Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

     Η παρούσα ανάρτηση, αναφέρεται στο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, από τη Μ. Ανατολή, το οποίο αντιμετωπίζεται ως απειλή, αλλά, μπορεί να κρύβει και θετικά στοιχεία και πρέπει να ιδωθεί και υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.
   Είναι κάποιες σκέψεις, που έκανα, αλλά προτού μπορέσω να τις αποτυπώσω εδώ, με πρόλαβαν, κυρίως η Λαγκάρντ, με πρόσφατο άρθρο της, για τα πιθανά οφέλη της Ευρώπης, από το προσφυγικό ρεύμα και δευτερευόντως ο Ντράγκι, ο οποίος έκανε επίσης αναφορές, στο ίδιο μήκος κύματος...
   Περισσότερο βέβαια, με πρόλαβε το χθεσινοβραδυνό αιματοκύλισμα του Παρισιού, από τους τζιχαντιστές, το οποίο σοκάρει, όχι γιατί είναι το πρώτο, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων.
    Ακούγεται κάπως ..περίεργο, να μιλάει (τώρα) κανείς, για τα οφέλη του προσφυγικού ρεύματος, όταν, μετά από ένα τρομοκρατικό χτύπημα, τέτοιου μεγέθους, η ξενοφοβία χτυπάει κόκκινο !
     Ωστόσο, δεν μπορεί μία χούφτα ακραίων και φανατικών μουσουλμάνων, που αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης, να επισκιάζουν ή να χαρακτηρίζουν, τα εκατομμύρια προσφύγων, που αναζητούν, μία καλύτερη ζωή, στην Ευρώπη, να αλλάζει ολόκληρη την ατζέντα, τον προγραμματισμό κλπ (εξ ού και θεωρώ αστείες τις εκφράσεις τύπου "τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο", οι τζιχαντιστές δεν είναι σημερινό ή χθεσινό πρόβλημα, κρατάει πολλά χρόνια αυτή η τρέλα).
     Έτσι, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, οι χώρες υποδοχής των προσφύγων, μπορεί να ωφεληθούν, από αυτούς, να τους αξιοποιήσουν και όχι φυσικά να τους "εκμεταλλευτούν", διότι το τελευταίο αυτό ρήμα, έχει μάλλον αρνητική χροιά, η εκμετάλλευση παραπέμπει σε κάτι αρνητικό, παρά θετικό.
      Αφήνω στην άκρη, τα πιο έμμεσα και χειροπιαστά οφέλη, όπως η πιθανή χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, η εισροή νέων κεφαλαίων κλπ.
      Οι πρόσφυγες, είναι άνθρωποι, με όνειρα για ένα νέο ξεκίνημα, με γνώσεις, δεξιότητες, με όρεξη για δουλειά, με νέες ιδέες και θα μπορούσαν να κάνουν, με το δικό τους τρόπο, πράγματα, που ήδη γίνονται στις χώρες υποδοχής.
      Επομένως, δε μιλάμε, μόνον, για φθηνά (;) εργατικά χέρια, από τη στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Ευρώπη, είναι μάλλον σε φάση οικονομικής κάμψης, αλλά για νέες επενδύσεις, για δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τους ίδιους τους πρόσφυγες, ώστε να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες, που "κουβαλάνε", μαζί τους !
      Κυρίως όμως, το προσφυγικό ρεύμα, θα βοηθήσει στην τόνωση του πληθυσμού, σε γερασμένες και με δημογραφικό πρόβλημα χώρες, όπως είναι ιδίως η Ελλάδα.
      Τα σημερινά βρέφη και παιδιά των προσφύγων, αν ριζώσουν κάπου, μάθουν τη γλώσσα, αν όχι τα ίδια, τουλάχιστον τα παιδιά τους, θα αφομοιωθούν ουσιαστικά, από τις χώρες υποδοχής, ίσως αποκτήσουν και ιθαγένεια, στο μέλλον, θα πηγαίνουν ίσως στο στρατό, θα πληρώνουν φόρους κλπ, όπως κάθε πολίτης της χώρας υποδοχής !
       Σίγουρα, το ζήτημα της "αφομοίωσης" των προσφύγων, από τις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες, είναι μεγάλο και ευαίσθητο, γιατί παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η γλώσσα, η θρησκεία κ.ο.κ, αλλά ο παράγων, που λέγεται "χρόνος", είναι επίσης καθοριστικός, αν μείνει κάποιος, επί μακρόν κάπου, αν όχι ο ίδιος, τα παιδιά του, θα αισθάνονται πλέον, τη χώρα υποδοχής, ως "πατρίδα".
       Αυτές οι απόψεις, που εκφράζω εδώ, φοβάμαι ότι είναι περιθωριακές και υποανάπτυκτες στη χώρα μας, οι περισσότεροι βλέπουν το προσφυγικό ρεύμα, ως "κακό" και ως "απειλή".
       Ξεχνούν ίσως, ότι οι δικοί μας, οι δικοί τους, γονείς, υπήρξαν μετανάστες, κυρίως στη Γερμανία και σε εκείνους οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, η σημερινή εικόνα, της συγκεκριμένης χώρας.
       Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι αν δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους πρόσφυγες, είναι δικό μας πρόβλημα, όχι δικό τους, σε δική μας έλλειψη δομών, οφείλεται, στην αποβιομηχάνιση, στην εγκατάλειψη της αγροτικής και όχι μόνον παραγωγής, στη γραφειοκρατία, στην ανομία, τη διαφθορά και τα λοιπά δεινά, που μαστίζουν και τους ..αυτόχθονες !


 

2 σχόλια:

  1. Επειδή σήμερα, είναι η Γαλλία, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, λόγω της νέας τρομοκρατικής επίθεσης ακραίων τζιχαντιστών, να επαναλάβω, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, γιατί, θεωρώ, ότι ο Θεός εγκατέλειψε τη χώρα αυτή. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε το Σεπτέμβρη του 2014 και το δεύτερο στις αρχές του 2015, όσο η χώρα αυτή, διατηρεί σε ισχύ, το Νόμο, που επιτρέπει τους γάμους ατόμων ιδίου φύλου, θεωρώ ότι δεν θα έχει θεϊκή προστασία, μάλλον το αντίθετο, όσο δεν μπαίνει τέλος στη θεσμοθέτηση της ανωμαλίας, με επίσημο τρόπο, φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλα δεινά, για τη Γαλλία ! Η πολύ ..Αριστερά, έβλαψε και τη χώρα αυτή, ο δήθεν προοδευτισμός και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών Αξιών, διαβρώνουν τη χώρα και ανοίγουν το δρόμο στην εκ νέου επικράτηση δεξιών (και φευ ! ακροδεξιών) κομμάτων...Αποδεικνύεται ότι ο συντηρητισμός και το τρίπτυχο "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", είναι πιο σημαντικά και πάντα επίκαιρα, σε αντίθεση με δήθεν "προοδευτικές" απόψεις, που οδηγούν στον όλεθρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρακτηριστική, για την επίδραση, που μπορεί να έχουν οι πρόσφυγες, σε μία ξένη χώρα, είναι η περίπτωση του ..βεδουίνου Μοχέντ Αλτράντ, που ανακηρύχθηκε "Γάλλος επιχειρηματίας της χρονιάς 2015" και την οποία αξίζει να διαβάσει κανείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.