Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

κηδείες με ξένα κόλλυβα και όταν το ψάρι βαφτίζεται κρέας

     Αυτούς τους τίτλους, θα μπορούσε να δώσει κάποιος, στις δύο σημαντικές νομικές υποθέσεις, που τρέχουν, αυτή την περίοδο : την υπόθεση Βγενόπουλου και τις μίζες της Σήμενς, αντίστοιχα.
  Ο Βγενόπουλος, ξεκίνησε ως δικηγόρος και κατέληξε να διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα (MIG), έγινε μεγαλοεπιχειρηματίας, τραπεζίτης και δισεκατομμυριούχος.
  Αν παρακολουθήσει κάποιος, το πως γιγαντώθηκε, θα διαπιστώσει, ότι "φτιάχτηκε" με τα λεφτά άλλων, των μικρομετόχων, που αγόραζαν μετοχές, στις αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου, με μάλλον, όχι και τόσο ευνοϊκούς, για τους ίδιους, όρους...
  Είμαι σίγουρος, ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, που έδωσαν ολόκληρες περιουσίες, για να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και σήμερα έχουν "ψίχουλα", αυτό όμως δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι ο Βγενόπουλος έκανε κάτι παράνομο !
   Ο καθένας, όφειλε να σταθμίσει τα δεδομένα και να δει αν τον συμφέρει, να μπει ή όχι στις αυξήσεις κεφαλαίου, όμως και αυτό δεν είναι τόσο απλό, με την έννοια, αφενός ότι δεν έχουν όλοι χρηματιστηριακές γνώσεις και αφετέρου ότι γινόταν διαφήμιση και "αβάντα", από "παπαγαλάκια" κλπ.
    Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να πω ή να πάρω θέση, αν ο Βγενόπουλος, έχει κάνει κάτι παράνομο και ποινικά κολάσιμο, αυτό ας το βρουν οι Ελληνικές και οι Κυπριακές δικαστικές Αρχές.
   Εδώ, μπαίνουμε έτσι, στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, σχετικά με το πως χειρίστηκαν οι Έλληνες δικαστές την υπόθεση, που μπήκε και τώρα ξαναβγαίνει από το Αρχείο, όπου εκεί τα πράγματα είναι ίσως ακόμα πιο περίπλοκα.
    Η Εισαγγελέας, που αρχειοθέτησε αρχικά την υπόθεση, έλαβε ...ηρωικές διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη ότι πέταξε έξω τον Υφυπουργό, από δικαστική διαδικασία και καλά έκανε, με την έννοια ότι είναι ανεπίτρεπτο, η εκτελεστική εξουσία να επεμβαίνει, τόσο ωμά, σε δικαστικές υποθέσεις !
    Από την άλλη, η ίδια η Πρόεδρος του Α.Π, τράβηξε το αυτί, της Εισαγγελέως, επειδή αρχειοθέτησε την δικογραφία και είναι πλέον γνωστό, πόσο καλές σχέσεις, έχει, η κυρία Θάνου, με την κυβέρνηση (άρα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αν θέλει μία κυβέρνηση, μπορεί να επηρεάσει).
    Όμως και η ίδια η Εισαγγελέας, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, έχει παντρευτεί κομματικό στέλεχος, οπότε δεν ξέρουμε τι επιρροές, μπορεί να έχει από εκεί και γενικά δεν ξέρουμε τι και ποιον να πιστέψουμε, τελικά !
      Στην υπόθεση Σήμενς, τώρα, έγινε γνωστό, την περασμένη Κυριακή, ότι ο Εισαγγελέας, στην πρότασή του, για τον Χριστοφοράκο, βαφτίζει το κρέας, ως ψάρι και αντίστροφα, λέγοντας ότι έδινε στα κόμματα χρήματα, ως δωρεά και όχι ως μίζα-δωροδοκία...
      Εδώ, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις, διότι : η δωρεά είναι τυπική, κατά κανόνα, δικαιοπραξία, ήτοι πρέπει να γίνει εγγράφως, να φορολογηθεί νόμιμα κλπ., ειδικά όταν γίνεται από μία τόσο μεγάλη και "σοβαρή" εταιρία, όπως η Ζήμενς, που γνωρίζει τους Νόμους και ιδίως τις φοροαπαλλαγές, που θα είχε, αν έκανε νομότυπα και τυπικά εντάξει, αυτές τις "δωρεές" προς τα κόμματα !
      Επειδή όμως, υπάρχουν και συνηθίζονται και οι λεγόμενες "άτυπες δωρεές" και θα μπορούσε κανείς να εντάξει σε αυτές και την εξεταζόμενη περίπτωση, πάλι υπάρχουν κενά και λογικά άλματα, σε αυτό : διότι, δε μιλάμε για λεφτά, που δίνει ο Θείος  στον ανιψιό ή οι γονείς στα παιδιά τους, από ηθική υποχρέωση και λόγω συγγένειας...
     Ποια ..ηθική υποχρέωση, αναγκάζει μία μεγάλη εταιρία, που είναι προμηθευτής του ελληνικού Δημοσίου και συμμετέχει σε διαγωνισμούς, να κάνει "'άτυπες δωρεές" σε πολιτικά κόμματα εξουσίας ;
      Σε τελική ανάλυση, φαίνεται ότι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, δίνοντας συγχωροχάρτι σε πρακτικές και συμπεριφορές, που συνέτειναν στην ελληνική χρεοκοπία, στην αύξηση του δημόσιου χρέους και σε παράνομο πλουτισμό λίγων.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.