Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

πως αντιμετωπίζεται η ανεργία !

  Η ανεργία, είναι ασφαλώς ένα από τα μείζονα, οικονομικά και κυρίως κοινωνικά προβλήματα, διαχρονικά και ειδικά στις μέρες μας, στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης !
  Ο άνεργος αισθάνεται άχρηστος, παράταιρος, απομονωμένος και οδηγείται σε ψυχολογικά αδιέξοδα και απελπισία, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
  Το πρόβλημα αυτό, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με "παυσίπονα", ούτε, πολύ περισσότερο, με επιδόματα.
  Είναι γνωστή η φράση, που δείχνει και τη διέξοδο : "Αν δώσεις σε κάποιον που πεινάει, ένα ψάρι, θα χορτάσει για μία μέρα, ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΨΑΡΕΥΕΙ, δεν θα ξανά-πεινάσει ποτέ !".
  Εδώ ακριβώς, βρίσκεται και η λύση του προβλήματος : στο πως θα αποκτήσουν οι άνθρωποι τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες, που θα τους επιτρέψουν να γίνουν αυτόνομοι, ώστε να βγάζουν το ψωμί τους τίμια και να μην εξαρτώνται από κανέναν.
   Είναι παρήγορο ότι το Υπουργείο Εργασίας, έχει ξεκινήσει επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, προγράμματα, που πρέπει να επεκταθούν και να ενισχυθούν !
   Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλοι γιατροί, δικηγόροι και δάσκαλοι, πρέπει να αλλάξει επομένως και η νοοτροπία και να δοθεί έμφαση σε πρακτικά και τεχνικά επαγγέλματα, δεν μπορείς βέβαια να εμποδίσεις κάποιον, το όνειρο του οποίου είναι να γίνει δάσκαλος, ωστόσο υπάρχουν και κορεσμένα επαγγέλματα και πρέπει όλοι να το καταλάβουν, για να μην είναι μετά αργά !
   Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι θετική η προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων σε σχολές, που παρουσιάζουν κορεσμό και δύσκολη ή αδύνατη αποκατάσταση.
   Θα χρησιμοποιήσω έναν μόνο παράδειγμα, που μας έρχεται από την Τουρκία : εκεί οι ζαχαροπλάστες και ιδίως όσοι κατέχουν την "τέχνη του μπαγκλαβά", χαίρουν μεγάλης υπόληψης και ο ετήσιος τζίρος του μπαγκλαβά στην Τουρκία, αν δεν απατώμαι, είναι περί τα ..2 δισ ευρώ !!
   Λύσεις υπάρχουν, αρκεί η Γνώση και η τεχνική εκπαίδευση να διαχυθούν στην κοινωνία, ώστε αυτοί που έχουν όρεξη για δουλειά, να μπορούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες, για να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους δουλειές ή επιχειρήσεις.
    Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, η ιδιωτική εκπαίδευση, να αποτελεί θέμα ταμπού στην Ελλάδα και να δοθεί πρόσβαση σε αυτή, ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ακόμα και στους οικονομικά αδύνατους, ακόμα και με κρατική βοήθεια και ενίσχυση στα δίδακτρα !
    Δε νομίζω ότι είναι προτιμότερη η "τακτική" να στέλνουμε τους νέους μας, στο εξωτερικό, για να καταρτιστούν, με συνέπεια να χάνονται δισ ευρώ από την οικονομία μας, ενώ αυτό θα μπορούσε να γίνει και στη Χώρα μας, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια π.χ θεωρούνται κάτι σαν μίασμα.
   Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ίσως ξεχαρβάλωμα και σχεδιασμό από την αρχή, διότι εκεί, στην εκπαίδευση, βρίσκεται η ΛΥΣΗ για το πρόβλημα της ανεργίας.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.