Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΝΑΙ στο "κούρεμα" των καταθέσεων

    Μπορεί η άποψη αυτή, να ακούγεται κάπως αιρετική ή και προκλητική, ειδικά από τη στιγμή, που το "κούρεμα" των καταθέσεων, έχει αποκλειστεί, καταρχήν, τόσο από εμάς, όσο και από τους δανειστές, ωστόσο θεωρώ, ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους, πρέπει να γίνει.
  Οι "αρκούδες", που λέγονται ελληνικές τράπεζες και φέρουν τεράστια ευθύνη, για την χρεοκοπία και τη σημερινή κατάσταση της χώρας, έχουν ήδη πάρει, περί τα 40 δισ. ευρώ, για να διασωθούν και τώρα, λέγεται, ότι θα πάρουν άλλα 25 !
  Τα χρήματα αυτά, που ουσιαστικά επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος μας, κατευθύνονται προς ανώνυμες εταιρίες-ιδιωτικές (έστω κάποτε, όχι πλέον, αφού η πλειοψηφία των μετοχών έχει περάσει, σε κρατικό έλεγχο) επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αφέθηκαν να χρεοκοπήσουν, όπως όλες οι άλλες, αλλά διασώθηκαν, επειδή "φυλάνε" -υποτίθεται- τις καταθέσεις του κοσμάκη...
   Σίγουρα, δεν θα ήταν σωστό, να χαθούν οι καταθέσεις, τελείως, από την άλλη όμως, ποιος διαχειρίστηκε ΛΑΘΟΣ, αυτές τις καταθέσεις και οι τράπεζες, οδηγήθηκαν σε ναυάγιο ; Οι ίδιες οι τράπεζες φυσικά και οι διοικήσεις τους !
   Δίνοντας πακτωλούς δανεικών και αγύριστων, σε κομματικούς "επιχειρηματίες", στα ίδια τα κόμματα, χρηματοδοτώντας τη φούσκα των ακινήτων, δίνοντας καταναλωτικά και άλλα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις και γενικά, με μία διαχείριση των (ξένων) κεφαλαίων, από αμελή, έως εγκληματική...
    Και φυσικά, δεν είδαμε, ποτέ, έως τώρα, ούτε έναν τραπεζίτη, να περνάει την πύλη του Κορυδαλλού, όπως δεν είδαμε να τιμωρούνται και οι -υποτιθέμενες- εποπτικές Αρχές της ΤτΕ, μιλάμε για ασυλία προκλητική και άνευ προηγουμένου !
    Έως τώρα λοιπόν, τα δημόσια βάρη, που δημιούργησαν οι εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις των τραπεζών, τα πλήρωναν οι μέτοχοί τους, δευτερευόντως και κυρίως, οι φορολογούμενοι, επομένως ήρθε η ώρα, να πληρώσουν και οι (μεγαλο)καταθέτες.
    Αυτό είναι περισσότερο δίκαιο, διότι, αντικειμενικά, το ύψος των καταθέσεων κάποιου, φανερώνει και την φοροδοτική του ικανότητα, επομένως, αυτό που ακούγαμε, αλλά δεν εφαρμοζόταν ποτέ, ότι θα πληρώσουν "οι έχοντες και κατέχοντες", πρέπει να γίνει πράξη, από μία κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται και αριστερή !
     Από την άλλη, με το ισχύον, παράλογο και ακραία άδικο, φορολογικό σύστημα, το να πληρώσουν πάλι τη ζημιά των τραπεζών, οι φορολογούμενοι, σημαίνει ότι θα πληρώσουν και οι άνεργοι κλπ, όλοι, ανεξαρτήτως ύπαρξης εισοδήματος ή μη, με βάση κάποια αστεία και παράλογα τεκμήρια...
     Το επιχείρημα (ένα από αυτά), για την επιβολή "κουρέματος" στην Κύπρο, ήτοι η ύπαρξη μαύρου χρήματος, στις τράπεζες, ισχύει, σε μεγάλο βαθμό, εξάλλου και για την Ελλάδα !
      Για να μην πολυλογούμε, κάποιος, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλες καταθέσεις, μετά από 5 χρόνια άγριας ύφεσης, λιτότητας και υπερφορολόγησης, μόνον θύμα της κρίσης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι επίσης δίκαιο, να πληρώσει, μέσω του "κουρέματος", για να σταματήσει η υπερβολή και η πρόκληση, απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία...
     Από εκεί και μετά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων, είναι ουσιαστικά, κρατικό χρήμα, το οποίο έχει δοθεί, με διάφορες μορφές, τα προηγούμενα χρόνια (μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα κλπ, για να αναφέρουμε μόνον κάποιους νόμιμους τρόπους) και έτσι, με το "κούρεμα", θα είναι σαν να επιστρέφει το χρήμα, στην πηγή του !
    Τέλος, είναι προφανές, ότι για να είναι πετυχημένο και δίκαιο, εφόσον αποφασιστεί, το χαράτσι-"κούρεμα" στις καταθέσεις (μέχρι τώρα, έχουν "κουρευτεί" τα πάντα, εκτός από αυτές), θα πρέπει να είναι προοδευτικό και σωστά οργανωμένο, ώστε να περιλάβει και όσους "πονηρούς", απέσυραν χρήματα, τα τελευταία 5 με 6 χρόνια, τρόπος σίγουρα θα υπάρχει, αρκεί να υπάρξει και η θέληση, για κάτι, που είναι και απαίτηση της κοινωνίας, εξάλλου...Μιας κοινωνίας δοκιμαζόμενης και χειμαζόμενης, που παρακολουθούσε το χορό των εκατομμυρίων, σε διάφορες "λίστες", με δικαιούχους ανεπάγγελτους, οικοκυρές, συνταξιούχους και άλλους "φτωχούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.