Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

τι (ξανά) άλλαξε στον Ποινικό Κώδικα (μέρος δεύτερο)

    Οι (περιορισμένες, σε σχέση με τον συριζα) βασικές αλλαγές, που επέφερε η ΝΔ στο ειδικό μέρος του Ποινικού Κώδικα, έχουν ως εξής :
-Εμπλουτίστηκε η διάταξη περί βασανιστηρίων, με όσα έχουν ρατσιστικό κίνητρο, κάτι που θα περίμενε κανείς, από μία ...αριστερή κυβέρνηση και όχι από την παρούσα (θα υπάρξει αυτοτελής παρουσίαση της διάταξης, με ξεχωριστή ανάρτηση).
-Προστέθηκε διάταξη που τιμωρεί (με φυλάκιση μέχρι 1 έτος ή με χρηματική ποινή) όποιον εισέρχεται παράνομα και παραμένει, χωρίς τη θέληση του συμβολαιογράφου, σε χώρο όπου διεξάγεται πλειστηριασμός και έτσι διακόπτει ή διαταράσσει την ομαλή διεξαγωγή του, καθώς και όποιον (με φυλάκιση έως 6 μήνες) εισέρχεται και παραμένει εκεί, σε χρόνο μη διεξαγωγής πλειστηριασμού, με σκοπό την παρακώλυση του.
-Η ποινή φυλάκισης της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων, αυξάνεται από (ως) ένα έτος σε (μέχρι) τρία έτη.
-Θεσπίζεται ως νέο αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση ως 3 έτη, η παραβίαση των περιοριστικών όρων κίνησης και διαμονής, που έχουν επιβληθεί με απόφαση ή βούλευμα, μετά την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης.
-Αυξάνεται η ποινή της συμμετοχής σε απόδραση κρατουμένου, από υπάλληλο-φύλακα, σε φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών (από 2).
-Θεσπίζεται ως νέο αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, η ενίσχυση εγκληματικής οργάνωσης, με υλικά μέσα, αλλά και με οδηγίες, κατευθύνσεις κλπ καθώς και η στρατολόγηση νέων μελών (με πρόθεση, εννοείται).
-Διευρύνεται κάπως η έννοια της "τρομοκρατικής πράξης" καθώς και η έννοια της παροχής "τεχνογνωσίας" για την τέλεση της.
-Αυξάνεται από μέχρι 3 έτη, σε έως 5 έτη η ποινή για όποιον, δημόσια ή μέσω διαδικτύου, απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή διεγείρει σε τέλεση αυτής, ενώ, για πρώτη φορά, τιμωρείται (με αυτή την ποινή) και όποιος ...ταξιδεύει, με σκοπό να (εκπαιδευτεί, εννοείται) γίνει τρομοκράτης.
-Θεσπίζεται ως επιβαρυντική περίπτωση, στο αδίκημα της  (αξιόποινης) ενίσχυσης τρομοκρατικής οργάνωσης, η τυχόν ύπαρξη καταδικαστικών αποφάσεων, σε άλλα Κράτη, για συναφή εγκλήματα.
-Η δωροδοκία υπαλλήλου, για πράξη ή παράλειψη, που αντίκειται στα καθήκοντα του, γίνεται κακούργημα, με ποινή κάθειρξης 5 έως 8 έτη και χρηματική ποινή.
-Στις περιπτώσεις δωροδοκίας υπαλλήλου, οι ελληνικοί ποινικοί Νόμοι, θα εφαρμόζονται και όταν το έγκλημα τελείται στην αλλοδαπή από Έλληνα, ενώ δεν θα απαιτείται πλέον έγκληση, για τη δίωξη της πλημμεληματικής μορφής του αδικήματος.
-Για τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, διευρύνεται η έννοια του "υπαλλήλου", ώστε να περιλαμβάνει και όσους υπηρετούν, μόνιμα ή μη, με οιαδήποτε σχέση, σε επιχειρήσεις που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία στο Κράτος, σε Ο.Τ.Α ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ.
-Η κατοχή εκρηκτικών υλών, γίνεται κακούργημα, με ποινή 5 έως 10 έτη κάθειρξης, αν τελείται υπό καθεστώς (και) διατάραξης οικιακής ειρήνης.
-Στην αυτεπάγγελτη δίωξη της σωματικής βλάβης, περιλαμβάνεται πλέον και αυτή που γίνεται σε βάρος συμβολαιογράφων, με αφορμή πλειστηριασμό.
-Η οδήγηση, σε καθεστώς μέθης ή εξάντλησης ή χρήσης ουσιών, αντιμετωπίζεται πλέον ενιαία, με τις άλλες μορφές προβλεπόμενης επικίνδυνης οδήγησης και έχει τις ίδιες ποινές, που κλιμακώνονται, ανάλογα με τα αποτελέσματα (σωματική βλάβη ή θάνατος) και φτάνουν σε ισόβια κάθειρξη, όταν υπάρχουν πολλοί νεκροί.
-Στις κακουργηματικές περιπτώσεις κλοπής, επανέρχεται και η τέλεση από δύο ή περισσότερους, που είχαν ενωθεί, με αυτό τον σκοπό.
-Αυξάνονται οι χρηματικές ποινές, από 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ, στις 60 έως 100 χιλιάδες ευρώ, για τους κατ' επάγγελμα μεταφορείς λαθρομεταναστών και όσους έχουν κάποια από τις άλλες επιβαρυντικές ιδιότητες του Νόμου, ενώ δεν έχει εφαρμογή στους (απλούς) διακινητές, η πρόβλεψη για μειωμένη ποινή (παραμένει δηλαδή σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη, "ανά κεφάλι" και χρηματική ποινή, 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ).
-Αυξάνεται η ελάχιστη ποινή για βιασμό, από τα 5 στα 10 έτη κάθειρξης, ενώ απειλείται (διαζευκτικά) πλέον και η ισόβια κάθειρξη, για την περίπτωση του βιασμού, από δύο ή περισσότερους δράστες.
  Αυτές είναι οι βασικότερες αλλαγές, οι υπόλοιπες έχουν να κάνουν με διορθώσεις γραμματικών λαθών ή (επ)αναδιατυπώσεις διατάξεων, καθώς, η εκτεταμένη αλλαγή του Κώδικα, από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι επόμενο, να άφησε λάθη και παραδρομές, τα οποία μάλλον (ή σίγουρα) δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, στο σύνολο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.