Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

εγκλήματα ανηλίκων (1)

       Δεν θα αναφέρω τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για την ανήλικη παραβατικότητα, στον ποινικό μας κώδικα, διότι αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, απλά θα σχολιάσω δύο πρόσφατες υποθέσεις, μία σήμερα και μία στην επόμενη ανάρτηση.
  Το ότι η εγκληματικότητα ανηλίκων έχει φτάσει ίσως σε ιστορικά υψηλά (παράλληλα, βέβαια, με την εν γένει παραβατικότητα) το βλέπουμε και το ακούμε, καθημερινά και στην προηγούμενη ανάρτηση, αναφέραμε και τη βασικότερη αιτία !
  Οι ανήλικοι, που έχουν την τάση να μιμούνται, βλέποντας ότι κυβερνάει μια εγκληματική συμμορία, οργανώνονται και οι ίδιοι σε συμμορίες και "χτυπάνε", είτε με οπαδικά, είτε με άλλα κίνητρα (αυτό είναι απλά το πρόσχημα)...
   Παράλληλα, έχοντας βιώσει το ασύλληπτο, σατανικό, "μπούλινγκ" που έκανε στους πολίτες η εγκληματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή μία επιδημία γρίπης, απλά ...κάνουν το ίδιο, ασκούν "μπούλινγκ" στο σχολείο και αλλού !
  Είμαστε ακόμα στο πρωτόγονο, "προϊστορικό" σημείο, όπου κάποιοι ρωτάνε τον άλλον "τι ομάδα είσαι" και αν δεν ανήκει στη δικιά τους, τον χτυπάνε (και σε ακραίες περιπτώσεις τον σκοτώνουν) και το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν περιμένουμε να μας σώσει (όπως περιμένει ο μιζοκούλης) ο συνταξιούχος βαψομαλλιάς χρυσοχοΐδης.
   Ο οποίος, επειδή ο Ξηρός έβαλε "μούφα", κινέζικο, ρολόι στη βόμβα και έσκασε πρόωρα στα χέρια του, έγινε, από καθαρή τύχη δηλαδή, "ήρωας" και δήθεν πετυχημένος υπουργός προπο, υπέγραψε τα μνημόνια δίχως να τα διαβάσει, αφού έτσι θα συνέχιζε να πληρώνεται και όταν έκλεισαν τα φώτα στο πράσινο πασοκ, είδε φως και μπήκε στο μπλε πασοκ (προφανώς "δεν έβγαινε" με τη συνταξάρα) !
  Μετά τη σύντομη αυτή παρένθεση, πάμε στην υπόθεση του ανηλίκου που έσφαξε σαν κατσίκι τον πατέρα του και αφέθηκε ελεύθερος, σε ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά "φιάσκο" των τελευταίων ετών...
   Μιλάμε για ένα κακόγουστο ανέκδοτο, ακούγοντας ειδικά ότι η Ανάκριση κράτησε λίγα λεπτά, σαν να ήξερε και αυτός, δηλαδή, ότι θα αφεθεί ελεύθερος, είπε ότι ο Έλληνας πατέρας του, κακοποιούσε τη μολδαβή μητέρα του, τον ίδιο και τα αδέρφια του και έφυγε, από τα Δικαστήρια, με μοναδικό όρο, να μιλάει, μία στο τόσο, με έναν "επιμελητή" (που θα του λέει ότι δεν είναι σωστό να σκοτώνουμε τους ανθρώπους ; χαχα).
   Αν ο μακαρίτης ήταν "τέρας", όπως τον παρουσίασαν τα λοιπά μέλη της οικογένειας, δεν το ξέρουμε, στα σίγουρα και δεν θα το μάθουμε και ποτέ, αφού δεν υπήρξε και δεν μπορούσε να υπάρξει αντίλογος σε αυτές τις βαριές κατηγορίες, που του αποδόθηκαν, μετά θάνατο !
  Αν κάποιος κακοποιείται, μπορεί να καταγγείλει αρμοδίως τον κακοποιητή του και ακόμα και αν οι Αρχές αδιαφορήσουν ή δείχνουν αμέλεια, ο νομικός και όχι μόνον πολιτισμός μας, δεν επιτρέπει το φόνο...(δε μιλάμε εδώ για "αυτοδικία", αλλά για "εκδίκηση").
    Ακόμα και ο ισχυρισμός ότι έδρασε "εν βρασμώ" ελέγχεται, διότι, υποτίθεται ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα, από συγγενικό πρόσωπο, που τον εξόργισε και αποφάσισε ουσιαστικά, να στήσει καρτέρι στο θύμα ! (πόση ώρα τον περίμενε να έρθει ; δεν είχε δυνατότητα, σε αυτό το διάστημα, να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και όχι εν θερμώ ;) 
    Σε κάθε περίπτωση, υπό οιεσδήποτε συνθήκες ή αφορμές και αν έδρασε, όταν σκοτώνεις, με ΤΌΣΗ μανία και μάλιστα ...τον άνθρωπο που σε γέννησε, απλά δεν μπορεί να κυκλοφορείς ελεύθερος, είσαι (αποδεδειγμένα) επικίνδυνος και δεν χρειάζεται να ξανασκοτώσεις ...για να αποδειχθεί αυτό.
    Συνεπώς, η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, υπήρξε ένα νομικό και όχι μόνον έκτρωμα, έπρεπε να προφυλακιστεί και να μείνει μέσα, ένα διάστημα, έστω αυτό το μικρότερο, που προβλέπεται για ανηλίκους, για να σωφρονιστεί και να μην (παρα)βιάζεται και το κοινό περί Δικαίου αίσθημα !
     Κλείνοντας, θέλω να κάνω και δύο γενικότερες παρατηρήσεις :
Πρώτον, από την έως τώρα εμπειρία μου, με δικαστήρια ανηλίκων, επειδή λειτουργούν κάπως αυτόνομα, από τα υπόλοιπα, λόγω της ειδικής μεταχείρισης, που αρμόζει σε ανήλικους, φοβάμαι ότι έχουν αναπτύξει ...μια ιδέα ότι είναι "διαφορετικά μαγαζιά" (για να μην πω "παραμάγαζα") !
 Δεύτερον, επειδή ο Νόμος συγχωρεί προφυλάκιση ανηλίκου, μόνον όταν το κακούργημα στρέφεται εναντίον της ζωής, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή, ώστε να δικαιολογείται αυτή και σε άλλα βαριά κακουργήματα, όπως η ληστεία και ο βιασμός, που στρέφονται εναντίον άλλων έννομων αγαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.