Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

οι (νέες) αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (μέρος πρώτο)

   Μιλάμε για τις σημαντικότερες αλλαγές, που επέφερε ο Νόμος 4637, που ισχύει από 18.11.2019 και έχουν, επιγραμματικά, ως εξής :
-Εξαιρούνται, από το δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης, να αναβάλει ή να αναστέλει την ποινική δίωξη, τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας, κάθε είδους.
-Ορίζεται ότι στις περιπτώσεις αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Διαφθοράς, υποχωρεί η αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
-Διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος των προσώπων-κατηγορουμένων, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Διαφθοράς, με την προσθήκη υπαλλήλων (κάθε ιδιότητας και σχέσης) Ν.Π.Ι.Δ, που υπάγονται στον ευρύτερο "δημόσιο τομέα".
-Δίνεται το δικαίωμα στον Εισαγγελέα Εφετών, να διατάσσει προανάκριση, για την συμπλήρωση του αποδεικτικού υλικού (αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις) ή την συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης (αν διαφωνεί με την θέση της υπόθεσης στο Αρχείο).
-Στα εγκλήματα, για τα οποία μπορεί ο Εισαγγελέας, να απέχει από την ποινική δίωξη τους, υπό όρους, προστίθενται τα αδικήματα της απάτης.
-Προστίθενται επίσης τα οικονομικά αδικήματα, σε βάρος της Ε.Ε, σε αυτά, για τα οποία μπορεί ο Εισαγγελέας να απέχει οριστικά, από την ποινική δίωξη, εφόσον υπάρξει πλήρης ικανοποίηση του "θύματος" από τον κατηγορούμενο.
-Εξαιρούνται από την πληρωμή παραβόλου (250 ευρώ), για την άσκηση προσφυγής, κατά απορριπτική διάταξης Εισαγγελέα σε μήνυση τους, οι δικαιούχοι "νομικής βοήθειας".
-Προβλέπεται ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά προσώπου, όταν διώκεται, για τον ίδιο λόγο, σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.
-Δίνεται η δυνατότητα για συνέχιση της παράστασης πολιτικής αγωγής, σε νομικά πρόσωπα, που είναι καθολικοί διάδοχοι, του αρχικού ενάγοντος νομικού προσώπου (κατά αντιστοιχία, με τους κληρονόμους του φυσικού προσώπου, που αποβιώνει).
-Η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (ή υποστήριξης της κατηγορίας, όπως λέγεται πλέον) θα θεωρείται ως συνέχεια της δήλωσης, που έγινε στην προδικασία.
-Δίνεται (πολύ κακώς, φυσικά) στον απολογούμενο για κακούργημα (!), η "δυνατότητα" να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί δικηγόρο...(εδώ φαίνεται ότι μιλάμε για "δεξιά" κυβέρνηση)
-Στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου (κακουργημάτων) προστίθενται : η διακεκριμένη κλοπή, η ληστεία, τα ναρκωτικά και η μεταφορά λαθρομεταναστών, εκτός αν απειλείται κατά αυτών η ισόβια κάθειρξη, οπότε υπάγονται στο Τριμελές.
-Η ηλεκτρονική επιτήρηση, με κατ' οίκον περιορισμό, διατηρείται μέχρι ...να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό όργανο.
-Περιορίζεται κάπως το αίτημα των διαδίκων να λάβουν γνώση της Εισαγγελικής Πρότασης, προς τα Συμβούλια, επί παρεμπιπτόντων ζητημάτων, σε όσα σχετίζονται με την επιβολή περιοριστικών όρων ή κατόπιν αιτήματος διαδίκου.
-Ορίζεται ότι πλέον οι αποφάσεις για την αναβολή εκδίκασης υπόθεσης, δεν χρειάζεται να καθαρογράφονται (για "ελάφρυνση" προφανώς των Γραμματέων).
-Θεσπίζεται (και είναι αξιέπαινη αυτή η διάταξη) η δυνατότητα, να αναβάλει το Δικαστήριο (αυτεπάγγελτα, δηλαδή) την εκδίκαση, αν υπάρχει (σχετική) ακυρότητα, που δεν προτάθηκε από τον κατηγορούμενο ή τον πολιτικώς ενάγοντα και παραβιάζει τα δικαιώματα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.