Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό

    Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, στο ασφαλιστικό καθεστώς και τις συντάξεις, παίζουν ψηλά, στα δελτία ειδήσεων, από την αρχή του χρόνου και είναι λογικό, καθώς πρόκειται ίσως, για τον "μεγάλο ασθενή" της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και αφορούν 3 εκατομμύρια ήδη συνταξιούχους και άλλους τόσους, περίπου (ακόμα) εργαζόμενους.
  Ενώ το σχέδιο, είναι ακόμα στα σπάργανα, σε νηπιακό στάδιο, οι αντιδράσεις, που προκαλεί, είναι λες και θα ψηφιστεί αύριο (!), ενώ δεν έχει ακόμα, καλά καλά, αξιολογηθεί από τους "Θεσμούς".
  Οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες είναι αναμενόμενες, αφενός, διότι μιλάμε για αντιτιθέμενα και αντικρουόμενα συμφέροντα και αφετέρου, επειδή πρέπει να είσαι πολύ σοφός και δίκαιος, για να τους ικανοποιήσεις όλους, με ένα νέο Νόμο...
   Την σύγχυση επιτείνουν τα ΜΜΕ, είτε σκόπιμα, είτε από ασχετοσύνη, καθώς πολλοί άνθρωποι, συνηθίζουν να διαβάζουν, μόνον τους τίτλους των ειδήσεων και όχι και το κείμενο, το οποίο συχνά δεν έχει καμία σχέση, με τον τίτλο, ο οποίος μπαίνει, απλά, για να προσελκύσει αναγνώστες.
    Οι έως τώρα αντιδράσεις, έχουν ακραίο εύρος, από θετική υποδοχή έξω, έως χαρακτηρισμούς ως "έκτρωμα" μέσα και η Αλήθεια ίσως, ως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση !
    Για τον υπουργό Κατρούγκαλο, δεν έχω εκφραστεί, έως τώρα και με τα καλύτερα λόγια, τον θεωρώ (μαζί με Σκουρλέτη και μερικούς άλλους) ένα από τα "βαρίδια" της κυβέρνησης αυτής και πιθανόν να μην μακροημερεύσει στην κυβέρνηση, να θυσιαστεί οσονούπω, ως αναγκαία "Ιφιγένεια", προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα...
     Ωστόσο, επειδή προσπαθώ να είμαι δίκαιος και όχι εμπαθής, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που κατεβάζει, οφείλω να του αναγνωρίσω, ότι είναι ο πρώτος, που κάνει το αυτονόητο : συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, με το ύψος του εισοδήματος, κάτι που ΕΠΡΕΠΕ να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες !
     Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιοι ζορίστηκαν, επειδή έχοντας δεκαπλάσια εισοδήματα, μέχρι τώρα, πλήρωναν όσα και εκείνος με δέκα φορές μικρότερα, ξεβολεύτηκαν και βγήκαν ήδη στους δρόμους...
     Διότι, έως τώρα, οι φόροι και τα χαράτσια, επιβάλλονταν εξίσου και ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, "με το κεφάλι", με συνέπεια να πλήττονται οι πιο αδύναμοι οικονομικά και να χαίρονται οι πιο ισχυροί !
   Και φυσικά ΜΟΝΟΝ το εισόδημα, μπορεί να είναι κριτήριο για τον υπολογισμό φόρων, εισφορών κλπ, που πρέπει (και μπορεί, για να ..μην ξεχνιόμαστε) να πληρώσει κάποιος και όχι κάτι αυθαίρετο, όπως τα χρόνια, στο επάγγελμα...
    Από την άλλη βέβαια, με τα όσα έχουν διαρρεύσει, είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν και υπερβολές, προς την αντίθετη κατεύθυνση, ήτοι η αύξηση των εισφορών, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι τόσο μεγάλη, που οδηγεί σε δήμευση του εισοδήματος και χρειάζεται μερική επανεξέταση.
     Φυσικά και αυτά τα προβλήματα, δημιουργούνται από την εμμονή και της παρούσας κυβέρνησης (δε λέω πλέον του κατρούγκαλου, διότι και αυτός προφανώς άνωθεν εντολές εκτελεί) να μην μειώσει και άλλο τις ήδη καταβαλλόμενες (υψηλές) συντάξεις, εμμονή, που οδήγησε στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης...
     Το επιχείρημα ότι οι συντάξεις έχουν ήδη κοπεί 12 φορές, δεν στέκει, τα νούμερα απλά δε βγαίνουν, η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων είναι τέτοια, που οι νέες περικοπές είναι όχι μόνον επιβεβλημένες, αλλά και δίκαιες, όχι 12, αλλά 120 περικοπές να γίνουν, προκειμένου η χώρα να μην μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο και εντεύθεν νεκροταφείο !
      Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό, τα βάρη να μετατοπίζονται συνεχώς στη επόμενη γενιά, όταν τα λεφτά τα έφαγαν οι δύο προηγούμενες, να πληρώνουμε εμείς, κάτι που δε μας αναλογεί και όχι οι υπαίτιοι, για αυτήν την κατάσταση.
      Να καλούνται π.χ οι νυν εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες εισφορές, με προσδοκία μικρότερης σύνταξης, όταν υπάρχουν ανάμεσά μας, άνθρωποι (ας πούμε), που παίρνουν σύνταξη, ακόμα και επί 30 και πλέον χρόνια, με μικρές ή και καθόλου εισφορές (όπως άγαμες θυγατέρες, μούφα ανάπηροι, μούφα αγρότες, ρωσοπόντιοι και δεν ξέρω τι άλλο) !
      Αν δεν αποκατασταθούν αυτές και παρόμοιες αδικίες, αν δεν εντοπιστούν και δεν τιμωρηθούν αυτά τα τρωκτικά, όλες αυτές οι περιπτώσεις, που έχουν πάρει ήδη πίσω στο πολλαπλάσιο τις εισφορές, που είχαν (αν είχαν) καταβάλει, καμία μεταρρύθμιση, δεν πρόκειται να πετύχει.

1 σχόλιο:

  1. Ένα από τα καλά, της αναστάτωσης, που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό, είναι ότι -επιτέλους- μετά από έξι χρόνια, έμαθαν (;) σχεδόν όλοι, τι τραβάμε και τι πληρώνουμε εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από το 2010 έως σήμερα, πόσο άδικα, βάναυσα και παράνομα, φορολογούμαστε (με φόρους, χαράτσια και ασφαλιστικές εισφορές), με τρόπο ώστε να ΜΗΝ μένει τίποτα σε μας (γιατί δεν είναι μόνον αυτά, είναι και τα επαγγελματικά ενοίκια, έξοδα κίνησης κ.ο.κ) ! Μόλις εισήλθαμε στην ύφεση και στη μείωση των εισοδημάτων μας, αντί να μειωθούν οι επιβαρύνσεις, εκτοξεύθηκαν σε εγκληματικά ύψη, με κατάργηση αφορολόγητου, με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές απαράδεκτα υψηλούς, με επιβολή ΦΠΑ, με χαράτσια, που δήθεν θα είχαν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά έγιναν μόνιμα, προκειμένου να πληρώσουμε και εμείς, χρέη άλλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.