Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η ποινική προστασία του περιβάλλοντος !

    Η ανθρώπινη δραστηριότητα και ιδίως η επιχειρηματική, έχει συνέπειες στο περιβάλλον, που συχνά οδηγούν στην υποβάθμισή του, είτε με πρόθεση, είτε και από αμέλεια.
 Ο Νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος, περιέχει διατάξεις και ορισμούς, καταρχάς, για το τι είναι περιβάλλον και τι συνιστά υποβάθμιση, ρύπανση και μόλυνση, κανονισμούς για την έκδοση αδειών και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις κλπ (π.χ ρύπανση μπορεί να προκληθεί και μέσω θορύβου ή ακτινοβολίας).
  Εδώ θα ασχοληθούμε και θα αναφέρουμε μόνον τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, για όσους υποβαθμίζουν το περιβάλλον, είτε φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά (στην περίπτωση αυτή, διώκεται φυσικά εκείνος ή εκείνοι, που έχουν, βάσει καταστατικού, τη διαχείριση-διεύθυνση της εταιρίας κλπ) ! Ειδικότερα λοιπόν :
-Όποιος ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση, χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή έγκριση ή καθ' υπέρβαση αυτών και υποβαθμίζει το περιβάλλον, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή και χρηματική ποινή από 1.000 έως 60.000 ευρώ.
-Όποιος ρυπαίνει ή υποβαθμίζει το περιβάλλον, με πράξη ή παράλειψη, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων περί προστασίας του, τιμωρείται με φυλάκιση, από 1 έως 5 έτη ή και χρηματική ποινή, από 3.000 έως 60.000 ευρώ. Αν η πράξη ή η παράλειψη, τελέστηκαν από αμέλεια ή αν οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, επιβάλλεται φυλάκιση έως ένα έτος το πολύ ή και χρηματική ποινή (το "ή και" σημαίνει προφανώς ότι η επιβολή της χρηματικής ποινής, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή).
-Αν η προηγούμενη πράξη, που συνιστά και τη βασική μορφή του εν λόγω εγκλήματος α) τελέστηκε, από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον οικονομικό ή άλλο όφελος, επιβάλλεται φυλάκιση από 2 έως 5 έτη ή και χρηματική ποινή, από 20.000 έως 150.000 ευρώ
β) τελέστηκε με επιδιωκόμενο όφελος, άνω των 73.000 ευρώ ή κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια, από δράστη, που επιδίωκε όφελος άνω των 15.000 ευρώ, τότε μιλάμε για κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη ή και χρηματική ποινή, από 60.000 έως 250.000 ευρώ !
γ) δημιούργησε κίνδυνο σοβαρής και εκτεταμένης οικολογικής καταστροφής (π.χ όπως με διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα), επιβάλλεται φυλάκιση, από 2 έως 5 έτη ή και χρηματική ποινή, από 20.000 έως 150.000 ευρώ
δ) δημιούργησε κίνδυνο θανάτου εμβρύου ή ανθρώπου ή σοβαρή πάθηση, τότε πάλι μιλάμε για κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη ή και χρηματική ποινή, από 150.000 έως 500.000 ευρώ και
ε) στα πλαίσια εκτεταμένης οικολογικής διατάραξης και υποβάθμισης, προκάλεσε το θάνατο ή τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή και εμβρύου, τότε επιβάλλεται κάθειρξη, από 5 έως 20 έτη ή και χρηματική ποινή, από 150.000 έως 500.000 ευρώ !
   Αν οι πράξεις υπό στοιχεία γ) δ) και ε), τελέστηκαν από αμέλεια, τότε οι ποινές πέφτουν, σε φυλάκιση, από ένα έως πέντε έτη ή και χρηματική ποινή, από 60.000 έως 150.000 ευρώ (γι' αυτό είναι απαραίτητο, στις σχετικές αποφάσεις, να διευκρινίζεται, αν ο υπαίτιος έδρασε με δόλο ή από αμέλεια, διότι διαφορετικά η απόφαση θα είναι αναιρετέα).
   Να σημειώσω εδώ, ότι αν υπάρξει θάνατος ή σωματική βλάβη, η ποινή, με βάση το Νόμο αυτό, θα συντρέχει με τυχόν ποινή, για ανθρωποκτονία με πρόθεση ή εξ αμελείας κλπ, θα επιβληθούν δηλαδή 2 ποινές, θα υπάρχει αληθινή συρροή, διότι κάθε Νόμος προστατεύει διαφορετικό έννομο αγαθό (ζωή και περιβάλλον, αντίστοιχα).
   Ο νόμος δίνει και ένα "παράθυρο" στο δράστη, να πετύχει μειωμένη ποινή, πέρα δηλαδή από την αναγνώριση τυχόν ελαφρυντικού ή ακόμα και να απαλλαγεί (!), που είναι το να πετύχει ο ίδιος ή τρίτος, μετά από ειδοποίησή του, τον περιορισμό των συνεπειών της ρύπανσης ή υποβάθμισης, που ο ίδιος προκάλεσε !
    Σίγουρα, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε είναι τεράστιο και πάντα επίκαιρο, όπως και στις μέρες μας, με την περιβόητη αιθαλομίχλη, που όλοι οι γιατροί λένε ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, με τα όσα είχαν ακουστεί για τον ποταμό Ασωπό και γενικά με την ύπαρξη τόσο επικίνδυνων τοξικών κλπ αποβλήτων, που δεν ξέρουμε που καταλήγουν, τι νερό τελικά πίνουμε, τι τρώμε και τι αέρα αναπνέουμε...
    Τέλος, ως φανατικός αντικαπνιστής, θα ήθελα να δω, να συλλαμβάνεται κάποιος που καπνίζει σε κλειστό δημόσιο χώρο, σύμφωνα με αυτό το Νόμο και όχι τον αντικαπνιστικό, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, από το 2008 έως σήμερα !!
  

1 σχόλιο:

  1. αν κάποιος ανάβει τζάκι ή ξυλόσομπα, επειδή δεν έχει άλλο τρόπο να ζεσταθεί, προφανώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα ! Αν όμως, είναι "Λιάπης" δηλαδή τρωκτικό και ανάβει για "εφέ" ή "μόστρα", παρά την απαγόρευση, αυτός είναι εγκληματίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.