Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

"δεύτε προς με..."

     Ο κανονικός τίτλος της ανάρτησης είναι "μην πετάτε τα λεφτά σας σε χασοδίκες", αλλά τον απέρριψα για να μην σκανδαλιστούν τα "λαμόγια" των δικηγορικών συλλόγων.
  Και τους λέω "λαμόγια", επειδή πλέον έχει αποδειχτεί ότι ουδεμία ωφέλεια παρέχουν στα μέλη τους, δε βλέπω κανένα λόγο ύπαρξης τους και αυτό φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές, όπου πήγε ο ένας στους δέκα να ψηφίσει !
  Επιπλέον, αποδεικνύεται συνεχώς, ότι αντιδρούν απέναντι στα εκάστοτε μέτρα των κυβερνήσεων, μόνον όταν και όπου θίγονται οι ίδιοι, αν τα μέτρα "καίνε" άλλους, δεν τους καίγεται καρφί, ενώ εκεί που πραγματικά "ξεβρακώθηκαν" μόνοι τους, είναι στην τελευταία απόφαση να ...διαμαρτυρηθούν, επειδή αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τις εγκληματικές συμμορίες (θα γελούσαμε, αν δεν ήταν τραγικό).
  ΠΟΙΌΣ ο λόγος, να προστατεύσει ένας δικηγορικός σύλλογος, τα μέλη μιας (έστω και πιο light) εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας ; (!) Σαν να λένε ότι όσοι σκοτώνουν κλπ είναι εχθροί μας, αλλά όσοι κλέβουν ή είναι απατεώνες, είναι ...φίλοι μας ! Αυτά μόνον στην Κολομβία των Βαλκανίων συμβαίνουν...
  Για να επανέλθω και να κλείσω την παρένθεση, το σημερινό ζητούμενο είναι τι δουλειά κάνουν οι δικηγόροι, διότι μέχρι τώρα μιλούσαμε, σε άλλες αναρτήσεις, για το τι δουλειά κάνουν άλλοι (δικαστικοί επιμελητές, ο Άρειος Πάγος κλπ).
  Με κίνδυνο να θεωρηθώ "βλάσφημος" δανείστηκα τα λόγια του Χριστού, που λέει "δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς", ώστε αναλογικά να πω ότι και ο δικηγόρος οφείλει να "ανακουφίζει" τους "φορτισμένους" (από μηνύσεις και αγωγές, προφανώς) πελάτες του !
  Δεν θεραπεύουμε σώματα και ψυχές, όπως ο Χριστός, αλλά η βασική μας αποστολή, είναι, θεωρώ να μας "μετακυλίει" ο πελάτης το βάρος μιας μήνυσης ή αγωγής, που εκκρεμεί εναντίον του και πλέον να συνεχίζει εκείνος τη ζωή του, κάπως "ξαλαφρωμένος", αφήνοντας εμάς να ανησυχούμε για το πώς θα αντιμετωπιστεί καλύτερα.
   Βέβαια, δεν είμαστε πάντα, με το μέρος-πλευρά του εγκαλούμενου-εναγόμενου, δηλαδή ως αμυνόμενοι, αλλά ενίοτε και στην πλευρά του μηνυτή ή ενάγοντος, ωστόσο και αυτό, από μία άποψη, δεν είναι επιθετικό, μπορεί να ιδωθεί και αυτό ως άμυνα, στην παραβίαση των δικαιωμάτων του πελάτη.
  Από την άλλη, επειδή τα δικόγραφα υπογράφονται από δικηγόρους, υπάρχει και το σκέλος ότι όχι μόνον δεν "ανακουφίζουμε" τους αποδέκτες αυτών, αλλά τους προσθέτουμε βάρος και πίεση, οπότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε ...άλλον δικηγόρο, για "ανάπαυση".
 Αυτό φάνηκε π.χ πρόσφατα στην περίπτωση του ηθοποιού Κιμούλη, που όντας "κατηγορούμενος" θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση, κάνοντας αγωγές μεγάλου ύψους στους αντιδίκους του, δηλαδή προσπαθώντας να κάνει θύτες τα θύματα...
    Το "μην πετάτε τα λεφτά σας σε χασοδίκες", το είπα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά το εννοώ, αφενός επειδή οι ίδιοι άνθρωποι, μου αναφέρουν περιπτώσεις, όπου έχουν απευθυνθεί σε πολλούς και δεν βρίσκουν λύσεις, έχοντας ξοδέψει και λεφτά και εμένα μου φαίνεται η λύση ...πολύ απλή και αφετέρου, από υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας !
    Η ανάγκη ενός "καλού" δικηγόρου, είναι περισσότερο έντονη, ασφαλώς, στην ποινική Δίκη και διαδικασία, διότι εκεί το διακύβευμα είναι μεγάλο και σοβαρό, η απώλεια δηλαδή της προσωπικής ελευθερίας και ο εγκλεισμός στην φυλακή...
   Δύο πρόσφατα και τρέχοντα παραδείγματα, είναι : πρώτον, η περίπτωση του ηθοποιού Φιλιππίδη, που θεωρώ ότι με καλύτερη νομική διαχείριση, θα μπορούσε να μην είναι καν στην φυλακή (ως "βιαστής") και δεύτερον, η υπόθεση θανάτου του "ζακ".
    Στη δεύτερη υπόθεση, η αυλαία έπεσε προχθές, με καταδίκη μεσίτη και κοσμηματοπώλη στο μέγιστο της ποινής, που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα : η μόνη "δικαιολογία" εδώ, για τους δικηγόρους τους, είναι το γενικότερο "κλίμα", που επικρατούσε (εκτός της αίθουσας) και ήθελε να αποδώσει στο έγκλημα αυτό, ρατσιστικά κίνητρα.
    Από εκεί και μετά όμως, όταν ακούς στις απολογίες τους να λένε ότι έριχναν κλωτσιές και το θύμα ...έβαζε το πρόσωπο του εκεί (!), δηλαδή αστεία πράγματα, τότε ξέρεις ότι η Δίκη θα "στραβώσει" και θα έχει τραγική κατάληξη, όπερ και συνέβη !
   Με αυτό, θέλω να πω και να επισημάνω, ΠΌΣΟ μεγάλη αξία και σημασία έχει, να επιλέγεις σε κάθε περίπτωση, την σωστότερη και πιο ενδεδειγμένη, υπερασπιστική γραμμή, τόσο σε νομικό, όσο και σε πραγματικό επίπεδο και να την περνάς και στον κατηγορούμενο, ώστε στην απολογία του, να ξέρει τι θα πει, δηλαδή τι πρέπει να πει...
    Πέραν της λεγόμενης μάχιμης δικηγορίας, βέβαια, υπάρχει και η συμβουλευτική, που ασφαλώς έχει την αξία της και κανείς δεν την υποτιμά, διότι μπορεί π.χ με 100 ευρώ, που θα δώσεις για ένα "απλό" ραντεβού με δικηγόρο, μόνο για νομικές συμβουλές, να γλιτώσεις χιλιάδες ευρώ, μπελάδες κλπ.
    Κλείνοντας, πρέπει να τονίσω, ότι εμείς οι δικηγόροι ΔΕΝ δίνουμε "πληροφορίες" (όπως το 11888), δεν σπουδάσαμε 4 χρόνια, για να δίνουμε "πληροφορίες", η Νομική είναι Επιστήμη και αυτό που μπορούμε να δώσουμε, ονομάζεται "Γνώση" και όχι "Πληροφορία"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.