Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ένα ακόμα έγκλημα !

    Αυτό, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, είναι ό,τι απεχθές συνέβη στον Αλβανό κρατούμενο, που ξεψύχησε, στο κελί της απομόνωσης των φυλακών της Νιγρίτας Σερρών, έπειτα από βάναυση κακοποίηση, από αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους !
  Μένει να δούμε, αν η δικαστική έρευνα, που έχει ξεκινήσει, θα φθάσει έως τέλους και οι υπαίτιοι, θα τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο Νόμος (και όχι με αυτοδικία, όπως έπραξαν εκείνοι)...
  Η υπόθεση αυτή, είναι ίσως η σημαντικότερη νομική είδηση, των τελευταίων ημερών και έχει πολλές προεκτάσεις, όχι μόνον νομικές, σχετικά με την ποιότητα του αστυνομικού και σωφρονιστικού έργου, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και το επίπεδο του πολιτισμού μας !
  Από τα σχόλια στο διαδίκτυο, παρατήρησα ότι το 99%, κινούνταν στην κατεύθυνση, που μιλούσε για "θεία Δίκη", "καλά του έκαναν" και άλλα τέτοια χαζά, αλλά και επικίνδυνα...
   Επίσης, οι δημοσιογράφοι, που αρέσκονται να βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους, αναφέρονται μονότονα στο νεκρό ως "Αλβανό βαρυποινίτη", ενώ, όπως διέρρευσε και αν δεν απατώμαι, είχε 2 ποινές 8 και 12 χρόνια, αντίστοιχα, που σημαίνει ότι υπάρχουν στις φυλακές, χιλιάδες κρατούμενοι, με πολύ βαρύτερες ποινές !
    Φυσικά, αν δεν τον σκότωναν στο ξύλο, θα φλέρταρε με τα ισόβια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, γιατί απλά ποτέ δεν πρόλαβε να δικαστεί από το φυσικό του δικαστή, αλλά τον δίκασαν και τον καταδίκασαν οι "συνάδερφοι" του θύματός του..
    Σήμερα κυκλοφόρησε και η φήμη, ότι ο νεκρός σωφρονιστικός υπάλληλος, υπήρξε βασανιστής στις φυλακές, επομένως με τη "λογική" του 99%, καλά του έκανε ; Έτσι, φαίνεται ο παραλογισμός της άποψης για "θείες Δίκες", που έγιναν από ...ανθρώπους !
    Άσχετα αν ισχύει αυτή η φήμη και άσχετα αν υπήρχαν προηγούμενα, ο Αλβανός κρατούμενος, διέπραξε φόνο, έγκλημα και θα έπρεπε να τιμωρηθεί, όπως ορίζει ο ΠΚ και όχι να τον σαπίσουν στο ξύλο, επειδή σκότωσε ..συνάδελφο...
    Αν είχε σκοτώσει συγκρατούμενό του, είμαι σχεδόν βέβαιος, ότι όχι μόνον δεν θα τον είχαν αγγίξει, αλλά πιθανόν να του έλεγαν και μπράβο και εδώ βρίσκεται ο παραλογισμός και η επικινδυνότητα των αστυνομικών πρακτικών : αν αύριο, χτύπα ξύλο, σκοτώσεις έναν αστυνομικό, κατά λάθος, σε τροχαίο π.χ, θα πάθεις τα ίδια ; θα υποστείς βασανισμό, λόγω της ιδιότητας του θύματος ; (!)
    Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου και αν η έρευνα, που ξεκίνησε, δεν αποδώσει ευθύνες, η επικίνδυνη αυτή κατάσταση της αυτοδικίας, όταν το θύμα είναι ένστολος, απλά θα διαιωνίζεται...
    Δεν μπορεί αυτός, που είναι επιφορτισμένος με το έργο της διατήρησης της τάξης και των έννομων αγαθών, είτε πολιτών, είτε κρατουμένων, να τα αφαιρεί, ως κοινός εγκληματίας, κάτι δεν πάει καλά εδώ !
    Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο βασανισμός ξεκίνησε στο Μαλανδρίνο, συνεχίστηκε πιθανόν, κατά τη μεταγωγή, αλλά και στις φυλακές Νιγρίτας και όσον αφορά τα αδικήματα, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δράστες, λογικά θα κινηθούν, προς την κατεύθυνση της ανθρωποκτονίας, ωστόσο πιο πιθανόν, θεωρώ, είναι τελικά, να καταδικαστούν για θανατηφόρα σωματική βλάβη και να γλιτώσουν τα ισόβια, στο τέλος...
    Επίσης, είναι ένα θέμα, αν επιτέλους θα ενεργοποιηθούν, οι διατάξεις και ποινές, που προβλέπονται για τα βασανιστήρια και είναι αυστηρότερες, από τη θανατηφόρα σωματική βλάβη, εν προκειμένω !
    Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, δεν είναι μία αστεία υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και δραστικά, διότι αύριο στη θέση του "Αλβανού βαρυποινίτη", μπορεί να είναι κάποιος, από αυτούς, που τώρα λένε "καλά του έκαναν"...
    Εξάλλου, οπόταν το θύμα, είναι αλλοδαπός, όπως εδώ, η αστυνομική ανευθυνότητα και αυτοδικία και τα βασανιστήρια, εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς και μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες, όπου το διπλωματικό επεισόδιο, είναι το λιγότερο !


 

1 σχόλιο:

  1. Πέρα από αυτό που συνέβη τις προάλλες στη Νιγρίτα (και είναι φως φανάρι), το ερώτημα που απέτυχαν να θέσουν οι δημοσιογράφοι, στους εμπλεκόμενους, είναι αυτό : πόσοι κρατούμενοι έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν ; Διότι προφανώς, δεν ήταν πρώτη φορά, απλά τώρα το παράκαναν και απεβίωσε (επειδή είχε σκοτώσει έναν από αυτούς) ! Το θέμα λοιπόν, είναι να σπάσει το απόστημα, γιατί ορισμένοι σωφρονιστικοί και λοιποί ένστολοι, φοβάμαι, πως θεωρούν ως σχεδόν δικαίωμά τους, να βασανίζουν και να αυτοδικούν και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, η νοοτροπία, που πρέπει να αλλάξει, μέσω της τιμωρίας των βασανιστών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.