Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

πως θα βγούμε από την (οικονομική) Κρίση γρηγορότερα !

   Η ζωή μας διδάσκει ότι, πολλές φορές, αυτό που σήμερα θεωρούμε γραφικό ή το κοροϊδεύουμε, αύριο αναγκαζόμαστε να το υιοθετήσουμε και εμείς και να το κάνουμε.
   Αυτό συμβαίνει επειδή, μία άποψη, μία ιδέα ή μία πρόταση, χρειάζεται χρόνο, για να "ανθίσει", μπορεί να μην είναι κατάλληλες οι συνθήκες, για να την αποδεχτεί ο κόσμος και αυτό να συμβεί, μετά από μερικά ή και περισσότερα χρόνια.
   Θυμηθείτε ότι ο κόσμος σκότωνε τους προφήτες, αλλά οι προφητείες τους επαληθεύονταν στο τέλος, τι συνέβη με το Γαλιλαίο κλπ.
    Όσοι είστε στην ηλικία μου ή και μεγαλύτεροι, θα θυμάστε ασφαλώς, την πληρωμένη από το Κράτος, διαφημιστική εκστρατεία, της δεκαετίας του '80, με τον "εισαγόμενο" (πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός Νίκος Παπαναστασίου) !
    Θεωρώ ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, να κάνουμε πράξη, αυτό που προσπαθούσε να περάσει, εκείνη η διαφήμιση : ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ώστε τα χρήματα να μένουν στη χώρα μας και να έλθει η οικονομική ανάκαμψη, μία ώρα νωρίτερα !
    Η ξενομανία του Έλληνα, είναι απίστευτη, ψωνίζουμε κινέζικα, ισπανικά, γαλλικά και άλλης προέλευσης προϊόντα, την ώρα που οι δικές μας επιχειρήσεις μαραζώνουν και κλείνουν, ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αφέθηκαν να σβήσουν (βλ. κλωστοϋφαντουργία κ.α), χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι κ.ο.κ.
    Όλα αυτά τα χρόνια, τα εμπορικά μας ελλείματα ήταν πελώρια, οι εισαγωγές ήταν ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ από τις εισαγωγές, καράβια ολόκληρα φορτωμένα με ευρώ έφυγαν για άλλες "πατρίδες" και μόνο τα τελευταία 2-3 έτη, έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν υπάρχει πλέον αγοραστική δύναμη !
   Παρόλο που ζούμε στην εποχή της μεγάλης παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, είναι ώρα να γίνουμε -με την καλή έννοια- εγωϊστές και "εθνικιστές", να προτιμήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, τουλάχιστον για μερικά χρόνια, μέχρι να ορθοποδήσουμε.
    Καλά είναι π.χ τα gucci, prada, burberry, armani και όλες οι απίθανες μάρκες, που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά και πουλάνε "lifestyle" και "status", αλλά είναι ώρα να κοιτάξουμε το συμφέρον μας και όχι να κάνουμε (περισσότερο) πλούσιους, τους ξένους επιχειρηματίες.
    Ασφαλώς, δεν παράγονται στην Ελλάδα όλα τα προϊόντα, ούτε έχουν την ίδια ποιότητα ή τιμή με τα ξένα, ωστόσο, όταν το ελληνικό και το ξένο, έχουν παραπλήσια τιμή και ποιότητα, είναι -τρόπος του λέγειν- προδοσία να προτιμάμε τα ξένα !
   Αν επιστρέψουμε σιγά-σιγά στις ρίζες μας και αρχίσουμε να προτιμάμε τα καλά ελληνικά προϊόντα, τους έλληνες παραγωγούς και εμπόρους, νομίζω ότι θα ωφεληθούμε, στο τέλος, ΟΛΟΙ.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.