κυκλοφορία φαρμάκων, δίχως άδεια, που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ζωή και την υγεία (τόσο με πρόθεση, όσο και από αμέλεια).
-Ο εμπρηστής δάσους, θα μπορεί να απαλλαγεί από την ποινή, αν με την θέληση του αποτρέψει τον κίνδυνο ή αν με την γρήγορη ειδοποίηση των Αρχών, αποτραπεί έτσι αυτός.
-Όποιος σκοτώνει, θα τιμωρείται με ισόβια, όπως ίσχυε πάντα (μέχρι ο συριζα να δώσει τη δυνατότητα επιβολής κάθειρξης ...10 ως 15 έτη).
-Αυστηροποιείται κάπως το πλαίσιο ποινών, για τις σωματικές βλάβες (μετά την υπόθεση με το βιτριόλι).
-Αυστηροποιούνται και οι ποινές για το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων.
-Στις περιπτώσεις βιασμών που τιμωρούνται με ισόβια (ομαδικός ή αν προέκυψε θάνατος) προστίθεται και ο βιασμός ανηλίκου.
-Αυστηροποιούνται επίσης οι ποινές για αποπλάνηση ανηλίκων και (σεξουαλική) κατάχρηση αυτών. Πλέον, η αποπλάνηση, τιμωρείται ως εξής : α) αν δεν έχει συμπληρωθεί το 12 έτος, με κάθειρξη 10 ως 15 έτη και β) για ηλικία 12 ως 15, με κάθειρξη 5 έως 15 έτη.
-Η κατ' επάγγελμα τοκογλυφία γίνεται κακούργημα, με απειλούμενη ποινή 5 έως 8 έτη κάθειρξης (και χρηματική ποινή).
-Τέλος, διατηρείται η υποχρέωση υποβολής έγκλησης σε σωρεία, οικονομικής φύσεως, αδικημάτων, οπότε χρειάζεται προσοχή από θύματα και δικηγόρους, για να μην απωλεστεί η τρίμηνη προθεσμία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.