Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

νομική επικαιρότητα !

  Η νομική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, υπήρξε πλούσια, οπότε ας σχολιάσουμε, τις σημαντικότερες εξελίξεις :
1. Αρχίζοντας αντίστροφα, από την πιο πρόσφατη, που είναι η προφυλάκιση του προέδρου της ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργου Σπανού και άλλων κατηγορουμένων για υπόθεση-κύκλωμα λαθρεμπορίας. Θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να σχολιάζει κανείς ή να προσπαθεί να προβλέψει τις δικαστικές εξελίξεις, ενόσω δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οι Αρχές, γιαυτό και δεν πήρα θέση χθες.
   Η άποψή μου, είναι ότι ορθά και αναμενόμενα προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι, διότι η βασικότερη ίσως προϋπόθεση προσωρινής κράτησης, είναι ο κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων, εκ μέρους του κατηγορουμένου και προφανώς, από τον τρόπο και τη διάρκεια δράσης του "κυκλώματος", το πιθανότερο σενάριο, ήταν η συνέχιση της λαθρεμπορίας...
   Το σημαντικότερο ίσως υπερασπιστικό επιχείρημα του κ. Σπανού, που ήταν η άγνοιά του, για τη δράση των υπολοίπων, ότι δηλαδή το λαθρεμπόριο, γινόταν με πρωτοβουλία κάποιων υπαλλήλων και χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει, για την παράνομη δράση τους, καταρρίφθηκε, όπως μάθαμε, από το ρεπορτάζ, από τις συνομιλίες, που είχε καταγράψει ο περιβόητος "κοριός" !
    Έτσι γεννάται, ένα διαρκές ερώτημα, για το κατά πόσον είναι νόμιμες οι ανακριτικές ενέργειες, που βασίζονται σε υποκλοπή, ουσιαστικά, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ενόψει του κατοχυρωμένου και στο Σύνταγμα απορρήτου τους : φρονώ, ότι το απόρρητο της επικοινωνίας, των κατηγορουμένων, ορθά υποχωρεί, εφόσον μιλάμε για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, εκεί δηλαδή όπου το συμφέρον της κοινωνίας, για την αποκάλυψη και τιμωρία κάποιων εγκλημάτων, υπερτερεί, έναντι του δικαιώματος ορισμένων, να μιλάνε, στα τηλέφωνα, χωρίς να ακούει κάποιος τρίτος τις συνομιλίες τους...(μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι εξ αιτίας των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας, έγινε εξίσωση των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης και θρηνήσαμε θύματα)
      Από εκεί και μετά, θεωρώ, ότι η ίσως ήταν λάθος και η υπερασπιστική γραμμή της άρνησης και προσπάθειας αντίκρουσης των κατηγοριών (ειδικά όταν ορισμένοι έχουν ομολογήσει, όπως εδώ), μία τακτική Αληθείας και παραδοχής τους, με παράλληλη έκφραση μεταμέλειας και συγγνώμης, ίσως να είχε μεγαλύτερα οφέλη, για τους κατηγορούμενους (εδώ φαίνεται πόσο κρίσιμη είναι κάθε φορά, η επιλογή μίας ενδεδειγμένης, για την κάθε περίπτωση, υπερασπιστικής τακτικής) !
2. Η είδηση της αθώωσης της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, από τις κατηγορίες ντόπινγκ, μάλλον θυμηδία, μου προκάλεσε, παρά εθνική υπερηφάνεια, όπως άφησαν να εννοηθεί μετά, στη δήλωσή τους, οι συνήγοροι, Κούγιας και Δημητρακόπουλος...
    Βέβαια, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, για την ενοχή τους, επειδή δεν παρακολούθησα τη Δίκη και το πως πείστηκαν τελικά οι Δικαστές, ωστόσο, η δικαιολογία, πως δεν ξέραμε "τι είχε μέσα το κουτί, που μας έστειλαν οι Κινέζοι" ακούγεται κάπως ...παιδική !
    Σε κάθε περίπτωση, αυτό πιστώνεται ως επιτυχία των εν λόγω συναδέλφων, τώρα το αν θα ασκήσει ένδικα μέσα, ο αρμόδιος Εισαγγελέας, είναι ένα ζητούμενο, διότι πιθανή καταδίκη τους, σίγουρα θα πλήγωνε την εθνική υπερηφάνεια, που μας χάρισαν τότε, με τα μετάλλιά τους...
3.  Ορθά εννοείται επίσης, προφυλακίστηκαν οι δύο νεαροί, για τη δολοφονία Αρχιμανδρίτη στη Μεσσηνία, αν και τα κίνητρα του εγκλήματος, δεν έγιναν και τόσο φανερά, από τις αντικρουόμενες εκδοχές των δημοσιογράφων ! Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι μετά το χτύπημα στο κεφάλι, τον αποτελείωσαν με πνίξιμο, δείχνει την ανθρωποκτόνο πρόθεση, που είχαν...Το μόνο, που μπορεί να τους σώσει και να βγουν νωρίτερα από τη φυλακή, είναι το νεαρό της ηλικίας τους !
4. Τέλος, να πούμε, ενόψει της αθώωσης αγροτών, για παλιές κινητοποιήσεις και των όσων έγιναν πρόσφατα, στα διόδια Αφιδνών, ότι υπάρχει κίνδυνος, τα Δικαστήρια, να μπουν σε μία λογική "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", πράγμα που δεν ισχύει στα νομικά...
    Όσο δίκαιο και αν έχει ο αγώνας σου, όσο δίκαια και να είναι τα αιτήματά σου, είτε διαμαρτύρεσαι αυθόρμητα, είτε για ψηφοθηρία και προσωπικά οφέλη, υπάρχουν και κάποια όρια απαραβίαστα και κάποιες πράξεις, όπως π.χ η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, που δεν εξαγνίζονται !
    Το κλείσιμο της εθνικής οδού (παρακώλυση συγκοινωνίας), για ορισμένο χρόνο-ώρες, όχι φυσικά επ' αόριστον, θα μπορούσε να γίνει ανεκτό και να κριθεί η πράξη ατιμώρητη, όχι όμως άλλες ακραίες μορφές βίας και αντίδρασης, όσο δίκαιο και να έχεις (ή νομίζεις ότι έχεις)...
     Η βία, απέναντι στην "κρατική βία" (θέμα που σηκώνει ΜΕΓΑΛΗ ανάλυση), είναι το ύστατο μέσο αντίδρασης και μόνον εφόσον έχουν εξαντληθεί, όλα τα νόμιμα-ένδικα μέσα άμυνας !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.