Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

αξιολόγηση της τραγωδίας στη Ρόδο !

    Όταν στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, δάκρυσε η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, στο νεκροταφείο της Ιαλυσού, στη Ρόδο, κανείς φυσικά δεν μπορούσε να ερμηνεύσει το φαινόμενο, πόσο μάλλον να προβλέψει τι θα συνέβαινε, το μόνο σίγουρο ίσως ήταν, ότι αυτό προμήνυε κάτι ..άσχημο !
  Επειδή, αργά ή γρήγορα, όλα εξηγούνται, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, τα δάκρυα της εικόνας, αποδείχτηκε ότι σχετίζονταν με την πλημμύρα, που έπληξε τη Ρόδο, στις 22.11.2013 (είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεκάδες αυτοκίνητα στοιβάχτηκαν, παρασυρμένα από το νερό, έξω από το νεκροταφείο της Ιαλυσού)...Μόνον άπιστοι-σκύλοι και τυφλοί, δεν βλέπουν τη συσχέτιση, μεταξύ του θαύματος και όσων ακολούθησαν !
   Όπως πάντα στην Ελλάδα, πριν καλά καλά στεγνώσουν οι λάσπες και ταφούν οι νεκροί, τα ΜΜΕ άρχισαν να συζητάνε και να ψάχνουν για ευθύνες "αρμοδίων". Δε λέω κακώς, αλλά σίγουρα χρειάζεται μία πιο ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν ευθύνες και να αποδοθούν, ωστόσο σε κάθε λόγο, υπάρχει και ο αντίλογος !
   Νομικά, οι συγγενείς των νεκρών, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης, λόγω ψυχικής οδύνης, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων (πρωτοδικείων).
    Για τις παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των κρατικών οργάνων-υπαλλήλων, η αστική ευθύνη, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και η αποζημίωση, μπορεί να περιλαμβάνει την θετική ζημία (ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα κλπ), την αποθετική ζημία (π.χ διαφυγόντα κέρδη επιχείρησης, που έμεινε κλειστή) και φυσικά μη υλικές ζημιές, όπως είναι η ηθική βλάβη ή η ψυχική οδύνη, όταν υπάρχουν νεκροί, όπως εδώ !
    Όσον αφορά τις υλικές ζημιές, το βασικό επιχείρημα των ζημιωθέντων, είναι, όπως πάντα, ότι δεν είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και δεν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ η ΕΜΥ, είχε προειδοποιήσει για ισχυρά φαινόμενα.
    Ο αντίλογος του δημοσίου, θα είναι ότι σε λίγες ώρες έβρεξε πολύ, έπεσαν σχεδόν 95.000 λίτρα νερού, ανά στρέμμα, ωστόσο και εδώ υπάρχει αντίλογος, διότι η ίδια ακριβώς ποσότητα νερού, έπεσε, δύο μέρες μετά, στη Λευκάδα και δεν άνοιξε ρουθούνι !
    Γενικά, στο σημείο αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως η μορφολογία του εδάφους και η ύπαρξη ή όχι δάσους (η Λευκάδα π.χ, απ' όσο ξέρω, είναι καταπράσινη), για να συγκρατεί τα νερά, η διάρκεια της νεροποντής και η ραγδαιότητά της, διότι αλλιώς π.χ είναι να πέφτει 1 τόνος το λεπτό και αλλιώς 100 τόνοι το λεπτό.
    Εν πάσει περιπτώσει, για την αποκατάσταση των ζημιών, μπορεί να υπάρξει και πολιτική απόφαση και να αποζημιωθούν οι πληγέντες, εξωδικαστικά.
    Πιο σύνθετα, είναι τα πράγματα, όσον αφορά τους νεκρούς, διότι εκεί η ευθύνη μπορεί να θεμελιωθεί στο ότι η τροχαία, δεν έκλεισε έγκαιρα τους δρόμους, που περνούσαν πάνω (ή ..κάτω) από γέφυρες ποταμών !
    Και εκεί όμως, υπάρχει ο αντίλογος, που λέγεται, όπως είδαμε αλλού "συντρέχον πταίσμα", διότι πιθανόν να αποδειχθεί ότι οι οδηγοί υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους και των οχημάτων τους και δεν έπρεπε να προχωρήσουν...
    Από την άλλη, η εικόνα μια γέφυρας και ενός δρόμου, που δεν περνάει από πάνω, αλλά κάτω, μέσα στην κοίτη του ποταμού, ομολογώ ότι μας εξέπληξε όλους (αυτό είναι κάτι, που θα περιμέναμε να δούμε στον Πόντο -να με συμπαθάνε οι Πόντιοι, για το αστείο- και όχι στη Ρόδο).
   Δηλαδή πέρα, από το αν έπρεπε να είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία νωρίτερα, η ύπαρξη και μόνον, δρόμου, που περνάει μέσα από το ποτάμι και όχι πάνω από τη γέφυρα, είναι από μόνη της, ένα (διαρκές) έγκλημα και εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες των "αρμοδίων", που δεν μεγάλωσαν τόσα χρόνια τη γέφυρα ή δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλιώς (π.χ με φανάρι, ώστε τα οχήματα να περνάνε εναλλάξ).
    Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν, ότι από την εισαγγελική έρευνα που θα γίνει, πιθανόν να προκύψουν ευθύνες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, για συγκεκριμένα πρόσωπα και κυρίως, για όσους έπρεπε να είχαν φτιάξει το δρόμο, τόσο καιρό !
    Έτσι ανοίγει ξανά η συζήτηση, για το που πάνε τα λεφτά της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί δεν γίνονται χρήσιμα και αναγκαία έργα και σπαταλιούνται τα χρήματα, δεξιά και αριστερά, χωρίς λόγο..
     Η εικόνα του περιφερειάρχη (αν δεν κάνω λάθος) να μαζεύει μπάζα, μέσα από το ρέμα, με τα χέρια, μπροστά στις κάμερες, φωνάζοντας μάλιστα στους υπαλλήλους, κατόπιν εορτής, δεν αρκεί, για να ξεπλυθούν οι όποιες ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης !
     
    


 

1 σχόλιο:

  1. αν ήμουν δικηγόρος, της οικογένειας της "άτυχης" δασκάλας (δηλαδή όσοι επιζούν είναι οι τυχεροί ; χαχα εκείνη μάλλον θα περνάει καλύτερα από εμάς), θα έκανα αγωγή και στην ασφαλιστική εταιρία του οδηγού του Ι.Χ, διότι θεωρώ ότι φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, για ό,τι συνέβη ! άσε που τα αστικά δικαστήρια, αποφασίζουν πολύ πιο γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.